Desi piata chiriilor incepe sa fiarba de fiecare data cand se apropie inceperea anului universitar, parca in acest an lucrurile sunt mult mai dinamice decat de obicei. Daca vrei sa inchiriezi la un pret convenabil o garsoniera sau un apartament situat intr-o zona decenta trebuie sa te scoli dis-de-dimineata, sa-ti cumperi un ziar cu anunturi si se te pui pe cautat. Ofertele bune le numeri pe degete, iar regula de baza este primul venit, primul servit. Toata aceasta agitatie vine probabil si ca urmare a intentiilor BNR de a inaspri conditiile de acordare a creditelor pentru achizitionarea de locuinte, fapt ce va creste presiunea, si asa mare, asupra chiriilor. Majoritatea analistilor imobiliari estimeaza o crestere a tarifelor cu precadere din toamna, tocmai din aceasta cauza Parvu C. tocmai a intrat la o facultate din Bucuresti. A venit in Capitala mai devreme pentru a-si cauta o garsoniera pe termen mai lung. A trebuit sa caute vreo doua saptamani pana sa gaseasca ceva care sa-i convina. Ba preturile erau prea mari in raport cu ceea ce oferea proprietarul, ba locuinta pe care o doream fusese deja inchiriata. Oricum, tarifele mi se par destul de mari fata de calitatea garsonierelor pe care le-am vazut, spune Parvu. Dupa ce a vizionat vreo 10-15 locuinte, a reusit in cele din urma sa gaseasca ceea ce isi dorea. Cu 120 de euro pe luna a inchiriat o garsoniera in zona Bulevardului Basarabia, pe un an de zile.

Cu aceeasi situatie se confrunta si aradeanul Ionel Pop. ,,De vreo doua saptamani incerc, din pacate fara nici un succes, sa inchiriez o garsoniera sau un apartament. Inca de la primele ore ale diminetii iau ziarul, dupa care sun la anunturile care mi se par potrivite pentru mine. Aproape de fiecare data insa primesc acelasi raspuns: ne pare rau, dar a fost inchiriat deja!, spune Ionel Pop. El marturiseste faptul ca nu cauta ceva ieftin si extraordinar de bun, in sensul ca nu este peste masura de pretentios. Sigur, nu vreau sa fie un apartament cu probleme, adica sa nu am apa calda sau alte probleme de acest gen.
Studenti mai multi, chirii mai mari

De obicei, proprietarii din marile centre universitare profita de aceasta situatie si cer tarife destul de piperate. Cum cererea este in crestere in fiecare an, ca urmare a majorarii numarului de studenti, iar oferta ramane aceeasi, preturile au crescut de la an la an.

Spre exemplu, daca in anul universitar 1994-1995 numarul total al studentilor inscrisi la zi era de 222.330, in anul 1999-2000, numarul acestora ajunsese la 387.769, pentru ca in 2003-2004, sa fie inscrisi 482.869 de studenti. Iata asadar ca presiunea existenta pe piata chiriilor este justificata. Fondul locuintelor destinat inchirerii nu a crescut, in timp ce numarul celor care vor o locuinta este din ce in ce mai mare. Asta face ca tarifele sa fie dictate de proprietari, care profita de aceasta situatie.

Nivelul chiriei poate creste in raport cu dotarile de care dispune locuinta: centrala termica, bucatarie mobilata si utilata, televizor color, masina de spalat, geamuri termopan, usa metalica la intrare. Pentru un astfel de apartament situat intr-un cartier bun, proprietarul poate cere usor 250 de de euro, poate si mai mult. Avand in vedere, insa, ca studentii sunt principalii clienti pentru inchirierea de apartamente, veniturile limitate ale acestora ar putea face ca aceste majorari ale chiriilor sa devina, la un moment dat, insuportabile.

In acest moment, in cartierul bucurestean Drumul Taberei, pentru o garsoniera confort I mobilata si utilata se poate negocia pornind de la 170 de euro.

De regula, august si septembrie sunt lunile in care studentii si elevii isi cauta locuinte de inchiriat, avand in vedere ca in toamna incep cursurile. Acest lucru se petrece in fiecare an, ceea ce, teoretic, inseamna ca, singular, nu poate genera o crestere spectaculoasa a cererii. Daca insa cererea din partea acestei categorii se suprapune cu cea venita din partea strainilor si chiar a romanilor care lucreaza in strainatate si sunt veniti in vizita la rude, atunci reteta boom-ului chiriilor este completa.

Este ceea ce se intampla in acest an, cand mutatiile petrecute pe piata de profil a surprins pe toata lumea. Valentin Morar, manager la agentia imobiliara Cadastru Grup din Arad, confirma aceasta stare de lucruri. Pe langa studenti, exista multi cetateni straini, prezenti in Romania fie cu afaceri, fie care lucreaza ca angajati in zonele industriale ale orasului, care cauta sa inchirieze o locuinta, spune el.

Pe de alta parte, in randul romanilor plecati sa lucreze temporar afara si reintorsi acasa s-a remarcat tendinta de a mai astepta pana sa-si cumpere o locuinta, pentru ca vor sa vada cum vor evolua preturile. Ei bine, pana cand se hotarasc ce sa faca, unii dintre acestia isi inchiriaza cate o locuinta, explica Morar.

Pe de alta parte, managerul Cadastru Grup mai spune insa ca, in mod cert, o cauza a situatiei de fata este si aceea ca deja accesul la credite a devenit mult mai dificil, datorita noilor modificari ale normelor BNR.

si in Bucuresti piata chiriilor se afla sub presiune. Aurel Cristea, consultant imobiliar la agentia Crivalex din Capitala, spune ca pana la ora pranzului ofertele bune se dau ca painea calda, cu toate ca preturile nu sunt deloc mici. Pentru o garsoniera in Bucuresti confort I, mobilata si cu televizor color, preturile pleaca de la 150 de euro pe luna, spune Cristea. Specialistul de la Crivalex precizeaza ca, incepand cu 1 septembrie, cererea va fi si mai mare.

La Cluj, se pare ca lucrurile sunt si mai complicate. Cristian simon, reprezentantul agentiei Quantum Capital, spune ca oferta este foarte redusa. Preturile sunt destul de mari fata de calitatea locuintelor, spune simon. La Cluj, doua camere se inchiriaza cu tarife pornind de la 200 de euro, in timp ce pe o garsoniera se cer intre 150 si 200 de euro.

Aceeasi situatie se gaseste si la Timisoara. Practic, atunci cand vin studentii nu avem ce sa le oferim. Totul se inchiriaza foarte repede, afirma si Iustin Campeanu, administratorul agentiei Intermedius 2000 din Timisoara, care parca s-ar fi inteles cu Diana Cibotar, directorul general al agentiei Velis din Iasi. In capitala Moldovei, insa, si pretentiile studentilor sunt mai mari. Ei cauta apartamente cu un confort cat mai ridicat. Acestia vor locuinte dotate cu centrale termice proprii, pentru a plati mai putin la intretinere pe timp de iarna, cu un mobilier cat mai modern, iar pentru toate aceste facilitati negociaza pana la ultimul cent. Pretentiile acestor clienti nu se prea intalnesc cu oferta din piata, observa Diana Cibotar.

In Arad, o garsoniera se inchiriaza la preturi cuprinse intre 60 si 120 de euro, in functie de zona si de amenajarile interioare. In continuare, preturile urca odata cu cresterea numarului de camere. Astfel, un apartament cu doua camere se inchriaza cu sume intre 100 si 250 de euro, tarifele depinzand de zona si dotari. Unii proprietari, care detin locatii de lux, se tem ca cel care inchiriaza sa nu-i deterioreze locuinta. Ca masura speciala de prevedere acestia solicita plata unei garantii in bani. Cuantumul acestor garantii difera foarte mult, in functie de dotarea locuintei, dar si de credibilitatea pe care chiriasul o inspira proprietarului, explica Valentin Morar.

Pentru o garsoniera in Bucuresti confort I, mobilata si cu televizor color, preturile pleaca de la 150 de euro pe luna.

Aurel Cristea,
consultant imobiliar la agentia Crivalex


Chiriile In centrele universitare

O garsoniera mobilata, situata pe bulevardul 1 Mai din Capitala, care dispune de finisaje de lux se inchiriaza cu 190 de euro pe luna.
Un apartament de doua camere mobilat modern in cartierul bucurestean Drumul Taberei, in zona Drumetul, se poate inchiria cu 250 de euro negociabil.
La Iasi, un apartament de doua camare situat in zona Pod Ros, mobiliat, cu gresie, faianta si parchet se inchiriaza cu 200 de euro pe luna.
O garsoniera din Timisoara, amplasata in Piata Sf.Gheorghe, dotata cu ferestre termopan si parchet se inchiriaza cu 150 de euro pe luna.
Pe un apartament in Timisoara de doua camere dotat cu termopane, frigider si TV color se cer 280 de euro/luna.
La Cluj, un apartament de trei camere in zona Calea Dorobantilor, cu o suprafata de 100 de metri patrati, se inchiriaza cu 350 de euro pe luna.
Tot in orasul de la poalele Feleacului, un apartament de doua camere superfinisat, dar nemobilat, se inchiriaza cu 200 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri