Doar Turcia isi obliga cetatenii sa-si asigure locuinta. Totusi, statul roman incearca sa puna la punct detaliile unui sistem similar care va genera o afacere de peste 300 de milioane de euro.

Conform unui proiect de lege, proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele, iar firmele de asigurari care se inscriu in program vor fi la rindul lor obligate sa incheie polite de asigurare tuturor solicitantilor. Indiferent de cit de expusa la riscuri este locuinta lor. Astfel, in caz de dezastru, statul scapa de cheltuiala cu ajutorarea sinistratilor, care va fi suportata din banii adunati. Costul va fi de cel putin 22 de euro pentru toti proprietarii care au case mai scumpe de 15.000 de euro. Pentru casele mai ieftine, costul politei de asigurare va fi proportional cu valoarea casei.

300 de milioane de euro pe an

La nivel national exista 8.110.407 locuinte, care la un pret mediu asigurat de 10.000 de euro duce intreaga valoare a fondului locativ la peste 800 de miliarde de euro. La o prima medie de asigurare cuprinsa intre doi si trei la mie din valoarea casei, firmele de asigurari ar putea incasa anual intre 250 si 300 de milioane de euro.

Nu toate firmele de asigurari vor putea profita

Cel mai probabil la 1 ianuarie 2006 va intra in vigoare asigurarea obligatorie pentru locuinta conform lui Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). El sustine ca aplicarea legii va fi lasata la atitudinea autoritatilor locale. Autoritatile locale vor decide pentru ce risc se asigura. Spre exemplu, in Timis poate nu-i nevoie de asigurare pentru riscul de cutremur, ci mai degraba pentru inundatii. Dar in Bucuresti cel mai mare risc este legat de cutremur, zice Crisan. Presedintele CSA mai sustine ca nu toate firmele de asigurari vor putea incheia asigurarea obligatorie pentru locuinte. Va fi precum la RCA. Acum, dintre cele 43 de societati de asigurari existente pe piata, doar 13 pot incheia RCA.

Cei cu venituri mici ar putea fi ajutati de stat

Legea, potrivit presedintelui CSA, arata ca persoanele cu venituri mici vor plati o asigurare mai mica decit cea care ar trebui potrivit legii, restul sumei fiind completata de stat. De asemenea, se are in vedere sa nu existe amenzi pentru cei care nu doresc totusi sa-si asigure locuinta. Noi nu dorim ca prin lege sa prevedem amenzi pentru cei care nu vor sa-si asigure locuinta. Ci mai degraba vrem sa prevedem unele constringeri. Adica persoana nu-si poate vinde locuinta daca nu are asigurare, ori nu poate face actele de mostenire. Asa ceva dorim si nu ca omul sa plateasca o amenda. Pentru ca daca nu are bani de asigurare, sigur nu are nici de amenda, mai zice Crisan.

Masura nedemocratica

In 2002, guvernul a incercat sa puna pe picioare un sistem similar, insa proiectul nu s-a materializat. Atunci, asiguratorii au avut reactii nefavorabile fata de obligativitate. Consider ca obligativitatea asigurarii locuintelor ar fi o masura cu caracter nedemocratic. In esenta, este dreptul fiecarui cetatean sa isi gospodareasca bunurile asa cum doreste, spunea Bogdan Andriescu, presedintele uniunii brokerilor din asigurari UNSICAR. Nu cred ca este o solutie viabila, cel putin din punctul de vedere al puterii de cumparare a populatiei, spunea Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Societatilor de Asigurare si Reasigurare. Petrus Pavel Busuiocescu, vicepresedinte UNSICAR estima: nu cred ca vor exista societati de asigurari dispuse sa asigure astfel de cladiri si nici nu vad cum ar putea fi obligate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri