Tarifele practicate de hotelurile de pe litoral au ajuns la cotele maxime din acest an, cu toate ca gradul de ocupare nu se ridica la nivelul asteptarilor operatorilor din turism. Pentru perioada viitoare, agentiile si-au revizuit in sens pozitiv prognozele pentru litoralul autohton, la baza optimismului fiind dublarea vanzarilor fata de saptamana trecuta, cand se preconiza cel mai prost sezon.


Minimum 1,3 milioane lei pe zi

Astfel ca, pentru o zi de vacanta, cu pensiune completa la un hotel de doua stele din Mamaia trebuie sa scoateti din buzunare minimum 1,3 milioane de lei. Pentru o vacanta de trei stele veti fi obligat sa platiti pe zi minimum 1,8 milioane de lei vechi, suma in care sunt incluse cazarea si trei mese pe zi. La categoria patru stele, regim pensiune completa, cu greu puteti gasi bilete cu mai putin de 2,5 milioane lei vechi pe zi. O alternativa deloc de neglijat pentru multi turisti a ramas cazarea in vile, unde o camera in varf de sezon costa intre un milion de lei (pentru doua stele) si 1,4 milioane (trei stele). La particulari, o camera costa, in functie de statiune si de conditiile oferite, intre 300.000 si un milion de lei. Pana spre finele lui august, tarifele sunt mai mari si pentru destinatiile externe, cu 15-20% fata de perioada precedenta.


Atentatele incurajeaza turismul intern

Asta nu inseamna ca agentiile duc lipsa de clienti, in acest an consemnandu-se o crestere de peste 20% a numarului de turisti romani in tari precum Spania, Turcia, Grecia.

Pe de alta parte, avand in vedere valul de atentate teroriste din ultimele saptamani, din Marea Britanie, Turcia si Egipt, ANAT estimeaza ca turistii romani vor calatori, in finalul acestui sezon, mai putin peste hotare. Principalul criteriu va fi siguranta destinatiei alese. "Anticipam o crestere a cererii pentru pachetele turistice pe litoralul romanesc al Marii Negre, precum si pentru alte destinatii interne.

Totodata, este de asteptat ca numarul turistilor straini care vor opta pentru o vacanta in Romania sa depaseasca cresterea prognozata de 15% pentru acest sezon", potrivit ANAT.


Optimismul a revenit

Daca acum doua saptamani hotelierii si agentiile se plangeau ca prognozele eronate, dar si starea vremii au dus la scaderea dramatica a numarului de turisti, o data cu imbunatatirea vremii, acestia si-au recapatat optimismul. Potrivit Luciei Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), in ultima saptamana vanzarile pentru litoral s-au dublat, ceea ce creeaza premisele unui sezon bun pentru restul verii. Statiunea Mamaia este ocupata, in acest moment, in proportie de 90%, fiind cel mai mare grad de ocupare consemnat in acest moment pe litoral. Nu acelasi lucru se intampla cu statiunea Neptun-Olimp, unde starea infrastructurii si lipsa posibilitatilor de petrecere a timpului liber au indepartat clientii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri