Este greu de estimat importanta pe care o are Budapesta pentru Ungaria. Capitala maghiara este locul in care converge totul, drumuri, cai ferate, cai aeriene; este inima comertului, a industriei si a culturii maghiare. Asemenea Parisului, orasul are o istorie a revolutiilor (in 1849, 1918 si 1956); cladirile, parcurile si bulevardele sunt construite la scara monumentala, toate acestea intregind reputatia de hedonism, stil si mandrie parohiala a orasului de pe Dunare.

Privind panorama orasului de la inaltimea bastioanelor de pe Colina Castelului, este usor sa iti dai seama de ce Budapesta a fost supranumita Perla Dunarii.

Dunarea, care nu este niciodata albastra, defineste orientarea orasului, cu Buda pe malul deluros din partea de vest si cu vechiul oras Pesta construit pe campia din partea estica a fluviului.
Orasul este impartit in 23 de districte, multe dintre cartierele sale purtand denumiri istorice. Budapesta este un oras radiant. Este o capitala pe cat de linistita, pe atat de agitata, o metropola uriasa, dar extrem de prietenoasa. Comorile sale vechi si noi si-au gasit o imbinare de neuitat in imaginea de azi a orasului.

Districtul Castelului

Situat in Buda, districtul este nucleul antic al asezarii de pe malul vestic al Dunarii. Tot ceea ce il inconjoara astazi era odinioara suburbia orasului Buda. De oriunde te-ai apropia de Dealul Castelului, vezi la tot pasul meterezele care-l inconjoara din toate partile. Intreaga zona cuprinsa intre metereze este protejata ca un monument antic, liniile strazilor, fundatiile si ruinele arhitecturale ale cladirilor redau atmosfera si amintirile orasului care a fost capitala din epoca medievala pana in secolul XIX.

Palatul regal

Dealul Castelului este prima destinatie a vizitatorilor capitalei ungare. Aici se gasesc cele mai importante monumente si muzee. Zona imprejmuita de ziduri cuprinde Orasul Vechi, unde in Evul Mediu traia populatia saraca, si Palatul Regal. Acest palat a fost ars, bombardat, ras de pe fata pamantului si reconstruit de cel putin sase ori in decursul timpului.
Ultima reconstructie a avut loc dupa ultimul razboi, la inceputul secolului XX, pastrandu-se insa si o parte din constructia secolului XVIII.

Cele mai importante locuri sunt Poarta Ferdinand, siutata la intrarea in Turnul Mace, Cimitirul Turcesc sau gradinile palatului situate in spatele Muzeului de Istorie. In afara de Muzeul de Istorie, palatul gazduieste impresionanta Galerie Nationala Ungara, Biblioteca Nationala Szchenyi.

Palatul Parlamentului

Devenit simbolul capitalei Ungariei, Palatul Parlamentului a fost construit intre 1880 si 1902, dupa planurile lui Imre Steindl.

Solul aluvionar de pe malurile Dunarii a fost intarit cu o fundatie de beton de doi metri, necesara pentru a sustine monumentala cladire.

Lunga de 268 de metri si lata de 123, cladirea are 10 curti, 27 de porti si 29 de scari. Exteriorul sau este ornamentat cu pinacluri gotice care imita impletitura snururilor si 88 de statui infatisand principi maghiari si comandanti militari.

Fatada dispre Dunare a fost construita cu o linie de arcade care domina cladirea, ornamentate cu motive neorenascentiste. Intrarea principala este in Kossuth Lajos Tr, flancata de doi lei masivi din bronz in spatele carora se afla doua scari bogat ornamentate care duc la sala de sub dom.

In aceasta sala, inalta de 27 de metri, sunt acordate premiile de stat. Sala este decorata cu toate blazoanele fostelor regiuni ungare. In capetele celor 16 coloane se afla statuile conducatorilor maghiari. Interiorul cladirii a fost construit simetric pentru a adaposti cele doua camere din care era compus initial Parlamentul. Frescele, picturile si tapiseriile care se alatura celorlalte ornamente ale cladirii infatiseaza scene din istoria si legendele maghiare.

Insula Margareta

Pe aceasta insula asezata in mijlocul Budapestei si al Dunarii, circulatia autovehiculelor este interzisa, dar este usor accesibila pe jos. Aceasta oaza verde, lunga de 2 km, care se intinde intre podul Margareta si podul rpd, este cel mai valoros parc al Budapestei.

Copacii batrani de sute de ani, covorul multicolor al gradinii de trandafiri, lacul cu apa termala si cascada gradinii japoneze cu atmosfera placuta sunt, toate, locuri agreabile de odihna si ofera o priveliste minunata, insa locul preferat al copiilor este parcul cu animale.

Piscina sportiva Hajs Alfrd gazduieste competitii sportive de rang, la Strandul Palatinus oaspetii sunt intampinati de placeri estivale, iar Scena in aer liber de pe Insula, asezata la picioarele turnului de apa, este locul preferat de desfasurare a unor spectacole muzicale de vara.

Toate acestea la un loc ofera o gama completa de distractii si de amuzament. Monumentele istorice vechi de 700 de ani ale insulei sunt ruinele bisericii dominicane si franciscane.

In turnul capelei Ordinului Premontrei poate fi auzit glasul celui mai vechi clopot al tarii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri