Efectele crizei se vor resimti anul viitor pe piata turismului romanesc prin scaderea gradului de ocupare hotelier, reducerea tarifelor de cazare si diminuarea turismului corporate, piata urmand sa inregistreze un riutm de crester similar cu cel al anului trecut, de maxim 8%, a spus Paul Marasoiu, presedinte si CEO al Peackcock Hotels/Global Hotel Management.
“Anul viitor, piata turismului se va pastra la acelasi nivel din acest an, cu o crestere de maxim 6-8%”, a spus Paul Marasoiu (foto), adaugand ca, cel putin pana in septembrie 2008, a fost vizibila aceasta crestere si datorita suplimentarii capacitatilor de cazare din 2008, cu 1.200-1.300 locuri.

Procentul mediu de ocupare este relativ constant, de aproximativ 69% la nivelul unitatilor hoteliere, asteptandu-se in cazul hotelurilor de lux o scadere a gradului de ocupare de pana la 60%, in conditiile in care turismul de business va fi afectat pe fondul crizei financiare actuale. Astfel, inasprirea conditiilor de creditare si scaderea teranactiilor vor conduce la o diminuare a traficului corporate in urmatoarea perioada.

“Nu intrevad blocaje majore, in opinia mea hotelurile de 4-5 stele vor oferi pachete mai atractive, cu mai multe servicii”, a adaugat Marasoiu.

Potrivit acestuia, investitorii nu ar trebui sa se teama, ci doar sa reanalizeze modalitatile de finantare. “Perioada de criza este cea mai buna perioada de crestere pentru cei care au resurse financiare”, a mai spus presedintele Peackcock Hotels/Global Hotel Management.

Potrivit unui raport al World Travel and Tourism Council (WTTC), turismul va atrage estimativ in acest an 7,3% din totalul investitiilor de capital din Romania, prin comparatie cu media Uniunii Europene de 8,9% si nivelul global de 9,4%.

Turismul la gri si la negru ar putea creste PIB-ul Romaniei cu pana la 4%

In prezent, turismul Romaniei reprezinta doar 2% din PIB-ul Romaniei, in timp ce in Bulgaria sau Grecia procentul ajunge la 15% din PIB.

“Turismul din zonele gri si neagra ar putea contribui la PIB-ul tarii cu cate doi la suta fiecare", a mai precizat Marasoiu, admitand ca exista astfel de probleme in ceea ce priveste pensiunile sau hotelurile fara autorizatie de functionare si care nu platesc statului impozitele aferente. Majoritatea acestor unitati de cazare care functioneaza la negru sunt localizate in zone cu turismul rural, ecologic sau cultural, ca de exemplu Vrancea si ofera servicii de proasta calitate.

Conform studiilor din piata, mai mult de jumatate din cele 1.100 de hoteluri din Romania opereaza sub standardele europene, iar 45% din acestea sunt deschise doar in sezonul de vara. In sezonul de vara 2008, numarul turistilor straini care au vizitat Romania a scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In schimb, numarul romanilor care aleg sa isi petreaca vacantele in strainatate a crescut cu 30% in aceasta vara, comparativ cu perioada similara a anului 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri