Desi tarifele turistice romanesti sint mult prea mari fata de calitatea serviciilor, firmele de profil intentioneaza sa mareasca preturile mai mult decit le-ar obliga majorarea TVA.

Operatorii romani din turism sustin ca urmeaza zile grele pentru industria de profil din tara noastra, ca urmare a preconizatei cresteri a TVA, din 2006. Acestia anunta o foarte probabila majorare a tarifelor practicate in industrie, cu pina la 15% sau chiar 20%. Aceasta majorare este chiar mai mare decit cea preconizata pentru TVA, care ar urma sa creasca de la 9%, cit este acum pentru turism, la 22%.

Bulgarii reduc TVA

Turismul romanesc nu a reusit sa se ridice insa la standardele pe care le intilnim in tarile vecine. Cea mai mare amenintare nu vine, asa cum s-ar crede, din Grecia sau Turcia, ci din Bulgaria. Aceasta tara practica tarife mai reduse. De la anul, autoritatile bulgare vor reduce TVA cu 5%.

Concurenta reduce preturile

In conditiile in care se preconizeaza si o crestere a preturilor serviciilor conexe turismului din cauza inflatiei, a aprecierii monedei nationale si a cresterii tarifelor la utilitati, o cota de 22% pentru turismul international ar avea consecinte dezastruoase pentru industrie si ar determina scoaterea definitiva de pe piata a tarii noastre, pretinde ANAT.

Asta pentru ca, in timp ce operatorii romani se gindesc la scumpiri, in alte tari serviciile turistice se ieftinesc. Conform datelor ANAT, tarifele pentru anul viitor se anunta cu 3% mai mici in Austria, 4% in Germania si chiar cu 12% mai mici in SUA.