La sfarsitul anului 2011, piata hoteliera din Bucuresti va avea 8 noi hoteluri, ceea ce inseamna o crestere a ofertei de cazare de circa 30%, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.

Noile unitati vor fi hoteluri de 4 si 5 stele cu o capacitate de pana la 200 de camere. Chiar si in aceste conditii aceasta crestere reprezinta mai putin de jumatate din estimarile facute in ultimul trimestru al anului 2007.

Anul trecut, cand au aparut peste 2.500 de camere de hotel noi pe piata, a dus la cresterea cu 30% a ofertei de cazare, astfel ca in prezent oferta de spatii hoteliere din Capitala este de circa 10.300 de camere, distribuite in 118 hoteluri de 1 pana la 5 stele.

Noile unitati deschise anul trecut, cu o capacitate de peste 100 de camere, au fost Rin Grand (1480 de camere), Radisson Bucuresti (424 de camere), Ramada Plaza (300 de camere) si Hello (156 de camere).

Bucurestiul este in principal o destinatie de afaceri, segment care reprezinta 85% din totalul clientilor hotelurilor bucurestene. Circa 95% din clientii straini ai hotelurilor sunt europeni si sosesc in Romania cu avionul, fie cu curse de linie, fie cu operatori low-cost.

Din cauza crizei finaciare, in ultimul trimestru al anului trecut s-a inregistrat un declin de 12% a venitului/ camera (RevPAR) in Capitala.

Totusi, Bucurestiul nu va fi principala destinatie pentru investitorii hotelieri, locul acestuia urmand sa fie luat in viitor de orasele secundare, precum Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara sau Iasi unde se vor deschide numeroase hoteluri in anii urmatori.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2007. Compania are peste 29.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Capitala se aglomereaza in 2020: birouri pentru inca 26.000 angajati
Setari Cookie-uri