Strategia de reforma fiscala discutata recent de Executiv a relansat ideea ca proprietatea \"de lux\" trebuie impozitata suplimentar.
"Guvernul este pe cale sa comita o gafa", este concluzia unui raport realizat de catre Societatea Academica Romana (SAR) pe tema acestui proiect. Nici reprezentantii sectorului imobiliar nu se arata incantati de modul in care va fi aplicata aceasta initiativa fiscala. Radu Zilisteanu, analist imobiliar, crede ca noua masura nu este altceva decat "o expresie inconsecventa a filosofiei fiscale pe care si-a impus-o actualul guvern, care era centrata pe cota unica de 16%".

Cu alte cuvinte, revenirea la o impozitare progresiva in cazul imobilelor de lux denota inconsecventa fiscala. Si Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, atrage atentia asupra caracterului acestei masuri "neconforme cu asteptarile privind impozitarea, in contextul politicii fiscale anuntate de catre Guvern". Mai mult, initiativa nu-si va dovedi eficienta. "Masura va descuraja investitorii din domeniul imobiliar care vor renunta sa mai construiasca case mari", avertizeaza Emil Giurgiu.

Solutia: o cota procentuala la valoarea de piata

In acelasi timp, Radu Zilisteanu recunoaste ca impozitarea cladirilor de lux nu este o chestiune incorecta, fiind practicata si in Occident. Impozitul pe cladiri si terenuri ar trebui aplicat strict la valoarea de piata a bunului imobiliar, "simpla adoptare a unui sistem neutru, in care fiecare sa plateasca un procent fix din valoarea proprietatii fiind suficient", propune si SAR. Singura corectie pe care trebuie sa o faca finantistii este actualizarea bazei de impunere. Cei mai multi bani la Directiile locale de taxe si impozite sunt colectati de la apartamentele de cartier, iar cei mai putini de la cartierul de lux din Primaverii.

Impozitarea vilelor de lux - masura confuza pentru electoratul Aliantei

"Este o masura care va fi adoptata din considerente bugetare. Cine locuieste intr-o casa buna trebuie sa aiba parte si de o strada buna, cu toate utilitatile trase. Or, de unde bani pentru aceste investitii?", ne-a declarat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), care este si deputat din partea Aliantei D.A. In acelasi timp insa, reprezentantii SAR sunt de parere ca initiativa "va indeparta o buna parte din electoratul Aliantei, cel mutat in case noi".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri