Pietele financiare au indicat cu precizie de ceas elvetian cine a pierdut in urma valului de atentate teroriste, insa nici un analist din lume nu poate socoti inca factura finala a pierderilor pe care le va suferi economia lumii in acest an, spune analistul Matei Paun. Pietele financiare sunt foarte sensibile la atacuri teroriste.

Asa incat actiunile companiilor de turism, ale lanturilor mari hoteliere, titlurile asiguratorilor si ale companiilor aeriene au cazut la marile burse, a explicat Matei Paun. Terorismul si puterea cu care impinge pietele financiare este o alta manifestare a fenomenului globalizarii, o alta fateta a acestuia, spune Paun. Fara globalizare, terorismul ar actiona local, cu efecte locale, arata analistul. Un efect indirect al atacurilor teroriste din ultima perioada este si scaderea consumului, care pune un serios semn de intrebare asupra cresterii economice din tarile afectate.

In Marea Britanie, de pilda, in ultimele trei luni cheltuiala pe consum si exporturile s-au deteriorat dramatic, ceea ce pune problema ca ministrul Finantelor, Gordon Brown, sa fie nevoit sa mareasca taxele si impozitele anul viitor, spune Paun. Este de asteptat ca datele economiei britanice sa arate o cadere in trimestrul trei al acestui an, adauga Paun.

Indicele bursier egiptean, care arata cresterea cea mai puternica din lume in acest an, a fost izbit pe loc de atacul terorist de la Sharm El-Sheikh, o statiune la Marea Rosie, foarte populara printre turistii italieni si germani, spune Bloomberg. Pentru Egipt, turismul este cea mai importanta sursa de castiguri din exporturi. Turcia este, la randul ei, lovita de un atac terorist, la mijlocul lunii iulie, in statiunea Kusadasi, care mizeaza masiv pe veniturile din turism.

Si companiile de asigurari sunt zgaltaite de atacurile teroriste. Experienta americana din 11 septembrie a aratat ca efectele atacurilor teroriste asupra asiguratorilor se transfera si asupra statului, care se vede silit sa participe, din pusculita bugetului, la compensarea daunelor. Americanii au estimat ca industria asigurarilor a platit o factura de 32 miliarde dolari dupa atacurile din 11 septembrie, care a fost in parte absorbita de Administratia americana, din fondul creat dupa adoptarea legii asigurarii riscului terorist, spune Matei Paun.

Dar cea mai dramatica pierdere este suferita de industria turismului si calatoriilor din cele trei tari recent izbite de atacuri teroriste. Chiar daca economia sa nu depinde masiv de turism, Marea Britanie este vizibil afectata de asaltul terorist.

Marea Britanie cheltuieste anual echivalentul a 14,2 miliarde dolari pentru sustinerea turismului, arata datele oficiale publicate de World Tourism and Travel (WTTC).

Londra este una din marile atractii turistice ale lumii, lucru de care profitau marile retele de magazine din lume si casele de moda. SPSL, o companie care masoara afacerile comertului, estimeaza ca numarul clientilor din zonele comerciale a scazut cu 27% dupa lansarea bombelor de joia trecuta.

Ca sa puna sare pe rana, Inter Milan, celebra echipa de fotbal italiana, a anuntat ieri ca si-a anulat turneul din Anglia, ceea ce, spune The Guardian, are ca efect cresterea anxietatii printre turistii straini care si-ar fi propus sa viziteze Londra.

Mii de turisti straini au decis in acest sfarsit de saptamana sa-si anuleze calatoriile la LondraNew Bond Street era pustie vineri la ora pranzului, iar marile case Dolce & Gabbana, Prada si Versace, erau fara clientela. Vinerea trecuta erau cu 20% mai putini clienti ai magazinelor londoneze decat se inregistrau cu un an in urma, arata datele SPSL. Pana luna trecuta, statisticile aratau ca 2005 ar putea fi un an bun pentru turismul britanic, cu incasari estimate la 9,35 miliarde lire sterline.

Daca in Marea Britanie turismul participa cu veniturile sale la 3,9% din PIB, pentru Egipt lovitura este dura, deoarece factura directa a turismului acopera 8,3% din cresterea economica.

In 2004, 8,1 milioane turisti au vizitat Egiptul, cu doua milioane mai multi ca in anul anterior. Peste trei milioane de egipteni depind de turism, iar 1,7 milioane sunt direct angajati in industria hoteliera.

In 2004, Egiptul a incasat 6,1 miliarde dolari din turism, spune Bloomberg. Sansele de revenire rapida a industriei turistice egiptene sunt minimale.

Atacul asupra Luxorului din 1997 a fost absorbit de industria turimului intr-un interval mai mare de un an, arata analistii citati de Bloomberg. In acest an analistii WTTC estimau incasari de 6,9 miliarde dolari din turismul egiptean, la care se adaugau castiguri indirecte in valoare de 600 milioane dolari. Astfel, 31,8% din exporturile Egiptului veneau din turism. Turcia ar fi trebuit sa castige si ea aproape 22 miliarde dolari din turism, dar stranii ezita sa se expuna unei zone riscante.

Un alt indicator care va fi evident afectat de riscul terorist ar putea fi investitiile de capital. Daca Londra isi vede de treaba, cu investitii estimate la 34 miliarde dolari, nu este sigur daca Egiptul isi va rotunji investitiile in turism la suma estimata de 2,6 miliarde dolari si nici daca in Turcia se vor mai investi 5 miliarde dolari. (L.M.)





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri