In prima parte a acestui an, valoarea lunara a chiriilor ar putea sa scada cu 10-15%
Anul trecut a explodat oferta de cladiri de lux scoase la inchiriere. Din cauza ofertei mari, in Bucuresti, din zece locuinte scumpe, doar cinci-sase se si ocupa. In alte orase exista insa o cerere neacoperita. In Bucuresti, in ultimii ani si in mod special anul trecut s-au construit sute de locuinte de lux, fie vile, fie cladiri cu apartamente superfinisate si cu suprafete generoase. Foarte multe au ajuns pe piata inchirierii, fie direct de la cei care le-au construit cu acest scop, fie dupa cumpararea de catre investitorii in imobiliar. Zonele cele mai vizate au fost Primaverii, Domenii - Casin, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Floreasca, Baneasa- zona Erou Iancu Nicolae, Baneasa- Pipera, Parcul Herastrau.

"Majoritatea apartamentelor au fost construite dupa un sablon strict, apartamente intre 130 si 160 mp, compuse din: living mare, intre 30-50 mp, doua-trei dormitoare, dintre care unul matrimonial, cu baie completa inclusa, cel putin o a doua baie completa si un grup sanitar pentru oaspeti, bucataria complet utilata, loc de parcare in garajul subteran al cladirii, balcoane cu o suprafata din ce in ce mai mare. Amenajari, precum parchet natural de foarte buna calitate, cazi si dusuri cu hidromasaj, masina de spalat vase, masina de spalat rufe cu uscator, cuptor cu microunde, video interfon, sistem de alarma, sisteme video audio performante, sunt intalnite din ce in ce mai des si pot face ca o proprietate sa fie inchiriata in cateva saptamani sau in cateva luni", afirma Liliana Vasile, Residential Rental & Relocation Services Department Manager la Regatta.

Aceste standarde sunt la nivel international si nimeni nu poate avea reprosuri privind calitatea constructiilor. Diferentierile se fac in functie de amplasament (chiar daca sunt in acelasi cartier, de exemplu Primaverii, daca un apartament este intr-o cladire cu spatiu verde si panorama, va fi ales rapid de un chirias, dar daca este intr-o zona inghesuita, unde se vad doar ziduri de jur imprejur, va sta pe piata) si in functie de bunul gust al amenajarii interioare (unele lasa de dorit). Ca sa nu mai vorbim de cladirile vechi, din zonele cele mai bune, care nu au fost renovate de curand.

Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca toate locuintele cu pretentii de lux, dar care nu au finisaje adecvate, pot sa stea neocupate luni intregi, iar cand isi gasesc chiriasi, acestia sunt pe termen foarte scurt. Iar lupta intre proprietari este din ce in ce mai apriga pentru "castigarea" unor chiriasi. "In 2004, cererile pentru inchirieri au fost depasite de ofertele disponibile pe piata cu 30-40%. Potentialii chiriasi au o atitudine mult mai stricta atat in ceea ce priveste ce isi doresc, cat si limitele bugetului pe care il au", sustine Liliana Vasile. "In 2005, nu vor fi prea multe schimbari fata de 2004, intrucat numarul proprietatilor oferite spre inchiriere va creste odata cu finalizarea lucrarilor existente in acest moment.

Chiriile vor cunoaste o usoara scadere, in primul trimestru, in jur de 10 15%", adauga Liliana Vasile. Zonele de interes raman zonele din nord, cu un varf pentru aria Pietei Dorobanti si a bulevardelor Kiseleff si Aviatorilor. Nivelul chiriei se situeaza in acest moment intre 1.500 euro/luna (pentru apartamente cu suprafete generoase, de peste 120 mp) si 7.000 euro/luna (vile in zonele de top, cu facilitati deosebite si amenajate cu gust).

In celelalte orase, chiriile sunt mult mai mici
In alte orase, din contra, oferta este mai mica decat cererea. Este cazul municipiilor Constanta si Cluj Napoca. "In ultima perioada a crescut cererea de locuinte de lux din partea strainilor care vin cu afaceri legate de portul Constanta sau pentru prospectarea posibilitatilor de investitii in zona litoralului. Cele mai mari preturi se cer pentru apartamentele din vilele nou construite, care in afara dotarilor de lux ofera si spatii foarte generoase. Daca au si vedere la mare, pretul si chiria cresc corespunzator.

Sunt la mare cautare apartamentele cu vedere la mare din blocurile mai noi din cartierul Faleza Nord, zona Faleza Amenajata, un atu in plus avand apartamentele cu centrala proprie pe gaze", declara Ioan Ududec, director al agentiei locale Elion. Totusi, pe aceste piete locale nivelul chiriei este mai redus decat ceea ce se poate obtine pe o locuinta la aceleasi standarde in Bucuresti. De exemplu, pentru apartamentele de lux proprietarii cer in acest moment intre 400 si 1.000 euro/luna. La vile, rar tarifele ating sau depasesc 2.000 euro/luna. De exemplu, pentru o vila cu doua nivele, situata in centrul istoric al orasului, cu garaj, cinci camere, situata in zona linistita, chiria este de 2.000 euro/luna. Cu toate acestea, pietele locale sunt din ce in ce mai interesante pentru investitori, datorita cererii in crestere.

Chiriile pentru locuintele de lux din Bucuresti
Tip locuinta Suprafata Chirie (euro/luna)
Apartament cu 2 dormitoare 130 150 mp 1.500 2.500
Apartament cu 3 dormitoare 140- 200 mp 2.000 3.000
Vila cu 2 3 dormitoare 200 300 mp 1.800 2.500
Vila cu 3 4 dormitoare 300 400 mp 3.000 4.000
Vile in zone foarte bine cotate 150-400 mp 3.500 7.000
(Primaverii, Kiseleff, Aviatorilor)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri