Problema asigurarilor obligatorii de locuinte revine in actualitate
La un apartament de 50.000 euro, platesti in jur de 30 euro si ti-ai acoperit riscurile de cutremur, inundatie si alunecare de teren.

"Nu mi se poate intampla mie". Asa spunem de multe ori cand auzim la televizor de catastrofe care distrug casele oamenilor. Vara aceasta, Romania a fost greu incercata de inundatii. Se vorbeste tot mai mult de pericolul unui nou cutremur de magnitudine mare, posibil sa se produca in urmatorii ani. Cum ne putem apara de asemenea evenimente?

Daca se intampla un necaz si ne trezim cu locuinta avariata, raul e facut. Intr-o astfel de situatie nedorita, macar sa avem ceva bani pentru reparatii, sau pentru o constructie noua. O polita de asigurare ne-ar aduce acesti bani. Si oricum, proprietarul care o are, doarme mai linistit.

Numai ca romanii se arata prea putin convinsi de ca le-ar prinde bine sa se asigure. Si asta la modul general, nu numai atunci cand vorbim despre case. Daca facem abstractie de RCA (raspunderea civila pentru autoturisme), vom observa ca o foarte mica parte din populatie apeleaza la aceste instrumente.

Mai multe firme pentru un singur contract

Autoritatile repun pe tapet chestiunea asigurarilor obligatorii pentru locuinte. Reprezentanti ai institutiilor de stat si ai organizatiilor profesionale cu activitate in domeniu au cazut de acord ca sistemul trebuie introdus. Intentia ar fi ca de la 1 ianuarie 2006, procedurile sa fie stabilite si sa se treaca efectiv la fapte. Se pare ca s-a abandonat ideea vehiculata in 2002, conform careia aceste tipuri de asigurari sa intre strict in atributiile unei societati avand ca actionar majoritar Casa de Economii si Consemnatiuni. Probabil se va constitui un pool de asigurari, format din mai multe firme specializate, care sa preia toate competentele necesara. Asa se face si in tarile dezvoltate, in cazurile unor operatiuni de anvergura in sectorul asigurarilor.

Limita despagubirilor: 15.000 de euro

Stirea ca despagubirile pentru locuintele asigurate obligatoriu ar urma sa se limiteze la 15.000 euro poate starni nedumeriri. "Cum adica?", va zice posesorul unui apartament cu trei camere din Iancului sau Colentina. "Valoarea de piata se ridica la 60.000-70.000 euro si eu primesc numai 15.000?". Pentru a lamuri lucrurile, am solicitat explicatii de la un specialist. "15.000 euro reprezinta suma pentru care se incheie obligatoriu asigurarea locuintei. Ea acopera riscurile catastrofice - cutremur, inundatie, alunecare de teren. Bineinteles ca in functie de valoarea casei si de riscurile pentru care opteaza proprietarul, se vor calcula prima de asigurare platita si suma de despagubire", a afirmat Marius Onofrei, purtatorul de cuvant al companiei Allianz Tiriac Romania.

In prezent, pentru un apartament cotat la 50.000 euro, pentru riscurile catastrofice se achita o prima de 20-30 de euro pe an, iar pentru "toate riscurile" se plateste in jur de 100 euro pe an. Probabil, categoria "riscuri catastrofice" va fi luata in calcul la elaborarea asigurarii obligatorii.

Protectie la incendiu, trasnet, explozii

In mod obisnuit, asigurarile standard pentru locuinte acopera riscurile FLEXA: fire, lights, explosion, aircrafts - incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri (aparate de zbor sau bucati din acestea), izbire de un vehicul. O polita mai ampla este FLEXA Extins, care pe langa riscurile asigurate mai sus cuprinde si pagubele cauzate de producerea cutremurelor, inundatiilor, a fenomenelor atmosferice precum ploaie torentiala (inclusiv efectele indirecte ale acesteia), grindina, furtuna, uragan, greutatea stratului de zapada si alunecarea de teren. Asigurarea "Toare Riscurile" mai are in plus si avariile la instalatiile de apa, incalzire si canalizare, in caz de revolte, greve, vandalism. Firmele de asigurari se cam codesc sa isi asume si riscul seismic, pentru ca despagubirile acordate sunt foarte mari. Din acest motiv, pentru aigurarea obligatorie, mai multe firme vor fi nevoite sa-si uneasca fortele intr-un pool cu posibilitati financiare ridicate.

Bucurestenii se tem, dar nu iau masuri

Pentru cei mai multi dintre bucuresteni, pericolul numarul unu este acela de a veni o catastrofa care sa le deterioreze casa. Totusi, foarte putini dintre acestia si-au facut o polita care sa-i apere de primejdie. Compania Sensimark Consult a realizat recent un studiu in Capitala, una dintre intrebari fiind: "ce tip de asigurare considerati ca este cel mai necesar?". Raspunsul cel mai des intalnit: asigurarea pentru locuinta - 46,7% din subiecti. Dintre acestia, numai 8,5% detin o polita pentru propria casa. Alte asigurari pe care bucurestenii ar dori sa le incheie: de viata (exclusiv pensie privata) - 24,2%; asigurare privata de sanatate - 8,1%; pensie privata - 5,4%. Dintre cei chestionati, 45% declara ca vor sa isi asigure locuinta in cursul anului viitor.

Indiferent de forma de asigurare, principalul motiv pe care bucurestenii o declara pentru a explica de ce nu detin contracte o constituie lipsa resurselor financiare (50,4%). Argumentul functioneaza in cazul familiilor cu venituri modeste. Analiza Sensimark Consult mai indica si alti factori: lipsa de informatii (29,4%), de incredere (10,9%) si de interes (7%).

In cazul asigurarilor pentru locuinta, 8% din subiecti au spus ca nu vor sa plateasca prima, 40% se arata dispusi sa achite maxim 20 lei (200.000 lei vechi), si aproximativ o treime ar accepta sa plateasca peste 50 lei (500.000 lei vechi).

Studiul, cu o marja de eroare de 3,2%, a fost realizat pe un esantion de 912 persoane din Bucuresti, cu varste cuprinse intre 15 si 65 de ani.

Probabil proiectul va functiona din ianuarie

Unul dintre sustinatorii introducerii asigurarii obligatorii a locuintelor este Laszlo Borbely (foto), ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. "Proiectul se afla in discutii. Probabil va deveni operational cel tarziu in ianuarie 2006. Exista mai multe variante, vom vedea ce se va stabili", a declarat Borbely. Textul de lege a intrat in dezbaterea unor reprezentanti de la mai multe institutii de stat si asociatii profesionale, printre care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Comisia de Supraveghere propune sanctiuni blande

Nicolae Crisan (foto) este omul-cheie in problema introducerii unei legi care sa-i oblige pe romani sa-si asigure locuintele. El conduce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), organismul indrituit cu ordinea si legalitatea in domeniu. Crisan vrea ca un act normativ pe aceasta tema sa devina functional de la 1 ianuarie 2006. Intelegand ca multa lume dispune de prea putini bani pentru a suporta o prima de asigurare, Nicolae Crisan nu doreste sa forteze nota, astfel ca respinge ideea de a-i sanctiona prin amenda pe cei care nu se asigura. Mai potrivit ar fi ca ei sa nu aiba dreptul de a-si vinde locuinta daca nu incheie polita.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri