De ce Bulgaria aduna peste 5% PIB din turism, comparativ cu Romania care nu a atins nici 4%? De ce numarul turistilor straini este aproape dublu in Bulgaria fata de Romania? De ce nemtii aproape ca nu se mai vad pe meleaguri romanesti, dar la sud de Dunare este o statiune in care se vorbeste numai nemteste? Pentru ca Bulgaria are litoral la Marea Neagra. Cum? Avem si noi? N-am stiut!.
Evident ca turismul in tara cefelor groase nu se rezuma la sezonul de plaja pe Nisipurile de Aur. Dar restul nici nu mai conteaza daca ne uitam la ce se petrece cu litoralul bulgaresc. Zeci de statiuni se dezvolta peste noapte, hotelurile se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie, investitiile se bulucesc in servicii de calitate, iar rezultatul se numara la final de an in milioane de turisti straini.
Avem mai intai una bucata oras mare, numit Varna. Localnicii ii spun capitala de vara a Bulgariei pentru ca toata activitatea tarii isi muta greutatea pe piciorul de aici. Bulgarii pleaca si ei la mare, asa cum plecam si noi cu ani in urma. Iar Varna inseamna pentru ei ca au ajuns pe litoral. De aici se imprastie ca potarnichile prin statiuni. Asa fac si strainii. In ziua in care am redactat articolul am verificat aterizarile pe aeroportul din Varna. Erau 49 de zboruri, intr-o singura zi, care soseau cam din toate colturile lumii. Paderborn, Manchester, Bremen, Neuenland, Newcastle, Budapesta, Beirut, Kuwait, Frankfurt, Berlin, Amsterdam, Cologne, St. Petersburg, Billund, Hanovra, Bratislava, Tel Aviv, Erfurt, Dresda, Viena, Dsseldorf, Munster, Belgrad, Londra, Bristol, Helsinki, Amman, Billund, Copenhaga, Stockholm, Leipzig, Helsinki, Malm. Plus cateva din Sofia. Iar jumatate din curse erau chartere, probabil cu turisti, nu cu echipe de fotbal. Dar ce-i mana in lupta pe toti acesti indivizi care iau cu asalt Bulgaria?

Golden Sand

Cea mai titrata statiune ramane Nisipurile de Aur sau Golden Sand, cum preafrumos este promovata in Europa. S-a dezvoltat atat de mult in ultimii trei ani, incat e de nerecunoscut. Calitatile principale ar putea fi clima excelenta, cu ploi destul de rare, un nisip fin, lipsit de gunoaie, o apa limpede si cu o adancime ce permite accesul chiar si copiilor pana la cel putin 100 de metri de tarm. In total, 3,5 km de plaja superba, 95% din hoteluri sunt noi sau renovate din temelii, exista o viata de noapte demna de riviera franceza, iar apropierea de Varna o face si mai atractiva. Se pot face croaziere pe mare (Croaziera Piratilor) si exista centre pentru sporturi nautice si subacvatice.

Albena

Statiunea in care romanii faceau excursii destul de des se bucura in primul rand de o amplasare de exceptie, relieful abrupt si golful de-a lungul caruia se intinde plaja (5 km lungime si peste 100 m latime) fiind o raritate pentru tarmul vestic al Marii Negre. A devenit celebra pentru calitatea serviciilor si pentru rezervatia naturala din apropiere. Pe langa plaja si sporturi specifice, restaurantele, barurile, cluburile acopera cam toata gama de distractii solicitate de un turist pretentios, inclusiv ocazia de a zbura cu elicopterul. Are si locatii pentru tratamente balneare, asa ca reumaticii se vor simti bine aici. Familiile cu copii vor descoperi o multime de gradinite unde cei mici isi pot face de cap. Statistic vorbind, exista 42 de hoteluri, de 3, 4 si 5 stele, 19 piscine, 13 terenuri de tenis, 7 terenuri de fotbal, 12 piste de bowling, un club de calarie, o sala de sport multifunctionala.

Riviera Holiday Club

La cativa pasi de Nisipurile de Aur se afla Riviera, un loc magnific, considerat de lux, fiind practic fosta statiune a liderilor comunisti, transformata intr-o locatie perfecta pentru cei pretentiosi. Sunt doar cateva hoteluri, de 4 si 5 stele, ridicate in mijlocul unei paduri in miniatura, formata din arbori seculari. Linistea din statiune este desavarsita si contrasteaza cu agitatia din statiunea invecinata, astfel ca o saptamana petrecuta aici inseamna refacerea perfecta a sistemului nervos. Plaja insumeaza si sporturi nautice, si cluburi sau baruri, toate amenajarile in conditii extraordinare.

Sf. Constantin Si Elena

Este, se pare, cea mai veche dintre statiunile bulgaresti de pe litoral, un fel de Eforie de la noi, dar, desigur, comparatiile se opresc aici. Peisajul este dominat de padure, in fapt, un parc amenajat, perfect pentru plimbari. Hotelurile sunt noi sau total refacute, iar atuul statiunii este oferit de izvoarele cu ape minerale si termale, acestea din urma captate in mai multe piscine.Este foarte aproape de Varna si poate fi vizitata si de cei aflati in statiunile invecinate.

Sunny Beach

La sud de Varna, dar ceva mai departe de oras, comparativ cu statiunile din nord, se afla o alta aglomeratie de mici statiuni, toate rebotezate pentru piata occidentala cu nume englezesti. Asa este si Sunny Beach, care se numeste de fapt Slanchev Bryag si inseamna, pana la urma, acelasi lucru. Mai important este ca statiunea a reusit sa cazeze pana acum peste 8 milioane de turisti din toata lumea, de unde tragem concluzia ca acestia au avut motive intemeiate sa vina aici. Locatia se bucura de amplasamentul intr-un golf larg, flancat de ultimele varfuri ale Balcanilor, contrastul fiind mai mult decat pitoresc. In sud este Nessebar, un orasel antic, plin de vestigii, un oras-monument atat din punct de vedere istoric, cat si arhitectural, aflat pe lista UNESCO pentru cladirile bine conservate.
Tot in aceeasi zona, mult mai aproape de Burgas decat de Varna, se afla si Primorsko, o statiune aproape exclusiv pentru tineret, cu o plaja de 10 km si o multime de posibilitati de distractie, premiata cu distinctia Blue Flag, care se acorda pentru puritatea conditiilor naturale.

Sunny Day, statiunea cu circuit inchis

In apropiere de Nisipurile de Aur si de Sf. Constantin si Elena se afla si aceasta micuta statiune, cu numele original Slanchev Den, celebra pentru faptul ca nu au acces decat turistii cazati aici. Principala caracteristica este data de absenta traficului auto, tinand cont de faptul ca toate hotelurile sunt amplasate pe plaja, pe o distanta de aproximativ un kilometru. Turistii trebuie sa-si lase masinile proprii la intrare, intr-o parcare pazita, si sunt transportati la hoteluri cu un autobuz special. Este preferata mai ales de nemti, germana fiind aproape o limba oficiala in spatiile comerciale din Sunny Day.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri