Criza de locuinte va dura inca zece ani, estimeaza specialistii. Dupa 2007, romanii vor accepta mai usor varianta locuintei cu chirie
Inundatiile de anul acesta, care au intrecut in gravitate pe cele din 1975, au scos la iveala problema lipsei locuintelor si a unei infrastructuri dezastruoase. Acum cateva luni, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci, Asigurari a Senatului, anunta ca in Romania mai este nevoie de peste 1 milion de locuinte. Asta in conditiile in care cel putin 15% din familii traiesc in locuinte inadecvate si isi doresc o locuinta noua. Insa nimeni nu stie cat va dura construirea unui numar atat de mare de locuinte si daca la finalizare va mai fi nevoie de ele.

Fara putere de cumparare

Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche, spune ca este intr-adevar nevoie de un numar foarte mare de case. In 2003 s-a facut pentru prima data o radiografie cat mai realista a cererii. S-a observat ca cerere exista, insa puterea de cumparare este mica. Sunt persoane care isi construiesc sau isi cumpara o a doua casa, insa cifra nu se refera la aceasta categorie.
Numarul unitatilor locative nu este suficient, spune el. Pentru a diminua numarul mare al persoanelor care nu au o locuinta si care nu-si permit sa cumpere una, statul ar trebui sa dea un ajutor in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii. Astfel ar exista mult mai multe persoane care si-ar permite sa aiba o casa. Intotdeauna costurile pentru infrastructura depasesc cu mult pretul terenului si al casei, spune presedintele ARAI.

Proprietate sau chirie?

In U.E., doar 40-60% din oameni au o locuinta proprie. Asta pentru ca acolo functioneaza foarte bine sistemul de chirii. Cu toate ca in Romania peste 90% din oameni sunt proprietari de locuinta, exista inca foarte multi romani care isi doresc casa lor. Ideea de proprietate tine de civilizatie. In strainatate avem de-a face cu un procent destul de mare al celor care locuiesc cu chirie. In Romania lucrurile se vor schimba dupa 2007, spune presedintele ARAI. De aceeasi parere este si Artur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara, care spune ca felul in care este pusa problema necesitatii locuintelor duce la concluzia ca romanul nu poate locui decat intr-o casa proprie. Devenim o tara de proprietari. In acest context exista interese de dezvoltare a domeniului constructiilor, care aduce multi bani. Cu timpul, oamenii isi vor schimba mentalitatea si vor realiza ca pot sta si cu chirie, spune Artur Silvestri.

Traditie, nu de standarde

Se tot vorbeste de standarde de calitate, insa fiecare intelege ce vrea prin calitatea constructiei. Sunt asa-zise standarde. Romania este o tara cu traditie in constructii. Nu se poate afirma ca romanii isi construiesc case care la prima ploaie se darama. Este traditia locala. In Canada, casa de lemn este foarte utilizata, de exemplu, spune Artur Silvestri. El spune ca locuintele din chirpici nu sunt atat de fragile cum s-ar crede si ca pot rezista multa vreme. Adevarata problema care ar trebui rezolvata de stat este cea a amenajarii teritoriului. Artur Silvestri spune ca in cazul inundatiilor aceasta a fost reala problema si nu cea a constructiilor. Nu mi se pare corect sa se spuna ca sunt constructii foarte slabe si trebuie asigurate. S-a tot dezbatut problema asigurarilor, pentru promovarea legii asigurarii obligatorii a locuintelor si s-a afirmat ca in vechiul regim era asigurarea obligatorie, dar nu a existat niciodata, adauga el.

Statul ajuta sectele

Drumul pe care il are de parcurs cine isi doreste o casa este extrem de sinuos, iar birocratia ii determina pe multi sa se apuce singuri de construirea casei. Autoritatile publice trebuie sa inteleaga ca nu sunt stapanii Romaniei si ca trebuie sa actioneze in folosul populatiei. Asa cum exista avocat din oficiu, asa ar trebui sa existe si arhitect din oficiu. Acestia percep sume foarte mari de bani si nu toti isi permit. Mecanismele birocratice pentru avizari sunt dezastruoase. Daca omul are nevoie de locuinta, nu-l plimbi de la Ana la Caiafa, doar pentru a plati aceste secte, spune Artur Silvestri.

Locuintele ar putea fi construite in van

Artur Silvestri spune ca, atunci cand s-a emis cifra pentru necesarul de locuinte, nu s-a tinut cont de multi factori care pot influenta in mod nedorit soarta viitoarelor constructii. Nu cunoastem care va fi dezvoltarea demografica. Peste cativa ani, Romania va avea 18 milioane de locuitori. Acest fond de locuinte, care se doreste a fi construit, ar putea fi inutil in viitor. Este riscant si aventurist sa emitem cifre si sa dezvoltam ideea catre necesitatea de a construi si mai ales dupa standarde, care nu tin cont de realitatile economice, adauga el.

O cifra realista

Inginerul constructor, Nicolae Ungureanu, spune ca ritmul in care s-au construit imobile dupa '90 a fost foarte scazut in comparatie cu cererea. Constructiile au luat amploare abia dupa 2000 si din cauza aceasta s-a creat aceasta nevoie de locuinte. Un milion de locuinte este o cifra realista. Piata cere, altfel nu s-ar construi, adauga el. Nicolae Ungureanu considera ca pentru a fi acoperit acest necesar de imobile este nevoie de cel putin 10 ani. Depinde de ritmul in care se construieste, adauga el.

Casele sunt preferate

Explozia de preturi la apartamente de la inceputul anului 2005, i-a facut pe romani sa-si indrepte privirea catre case. Presedintele ARAI spune ca scaderea preturilor la apartamente din ultima vreme nu a fost semnificativa sau cel putin nu atat cat sa atraga atentia populatiei. Romanii nu mai cumpara apartamente pentru ca pretul nu era justificat. Sunt in crestere achizitiile de case. Apartamentele sunt inca intr-un punct critic, spune el. In ultimii ani, multi din cei care si-au construit case au avut tendinta de a le supradimensiona. Nicolae Ungureanu crede ca acest lucru s-a datorat disponibilitatii financiare a unora. Oamenii se vor reorienta, adauga el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri