Veniturile Romaniei din activitatea de cazare si masa desfasurata de operatorii din turism au reprezentat, anul trecut, 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB), ne-a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Marius Crivtonencu. Spre comparatie, veniturile din turism obtinute in 2004 de Bulgaria au insumat 1,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna 5% din PIB. Din aceasta suma, 65% reprezinta incasari obtinute din activitatile de turism numai din statiunile de pe litoralul bulgaresc. In acelasi timp, statiunile romanesti de la Marea Neagra au contribuit cu 40% din veniturile din turism.

"Exista mai multe variante de calcul (a contributiei turismului la formarea PIB - n.r.). Astfel, in 2004, contributia turismului si a altor servicii in formarea PIB a fost de 3,5%. Acum se implementeaza Contul Satelit in Turism care presupune fixarea unor norme internationale pentru masurarea contributiei turismului la formarea (PIB)", ne-a spus Crivtonencu. Acesta isi pune sperantele in cresterea incasarilor din turism in efectele implementarii strategiei de dezvoltare a sectorului, document aflat insa doar in faza de proiect. "In luna decembrie, vom finaliza strategia de dezvoltare a turismului. In maximum cinci ani, turismul romanesc va reprezenta 10% pe an din PIB", ne-a mai declarat presedintele ANT.

Referitor la suma provenita din turism, anul trecut, presedintele ANT a precizat ca 40% din venituri reprezinta banii din statiunile de la Marea Neagra.


Turismul bulgaresc, 5% din PIB

Plajele pline de gunoaie, vanzatorii ambulanti si serviciile de slaba calitate din Romania au facut ca tot mai multi straini, dar si romani sa prefere litoralul bulgaresc pentru statiunile impecabile, serviciile foarte bune, dar si preturile la jumatate fata de oferta autohtona. Veniturile Bulgariei din turism au insumat, anul trecut, 1,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna 5% din PIB, potrivit postului de televiziune Realitatea TV. Mai mult, 65% din aceasta suma reprezinta sumele obtinute din activitatile de turism din statiunile de pe litoralul bulgaresc.


In 2004, 87.000 de turisti straini

Astfel, in prima jumatate a acestui an, in Bulgaria, au venit peste un milion si jumatate de turisti straini din vestul Europei, la care se adauga si conationali de-ai nostri. Spre deosebire de oferta litoralului romanesc, la numai cateva zeci de kilometri distanta, in Bulgaria se gasesc plaje curate, oferte mult mai avantajoase.

"Foarte multi turisti romani merg cu masina pentru ca distanta este foarte mica", au afirmat hotelierii bulgari, citati de postul TV. In replica, seful ANT, Marius Crivtonencu,

ne-a mai spus ca pe litoralul romanesc au fost, in 2004, peste 900.000 de turisti romani si straini. "Dintre acestia, aproximativ 87.000 de persoane au fost turisti straini. Anul trecut au fost inregistrati, in Romania, 6,6 milioane de vizitatori", ne-a mai spus presedintele ANT.


Bulgarii, vizitati de 700.000 de germani

Si in acest an vecinii nostri de la sud de Dunare ne-au depasit in ceea ce priveste numarul de turisti straini. Dintre acestia, cei mai multi provin din Germania. Anual vin in toata Bulgaria 700.000 de germani, pe cand pe noi ne viziteaza numai cateva zeci de mii. Bulgarii ne-au depasit de cel putin zece ori. Pe langa turistii germani, bulgarii mai sunt vizitati si de cetateni englezi, precum si de cei proveniti din fostele state ex-sovietice. "Avem, in momentul de fata, intre 300 si 400.000 de turisti din Ucraina, Rusia si Belarus", a mentionat un reprezentant al hotelierilor de pe litorelul bulgaresc pentru Realitatea TV. Nivelul TVA practicat pentru activitatea de turism din Bulgaria este de 10%, adica jumatate din cat se percepe la nivel national.

O alta masura, cea de promovare internationala cu fonduri substantiale, vine sa confirme faptul ca activitatea de turism este prioritara pentru guvernele de la Sofia. Pentru 2005, bugetul privind promovarea internationala se ridica la 3,5 milioane de euro. O alta diferenta fata de situatia din Romania este aceea ca plajele bulgaresti au fost concesionate pentru 20 de ani si se bucura astfel de toata atentia investitorilor, pe cand la noi inchirierea plajelor s-a facut dupa ce sezonul incepuse.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri