Trei milenii de istorie, cultura, arta si traditie. Pe scurt, Italia. Lasa-te sedus de tara in care gasesti ceva interesant la fiecare kilometru
Viziteaza ruinele romane, asculta ecourile Renasterii, cazeaza-te in orasele medievale presarate printre dealuri, rataceste-te in labirintul romaticelor canale din Venetia sau savureaza aroma vinului rosu de Chianti. Altfel spus, descopera "la dolce vita".

Lacuri in nord, insule pentru Venetia, dealuri in jurul Florentei, gradini de portocali si lamai pentru Sorrento, o grota pentru Capri, maslini si pini pentru Calabria si muntele Etna pentru Sicilia. Totul inconjurat de o mare de un albastru stralucitor.

Venetia si suspinele prizonierilor

Amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice, Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insule, de diferite dimensiuni. Principala cale pe apa este Canal Grande, care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului. De-a lungul Marelui Canal poti admira unele dintre cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de negustorii venetieni. Principalele atractii ale orasului sunt Piata si Basilica San Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, San Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumaratele comori arhitectonice, artistice si culturale. Nu pot fi omise insulele lagunei - Murano, Burano, Mazzorbo, Torcello, SantErasmo sau Pellestrina. La Galeria Academica vezi picturi ce dateaza din secolele 12-13. Veronese, Giorgione, Titian, Tintoretto si Carpaccio sunt doar cativa din artistii ale caror lucrari pot fi admirate aici. Galeria e deschisa zilnic intre 8.00 si 19.15, iar biletul de intrare costa 6,50 E.
Tot in Venetia, la capitolul obiective turistice se inscrie si Palatul Ducilor. Cladirea a a fost chiar de la inceput centrul politic, social si economic al Venetiei, resedinta a dogeului si a institutiilor guvernamentale. Palatul a fost extins de dogele Sebastiano Ziani in 1173, iar in secolul al XV-lea a fost adaugata "Porta della Carta", intrarea de onoare a palatului, construita in stil gotic. Incaperile generoase gazduiesc fresce inspirate din istoria republicii, realizate de mari maestri precum Tiepolo, Tiziano, Veronese, Bassano si Palma il Giovane.

Si ce-ar fi Venetia fara Puntea suspinelor? Acesta e unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice. Podul, construit la ordinele dogelui Mario Grimani si decorat pe exterior cu ornamente baroce, leaga Palatul Ducilor, unde erau tinuti prizonierii, de inchisoarea Piombi. Suspinele care au inspirat numele podului nu erau ale indragostitilor, ci ale prizonierilor condamnati la inchisoare pe viata, care, in drum spre inchisoarea Piombi vedeau pentru ultima data Venetia.

Milano, orasul high-class-ului

Capitala financiaraa a Italiei, motorul sau economic si comercial, rivala Parisului la numele de capitala mondiala a modei si al doilea oras ca marime din Italia, Milano se caracterizeaza prin eleganta si atmosfera sa cosmopolita. Ii veti descoperi atractiile care, in ciuda intinderii acestei mari metropole, se afla toate in centru: Domul - cea mai mare catedrala gotica din Italia si a treia catedrala catolica din lume ca marime, Castelul Sforza, sau faimoasa Scala di Milano - una dintre cele mai mari cladiri de opera din lume. Iubitorii de arta au ca punct de referinta in Milano biserica Santa Maria delle Grazie, in al carui fost refectoriu se afla capodopera lui Leonardo da Vinci - "Cina cea de taina". Dar Milano ofera si altfel de atractii, fiind un oras sofisticat, foarte "la moda", pe care marii artisti internationali il includ intotdeauna in turneele lor, unde teatrul si spectacolele sunt la ele acasa. Cei dornici sa-l descopere o pot face explorand cartierul Navigli, faimos pentru viata de noapte si distractii, cartierul Brera, recunoscut ca zona artistica si culturala, si nu in ultimul rand - Galeria Vittorio Emanuele si toata zona comerciala faimoasa pentru magazinele de lux, "shopping-ul" fiind una dintre principalele atractii ale orasului.

Florenta, orasul artistilor

Orasul lui Dante te va surprinde in primul rand cu densitatea culturala. Palazzo Vecchio si Ponte Vecchio - palatul si podul vechi, Cupola domului lui Brunelleschi, baptisterul pe care Dante il numea "frumosul meu San Giovanni", "Pieta" si "David" al lui Michelangelo, si un intreg sir de artisti, sculptori, pictori, arhitecti ce si-au legat numele de cel al Florentei sunt cateva din comorile micului oras. Galleria degli Uffizi, e unul dintre cele mai frumoase si bogate muzee de pictura din lume a carui colectie a fost adunata de membrii familiei Medici. Cel mai atractiv loc din Florenta e Piazza del Duomo, unde se afla un impresionant ansamblu arhitectural, iar in apropiere descoperi Campanila proiectata de Giotto, din varful careia poti admira panorama Florentei. Baptisteriul este o alta minune florentina, find prima constructie invelita in marmura, care i-a inspirat pe artistii renascentisti. Portile de bronz evoca scene din viata lui Ion Botezatorul, pe poarta sudica si a lui Iisus Hristos pe poarta nordica. Cupola, cu un diametru de 25 de metri, e acoperita de un mozaic reprezentand Judecata de Apoi.

Cu cat si cu cine vezi Italia

69 E/pers./noapte/camera dubla/mic deju7n inclus la hotel Sant Elena 4*, din Venetia.
Prin CMB Travel.

574 E/pers./camera dubla/demipensiune petreci 7 nopti la hotel Sant Alphio Garden 4*, din Sicilia.
Prin Happy Tour.

"2.000 E, doua saptamani in Italia"

"Venetia, Florenta, Rimini, San Marino, Verona si Milano sunt cateva din orasele pe care le-am vizitat in vacanta de doua saptamani petrecuta in Italia impreuna cu un grup de prieteni. Am ales circuitul, iar mijlocul de transport a fost autoturismul personal, lucru care ne-a permis o mobilitate mare. Din pacate, nu am ajuns in Roma, oras pe care imi doresc sa-l vad, astfel ca am un motiv intemeiat sa revin in Italia, intr-un circuit care sa includa si capitala. Italia uimeste prin cultura, istorie si acel fel relaxat de a trai si de a privi lucrurile. Venetia inseamna mai mult decat farmecul unui oras al indragostitilor. Palatul Dogilor si Piata San Marco sunt doua obiective turistice pe care nu le-am ratat in cele trei zile de sedere aici. Ca o concluzie, Venetia nseamna o stare de spirit, obiective turistice faimoase si o atmosfera de vacanta perfecta. Pentru doua saptamani aici, bani in care intra transportul si cazarea, ai nevoie de aproximativ 2.000 E, pentru doua persoane."

Liliana Balici este actionar si director general al firmei ITS Events


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri