Anul turistic 2009 va fi marcat de evolutia crizei economico – financiare, cu repercursiuni negative asupra circulatiei turistice in Romania si a plecarilor romanilor in strainatate, potrivit unui comunicat emis de Federatia Patronala din Turismul Romanesc (FPTR).
In ceea ce priveste estimarile turismului din Romania in 2008, FPTR spune ca acest an poate fi impartit in doua perioade: primele trei trimestre s-au caracterizat printr-o usoara crestere fata de 2007, iar ultimul trimestru este caracterizat de o scadere semnificativa a activitatii raportata la aceeasi perioada a anului 2007.

"In 2008, se constata o crestere cu 3,6% a capacitatilor din structurile turistice cu functiuni de cazare (de la 283.701 locuri la 295.898 locuri), cresterea cea mai importanta respectiv 4.215 locuri, fiind in pensiuni urbane si rurale . Acest fenomen poate fi explicat prin volumul mai redus al efortului financiar necesar investitiilor in pensiuni turistice si cresterii interesului pentru aceasta forma de turism", potrivit comunicatului FPTR.

Efortul investitional in dezvoltarea si modernizarea structurilor turistice de categorie superioara, ritmul de crestere a capacitatilor in aceste categorii fiind in crestere cu 17,8% la 5 stele, cu 38% la 4 stele si cu 3,5% la 3 stele. S-au redus capacitatile din structurile neclasificate cu 3,3%. In zona infrastructurii turistice, au loc fenomene cu efecte favorabile asupra dezvoltarii turismului in tara noastra, constata federatia patronala.

Privind calatoriile internationale la frontierele Romaniei, acest indicator reprezinta treceri la frontiera care nu intotdeauna se fac in scopuri turistice. Anul 2008 poate fi caracterizat ca un an cu ritm de crestere deosebit a intrarilor de vizitatori straini la frontiera, cresterea fiind de 20% (7.721.741 in 2007 si 9.266.100 in 2008).

Sosirile din Europa cresc cu 21% fata de anul precedent, iar cele din Ucu iunea Europeana cresc cu un procent de 21%. Pe tari de provenienta, cresteri importante s-au consemnat pentru: Bulgaria (cu 48%), Ungaria (cu 15%), Italia (cu 14%), Germania (cu 15%), Regatul Unit (cu 13%). S-au mai inregistrat cresteri importane ale sosirilor din Republica Moldova (cu 43%), Turcia (cu 9%), in timp ce sosirile din Ucraina sunt la acelasi nivel ca in anul anterior, mai informeaza FPTR.

"Anul 2008 a fost si din punct de vedere al turismului, al doilea an al apartenentei la Uniunea Europeana. Lipsa oricaror restrictii de calatorie in spatiul comunitar pentru cetatenii romani a mentinut apetitul romanilor pentru calatorii in strainatate in dauna calatoriilor pentru vacante in Romania. Pe de alta parte, am asistat la o crestere semnificativa a sosirilor de turisti din Uniunea Europeana, fapt determinat de dorinta cetatenilor UE de a cunoaste mai bine noii membri ai UE", mai spun reprezentantii federatiei patronale.

Calatoriile romanilor in strainate au crescut cu 20% (1.097.756 in 2007 si 1.317.600 in 2008), diferenta dintre calatoriile romanilor in strainatate si intrarile de straini in tara fiind de 3,9 milioane persoane. Prin agentii de turism, au plecat in strainatate 730.000 persoane, ceea ce reprezinta 5,5% din totalul plecarilor in strainatate.

Despre utilizarea capacitatilor de cazare turistica, datele FPTR spun ca, in anul 2008, se inregistreaza cu 3,5% mai multi turisti in structurile hoteliere, la romani sporul fiind de 5,8% , iar la straini se consemneaza o diminuare de 4,5%. La innoptari in structuri hoteliere se inregistreaza o crestere de 1% pe total, la romani cresterea fiind de 2,4% , in timp ce la straini se constata o reducere de 5,9%. Prin agentii de turism, au fost cazati 23% din romanii gazduiti de structurile hoteliere.

Zona statiunilor balneare inregistreaza o diminuare de 1,4% a numarului de turisti, numarul de innoptari fiind mai mic cu 3,5%.

Zona litoral consemneaza o crestere cu 5,4 procente a numarului de turisti si o diminuare cu 0,8 procente a numarului de innoptari.

Zona montana inregistreaza o crestere cu 0,4 procente a numarului de turisti cazati si cu 2,4 procente a numarul de innoptari.

"Si in anul 2008 se remarca tendinta de reducere a duratei medii a sederii in structurile hoteliere, rezultata din accentuarea circulatiei turistice la sfarsit de saptamana si din tendinta de fractionare a vacantelor, fenomen care se manifesta tot mai pregnant si in tara noastra", a mentionat FPTR.

Agentiile de turism au inregistrat rezultate inferioare celor din 2007 la actiunile turistice interne, desi numarul turistilor antrenati in astfel de actiuni, per total , fiind cu 4,4 procente mai mare (1.249.240 in 2007 si 1.304 200 in 2008), dar la numarul de turisti -zile, care masoara volumul prestatiilor, se constata o reducere cu 8,7 procente fata de anul anterior.

Actiunile organizate in zona litoral inregistreaza un spor de 11,2% la turisti si de 5,5% la turisti-zile.
In zona montana, s-a inegistrat o crestere a numarului de turisti cu 3,7% si o diminuare a numarului de turisti-zile cu 8,3%. In zona statiunilor balneare, s-a redus cu 7,6% numarul turistilor, iar numarul de turisti-zile cu 12%.

Actiunile turistice externe au cunoscut o dezvoltare remarcabila, cresterea fiind de 18,9% la numarul de turisti (614.328 in 2007 si 730.000 in 2008) si de 21,7% la numarul de turisti-zile. Principalele beneficiare ale acestor cresteri au fost: Egipt (cu 37,2%), Austria (cu 58%), Turcia (cu 58,4%), Regatul Unit (cu 53,7%), Franta (cu 19,7%), Bulgaria (cu 19,6%). Tarile cu traditie, precum Italia sau Spania, s-au bucurat de mai putin interes din partea romanilor.

"Explicatia cresterii numarului de calatorii in strainatate consta in ameliorarea nivelului de trai a populatiei, in special intarirea clasei de mijloc, dorinta de calatori si a lua contact cu alte culturi si civilizatii, calitatea superioara a serviciilor turistice oferite, libertatea de a calatori in Europa", potrivit FPTR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri