Cumparatorii sunt, in general, straini care prefera imobile si terenuri cu supratete mari, iar conacele satisfac aceste cereri deoarece au domenii vaste imprejur si arhitectura deosebita. ôConacele boieresti trezesc interesul celor ce doresc sa creeze o afacere profitabila in agroturism sau al investitorilor straini care vor sa isi amenajeze in aceste imobile vechi, cu stil, domenii particulare moderneö, spune Bogdan Pescaru, consultant in cadrul Departamentului investitii al agentiei imobiliare Platinum Expert.
Astfel de imobile pot fi gasite la distante de 10 ľ 20 de kilometri de marile localitati, dar si in incinta oraselor. ôDaca in afara localitatilor proprietatile sunt dispuse pe suprafete de teren cuprinse intre unu si 30 de hectare, in interiorul oraselor, terenul aferent este cuprins intre 400 si 1.500 de metri patratiö, precizeaza Pescaru.


ôConacele boieresti trezesc interesul celor ce doresc sa creeze o afacere profitabila in agroturism sau al investitorilor straini care vor sa isi amenajeze in aceste imobile vechi, cu stil, domenii particulare moderne.ö

Bogdan Pescaru, consultant in cadrul agentiei imobiliare Platinum Expert


Momentan, oferta stagneaza pe acest segment, iar specialistii nu vad o crestere semnificativa in viitorul apropiat, din cauza proceselor de retrocedare care se desfasoara foarte lent. Pe de alta parte, proprietarii carora le-au fost retrocedate proprietatile intampina greutati in ceea ce priveste evacuarea chiriasilor care locuiesc in imobile.

In plus, analistii considera ca ofertele de vanzare a conacelor boieresti amplasate in zone mai putin cunoscute sunt si destul de greu de promovat. Robert Teodorescu, directorul Departamentului vanzari rezidentiale din cadrul agentiei imobiliare Regatta, spune ca este destul de dificil sa convingi pe cineva sa viziteze o proprietate situata intr-o zona necunoscuta. ôTotusi, valoarea proprietatii, stilul arhitectural si frumusetea ei sunt elemente care castiga investitorul cu adevarat interesat de astfel de imobileö, crede Teodorescu.

Renovarea unor conace este restrictionata de patrimoniu

Termenul aristocratic de conac sau de casa boiereasca te duce cu gandul la preturi mari. Am vrut sa aflam care este plaja in care se inscriu costurile de achizitie pentru astfel de proprietati.
Consultantul imobiliar Bogdan Pescaru a precizat ca asemenea cladiri au preturi cuprinse intre 100.000 euro si doua - trei milioane de euro.
Cumparatorul trebuie sa scoata din buzunar sume mai mici sau mai mari in functie de suprafata de teren de care dispune proprietatea, de zona in care este amplasata, de suprafata construita si de bunurile de care dispune respectivul imobil. De asemenea, sunt luate in calcul elementele arhitecturale si de decoratiuni interioare. ôDe obicei, in Capitala costurile de achizitie pentru acest gen de proprietati ating suma maxima, intrucat apar foarte rar la vanzare si sunt amplasate in zone centraleö, explica Pescaru.

Cei care vor sa achizitioneze astfel de proprietati trebuie sa prevada in buget si sumele de bani necesare reabilitarii imobilelor. In general, starea fizica a cladirilor este destul de precara. ôExista si imobile la care au fost incepute lucrarile de restaurare de catre proprietar, insa din cauza costurilor foarte mari, de obicei, aceste lucrari sunt abandonate si lasate in seama celor dispusi sa investeascaö, arata specialistul de la Platinum Expert.
Un aspect foarte important care trebuie luat in calcul in momentul inceperii lucrarilor de renovare vizeaza clasa de patrimoniu in care este incadrat imobilul si care stabileste, totodata, restrictiile cu privire la amenajarea acestuia. In functie de importanta cladirii, se stabileste ce renovari sau nu pot fi efectuate. ôExista proprietati asupra carora proprietarul poate interveni numai intr-o anumita masura, si numai obtinand autorizatii speciale pentru acest lucruö, arata Pescaru.

Conacele si casele boieresti pot fi gasite in centrul Bucurestiului, in zona Universitate, in Zagujeni, la circa noua kilometri de Caransebes, dar si la aproximativ doi kilometri de Cotnari.

In judetul Arad, oferta de conace este destul de restransa. Preturile pornesc de la 100.000 euro si ajunge la 600.000 euro. ôDin pacate, cumparatorii nu se inghesuie sa cumpere asemenea cladiri, mai ales ca achizitionarea unui imobil de acest gen implica o cheltuiala foarte mare si pentru restaurarea si intretinerea luiö, arata Florin Gogu, residential broker la agentia Casadomi Arad.

Analistii imobiliari spun ca nu exista la ora actuala o piata formata pentru conacele boieresti din cauza faptului ca aceste imobile apar foarte rar la vanzare. Cladrile se promoveaza de obicei prin intermediul Internetului, prin pagini dedicate, si sunt prezentate ca fiind oportunitati de investitie. ôFinalizarea vanzarii pentru astfel de imobile se poate realiza intr-un termen de unu pana la trei ani. Exista si cazuri cand aceste proprietati si-au gasit cumparatorul si mai repede, insa acestea sunt destul de rareö, conchide Bogdan Pescaru.

Unde gasim conace de vanzare

Ľ In Zagujeni, la circa 9 Km de Caransebes, se afla un conac construit in stiluri arhitectonice combinate, predominant fiind cel calionic grecesc, cu arcade impunatoare si coloane.
Conform documentelor existente, lucrarile de constructie au inceput in anul 1835, cladirea fiind data in folosinta in anul 1850.

Proprietatea a dispus initial de un teren de peste 26 de hectare, la ora actuala ramanandu-i doar 2,75 hectare. Interioarele au fost conservate de actualul proprietar, ramanand intacte sobele de teracota originale. din care una in stil Philip al II-lea, ce a fost evaluata la peste 5 miliarde de lei. semineul din magma vulcanica are, de asemenea, o valoare inestimabila. Proprietatea se afla la vanzare si a fost estimata de actualul proprietar la 1,2 milioane de euro.

Ľ In Capitala, in zona Universitate, exista un imobil construit in stil ecletic Francez, care s-a aflat in proprietatea fostului ministru liberal Ion Manolescu Strunga si a sotiei sale, actrita Elvira Popescu.

Imobilul a fost construit in anul 1910 si este dispus pe un teren cu o suprafata totala de 1.224 mp. Suprafata construita este de circa 500 mp, imobilul fiind compartimentat in 22 de incaperi. Cladirea este de vanzare la un pret de aproximativ doua milioane de euro.

Ľ In zona deluroasa a judetului Iasi, la doi km de Cotnari, se afla un vechi conac nobiliar ce a apartinut descendentilor familiei Ghica. Conacul a fost facut cadou de boierul Grigore Ghica - Deleni fiicei sale cu ocazia casatoriei, proprietatea intrand astfel in patrimoniul familiei Polizu - Miscunesti.
Conacul a fost ridicat in anul 1880 si este compus dintr-o cladire principala si cateva anexe. Parcul aferent proprietatii are o suprafata totala de 6,2 hectare. Suprafata construita este de circa 1.150 mp, cladirea principala avand 12 camere. Proprietatea a fost estimata la circa 650.000 de euro.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Turism »Setari Cookie-uri