Situat in inima tarii, la rascrucea tuturor drumurilor, Brasovul este orasul care atrage anual cei mai multi turisti. Fie ca sunt grupuri organizate, cazate la marile hoteluri din oras si la cele din Poiana Brasov, turisti aflati in tranzit, care cauta pensiunile mici si cochete din centrul istoric, fie ca sunt romani veniti pentru cateva zile la rudele din Brasov ori vizitatori din strainatate adusi cu autocarele pentru un tur de o zi, turistii asediaza acest frumos oras batran, pe tot parcursul anului. Aici, viata este curata, plina de culoare, gust si aroma, relaxarea este maxima si multumirea deplina. Ai tot ce ti-ai putea dori: puritatea aerului si racoarea muntilor, frumusetea cladirilor si monumentelor medievale bine intretinute, confortul spatiilor de cazare, ospitalitatea restaurantelor cu specific, varietatea si abundenta locurilor pentru cumparaturi...
Nu exista, la aceasta ora, date statistice care sa ateste oficial faptul ca Brasovul a primit, anul acesta, cel mai mare numar de turisti, dar este suficient sa vizitezi acest oras pentru cateva zile, pentru a te lamuri. Indiferent ca este zi de week-end sau din timpul saptamanii, vara sau iarna, soare sau ploaie, turistii sunt ca un furnicar pe strazile si in pietele din centrul vechi. Potrivit Centrului de Informare Turistica din Brasov, numarul locurilor de cazare (oficiale) creste aproape in fiecare zi, mereu deschizandu-si portile inca o pensiune, un mini-hotel sau o vila turistica. Concurenta e buna si in acest domeniu, fireste, astfel incat turistii au la dispozitie camere cu tarife cuprinse (in functie de confort si utilitati) intre 10 si 120 de euro pe noapte.

Zilnic patrund in Brasov intre cinci si zece mii de vizitatori (conform estimarilor primariei) care se adauga celor aflati deja in sejur. Totul este vizibil mai ales seara, in centru, atunci cand strazile pietonale arata ca pasajele de la metrou, in orele de varf!

Brasovul are sezon turistic tot anul si este unul din putinele locuri din Romania in care te bucuri ca esti in vacanta, indiferent de vreme. Orasul este la fel de frumos si cand straluceste soarele, si cand tuna si fulgera, si cand ninge, si este atragator si ziua, si noaptea.

Brasovul a avut, din pacate, o perioada deosebit de nefasta, in momentul prabusirii intreprinderilor-gigant care fabricau autocamioane, tractoare, radiatoare, elicoptere sau alte "chestii grele". Localnicii s-au vazut peste noapte falimentari si numai vointa vecina cu disperarea i-a facut sa iasa din aceasta pasa proasta. Astazi, micile intreprinderi, afacerile legate de turism si divertisment, cele imobiliare si cele comerciale au scos din foame acest mare oras, si acest lucru se vede pe chipurile brasovenilor.

Brasovul sarbatoreste anul acesta 770 de ani de atestare documentara. Initial a fost mentionat sub numele de Corona si a devenit rapid (datorita situarii si bunelor legaturi cu Valahia si Moldova) unul dintre cele mai importante centre urbane economice si culturale ale Transilvaniei. De-a lungul anilor s-au ridicat nenumarate constructii care au devenit, in timp, monumente si puncte de atractie turistica.

Biserica Neagra este poate cea mai vestita si mai fotografiata cladire din Brasov, cel mai mare edificiu in stil gotic din sud-estul Europei si cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania, datand din secolul XIV. In interiorul sau incap circa 5.000 de persoane, biserica adapostind de asemenea cel mai mare clopot (6 tone) din spatiul romanesc si cea mai mare orga (4.000 de tuburi) din sud-estul Europei.

Construita initial ca turn de veghe, cladirea cunoscuta astazi drept "Casa Sfatului" (unul dintre simbolurile orasului) a fost transformata in primarie pe masura ce orasul s-a dezvoltat. Astazi, edificiul gazduieste doua obiective de mare importanta: Muzeul Judetean de Istorie (1950) si Centrul de Informare turistica (2005). Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte turnuri construite in jurul Brasovului, fortificand centura de ziduri a cetatii. Este de asemenea unul dintre cele mai bine intretinute, in zilele noastre gazduind, prin grija Muzeului de Istorie si a altor organisme specializate, concerte si spectacole medievale.


Centrul de Informare Turistica functioneaza chiar in vechea Casa a Sfatului.


In 1292 a fost atestata documentar existenta, in Scheii Brasovului, a unei biserici ortodoxe ridicata cu sprijinul provinciilor vecine romanesti. Ulterior, in 1495, localnicii au ridicat, cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti Neagoe Basarab, biserica din piatra cunoscuta astazi sub numele de Catedrala Sfantul Nicolae, care domina imprejurimile prin dimensiunile sale impresionante. In proximitatea sa a fost construita Prima Scoala Romaneasca, atestata tot in 1495, dar despre care documente mai vechi sustin ca ar fi functionat inca din secolul XII.

Sunt doar cateva din multele destinatii turistice ale zonei. Brasovul este depozitarul unei foarte bogate colectii de monumente, iar acesta este unul dintre motivele pentru care turistul nu se satura niciodata de acest oras. Un sejur petrecut in capitala Tarii Barsei nu epuizeaza toate obiectivele, mereu ramanand unele nevazute (www.brasov.ro ). Nici macar localnicii nu se pot mandri ca au vizitat toate locurile si ca au cunoscut toate legendele - lucru care face din acest oras o destinatie mereu atragatoare si interesanta.

Numai lautarii batrani stiu "sa zica" de inima albastra.

O mare dezvoltare au cunoscut, in Brasov si in apropierea acestuia, restaurantele cu specific. Nu numai cu specific romanesc - pentru ca Brasovul este un oras cosmopolit inca de la asezarea pietrei de temelie! Astazi gasesti bucate si ambiente traditionale romanesti, unguresti, sasesti, dar si grecesti, turcesti, italienesti ori... irlandeze si chinezesti. Vestitele pivnite si beciuri din centrul vechi al orasului au fost transformate in carciumi, crame si berarii, iar arhitecti cu scoala temeinica s-au intrecut in decorarea spatiilor. In Bucuresti sau pe litoral mai toate restaurantele rustice arata la fel, in schimb, la Brasov, nici o carciuma nu seamana cu alta, chiar daca au acelasi specific - aici patronii nu au considerat suficient sa arunce niste blanuri de oaie pe banci si sa agate de pereti blide de lut si linguri de lemn.

Apoi, mancarurile sunt senzationale, incepand cu romaneasca iahnie de fasole cu ciolan, continuand cu gulasul lui Gyuri si terminand cu nemtescul muschi de vita in sos de bere neagra. Meniurile sunt bogate, astfel incat ai intotdeauna de unde alege, portiile sunt indestulatoare, iar serviciul este, de cele mai multe ori, surprinzator de prompt si de amabil. De langa bucatele traditionale nu lipseste niciodata tuica ori palinca, iar vinul rece, din vestite podgorii romanesti, servit din cana de lut, din carafa, ori din "sticla infundata" ii face pe turisti (mai ales pe cei straini) sa uite de trecerea ceasurilor si sa piarda trenul spre casa...


Ursii tomberonezi sunt mare atractie turistica

In pofida pericolului existent, sute de turisti merg seara la marginea cartierului brasovean Racadau (in spatele Tampei), pentru spectacolul oferit de ursii gunoieri. Foamea ii face pe acestia sa coboare de pe munte, pentru a scormoni prin tomberoane dupa resturi de hrana. Localnicii s-au obisnuit de mult, iar eforturile municipalitatii de a-i tine pe ursi departe de zonele locuite au fost, pana acum, zadarnice. Ursii s-au aratat nepasatori pana si fata de gardurile electrificate montate in jurul ghenelor si si-au adaptat programul de masa dupa programul gunoierilor. Daca pubelele erau golite inainte de ora 20:00, pentru a nu-i mai atrage noaptea pe ursi, acestia au invatat imediat ca, daca vin mai devreme, au sanse sa gaseasca inca gunoiul neridicat...

Oricum, ecologistii si in general iubitorii animalelor se opun oricaror masuri care i-ar face sa sufere pe (pana acum) inofensivii ursi. Turismul are de castigat, ce sa mai vorbim de taximetristi, care primesc, seara de seara, comenzi spre Racadau. Mai ales strainii cer sa vada ursii salbatici, care s-au obisnuit deja si cu multimea de spectatori, si cu flashurile aparatelor de fotografiat. Mai mult decat atat, turistii aduc cu ei hrana pentru animale, astfel incat chiar daca gunoaiele ar disparea din zona ursii vor continua sa vina in mod regulat, si se vor lasa pozati in schimbul cinei "in oras".

Viata nocturna, nebuna - nebuna

Brasovul este de ani de zile cunoscut drept unul dintre cele mai tari orase in ce priveste viata de noapte: bogata, variata si ...nebuna!

In Piata Sfatului si pe strada Republicii, terasele si restaurantele se inghesuie amical una in alta si sunt pline toate, si ziua, si noaptea. Ziua, turistii se adapostesc de soare ori de ploaie sub umbrelute, comanda o cafea, un suc sau o bere, si se pun pe fotografiat tot ce vad imprejur.

Dar seara centrul istoric prinde cu adevarat viata! Deopotriva vizitatori si localnici iau cu asalt terasele si restaurantele; strazile, pietele si aleile sunt frumos pavate, luminate si curate; sunt banci si flori decorative peste tot.

Cluburile de noapte au program tot timpul saptamanii, si fiecare isi poate gasi unul pe gustul sau: sunt cluburi de jazz, de rock, discoteci adaptate (ca aparatura si ca program muzical) ultimelor tendinte, cluburi retro si de folk, locante cu muzica lautareasca veche, localuri de strip-tease. Mai ales acestea din urma sunt foarte cautate de turistii din strainatate, care gasesc in Brasov distractii maxime la preturi accesibile.

Pe de alta parte, in Brasov nu trece o saptamana fara un eveniment major care se prelungeste peste noapte: concerte cu trupe mari romanesti si straine, spectacole, targuri, festivaluri, aniversari, concursuri internationale. Concertele se tin cu precadere in aer liber, si de cele mai multe ori intrarea este libera, astfel incat si brasovenii, si turistii se ingramadesc lalolalta la spectacol, indiferent de cine canta... Dupa fiecare astfel de eveniment, spectatorii umplu terasele.

Brasovul ca punct de plecare

Cei mai multi dintre oaspetii Brasovului isi fac program sa viziteze si imprejurimile orasului, foarte bogate in obiective istorice, religioase, culturale si naturale. Poiana Brasov face parte practic din oras, iar vara nu este decat o destinatie de week-end ori pentru turismul de conferinta. Predealul, de asemenea, este cautat in special de iubitorii sporturilor de iarna. Insa celelalte localitati din Tara Barsei constituie, fiecare, cate un punct de atractie turistica.

In special cetatile medievale, sasesti ori romanesti, castelele nobiliare si bisericile vechi, fortificate, atrag turistii si ii fac sa-si epuizeze filmele si memoriile aparatelor de fotografiat.

Castelul Bran (impreuna cu legendarul Dracula) constituie prima destinatie in afara Brasovului. Dar cel putin la fel de pretioase sunt cetatile de secol XIII-XIV, atribuite cavalerilor teutoni. Cetatea Rasnov impresioneaza prin forta si masivitatea sa, pe cand cea de la Feldioara emotioneaza prin incapatanarea cu care se tine, inca, in picioare.


La Harman, Prejmer, Ghimbav, Sanpetru, Codlea, Cristian, Felmer, Viscri, Rotbav, Roades, precum si in alte sate din Tara Barsei dainuie si astazi, bine conservate, biserici fortificate din secolele XIII-XV, cele mai multe fiind monumente ale arhitecturii romanice si gotice timpurii.

In toate aceste sate s-a dezvoltat agroturismul, oaspetii fiind primiti in pensiuni curate, confortabile si omeniti cu bucate traditionale romanesti, secuiesti si sasesti. Bineinteles, nu lipsesc tuica, palinca si vinul de casa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri