Chiar daca in 2005 piata imobiliara a cam inghetat in prima jumatate a anului, volumul creditelor ipotecare si imobiliare acordate populatiei isi continua linia ascendenta, dupa ce anul trecut a inregistrat un salt de aproape 70%.
Pe langa evolutia fulminanta a preturilor caselor in 2004, limitarea ratelor care trebuie achitate in cazul unui credit ipotecar la cel mult 35% din veniturile nete ale solicitantului si ale familiei sale (fata de limita de 50% existenta anterior) parea ca va duce la o blocare a pietei creditului imobiliar/ipotecar, indepartand clientii de acest produs. Pe termen scurt, efectul psihologic s-a facut simtit, in opinia bancherilor fiind insa vorba mai mult de o stagnare decat de o scadere a volumului creditelor, dupa care dinamica pietei a intrat in ritmul obisnuit.

Influente reduse ale pietei imobiliare

Anul acesta, o anumita influenta din partea pietei imobiliare a existat, in prima parte a lunii iulie, dupa introducerea noilor reglementari fiscale referitoare la tranzactiile imobiliare. In acest caz, se poate constata doar aparitia unui moment de asteptare, pana la cunoasterea exacta a noilor reglementari fiscale si pana la aparitia unor tendinte in evolutia preturilor pe piata imobiliara. Aceasta perioada s-a incheiat, astfel putandu-se constata o continuare a trendului de crestere a solicitarilor de credite pentru investitii imobiliare, spune Sorin Mititelu, director Divizia Retail la Banca Romaneasca. Bancile s-au adaptat la cerintele clientilor si au oferit produse competitive, cu maturitati din ce in ce mai mari, care acopera 20-25 de ani, dar si facilitati, ca de exemplu asigurarea de viata a beneficiarului acordata gratuit, cum este cazul produsului bancii UniCredit. Toate acestea au facut ca, in primul semestru din 2005, volumul creditelor ipotecare/imobiliare sa se majoreze cu aproape 24 de procente.

Normele BNR nu vor afecta creditul

Scumpirea creditelor in valuta, preponderent in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare/imobiliare, nu va avea, in opinia specialistilor, un efect notabil pe acest segment. Pentru anumite tipuri de credite, masurile BNR vor avea efectul dorit, dar nu de o maniera sa modifice spectaculos indicatorii macroeconomici la care s-a facut referire atunci cand s-a argumentat aceasta masura. In principal, va fi influentat creditul de consum fara destinatie si pentru care nu se solicita garantarea cu o ipoteca, afirma Sorin Mititelu. Studiile de piata care arata existenta unui segment de cerere neacoperit inca, ca si modificarile din comportamentul de consum al populatiei vin sa sustina aceasta teorie. In plus, bancile vor incerca sa modifice conditiile de acordare a creditelor ipotecare, astfel incat sa nu scada atractivitatea acestora si sa nu elimine o serie de potentiali clienti care, in noile conditii, nu ar fi eligibili.

Creste incet, dar sigur

Chiar daca scaderea dobanzilor la creditele in valuta este putin probabila, tinand cont de politica mai restrictiva a BNR, stabilizarea ratei dobanzilor (atat in lei, cat si in valuta) impreuna cu cererea inca mare asigura un ritm de crestere constant pe segmentul creditelor ipotecare/imobiliare.

La creditele in valuta, tinand cont de politica BNR, scaderea in continuare a dobanzilor nu mai este posibila. Volumul creditelor ipotecare si imobiliare va creste in continuare in Romania, insa intr-un ritm mai putin accelerat. Pentru largirea bazei de clienti eligibili, conditiile de creditare ar trebui sa devina mai permisive, iar acest lucru va fi dificil de obtinut in actualele conditii de piata. Totusi, pe termen lung, ritmul de crestere a pietei creditului ipotecar va fi mai ridicat decat al altor produse bancare, considera Alina Pascu, vicepresedinte si coordonator al Diviziei de Retail in cadrul UniCredit Romania, banca in care volumul creditelor ipotecare si imobiliare are cea mai mare pondere in portofoliul de credite acordate persoanelor fizice.

Statistici

- Ponderea imprumuturilor imobiliare in PIB este de numai 4%, fata de o medie de 46% in Uniunea Europeana.
- In 2004, creditele ipotecare/imobiliare au crescut cu 65%, ajungand la un volum total de aproximativ 850 milioane euro.
- Creditele in valuta au inregistrat o crestere de 80%, iar cele in lei au scazut cu 15%, ponderea creditelor in valuta ajungand la aproape 90%.
- In 2005, piata creditelor ipotecare/imobiliare va ajunge, potrivit specialistilor, la 1,2-1,4 miliarde euro.
- 25% din totalul populatiei cu vrsta peste 18 ani intentioneaza sa achizitioneze un produs de creditare, 740.000 de persoane orientandu-se catre un credit pentru locuinta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri