In timp ce oferta pe piata de hoteluri din Capitala a crescut semnificativ, anul trecut, prin inaugurarea de noi unitați precum Ramada Plaza sau Radisson SAS, or extinderea Rin Grand Hotel, veniturile pe camera disponibila (revPAR) au coborat cu 12,7% la 76 euro (96 dolari).

„Cifrele publicate in urma cu patru luni aratau ca piata hoteliera bucuresteana a inregistrat cea de-a doua mare scadere a ratei de ocupare din Europa (-14,2% la 61,2%). Cel mai recent studiu indica o scadere si mai pronuntata, in conditiile in care declinul economic global s-a accelerat si a afectat sectoarele de turism de relaxare si turism de afaceri, mai ales in trimestrul patru din 2008”, a aratat George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania.

Potrivit acestuia, din cauza faptului ca perspectivele nu sunt bune in perioada urmatoare, industria de turism isi va concentra atentia pe strategii de supravietuire in acest an.

"Scaderea tarifelor de cazare pare tentanta, dar ea nu reprezinta o solutie pe termen lung. Hotelurile trebuie sa puna accent pe calitatea serviciilor, stimulente inovatoare si strategii de diferentiere fata de competitie. In acest moment, este important ca autoritatile si industria de profil sa isi indrepte atentia spre proiecte de dezvoltare a infrastructurii de turism, cum sunt extinderile de aeroporturi sau dezvoltarile hoteliere, care vor pune bazele cresterii pe termen lung", a adaugat reprezentantul Deloitte.

La nivel global, cele mai mari grade de ocupare, de peste 80%, au fost înregistrate în Perth, New York, Abu Dhabi, Hong Kong, Londra şi Hurghada, în timp ce clasamentul veniturilor pe cameră a fost condus de Moscova, Dubai şi Geneva, cu încasări de 230-250 dolari pe unitate.

Potrivit studiului, cele mai scumpe hoteluri au fost anul trecut cele din Moscova (374 dolari/cameră), Geneva (343 dolari) şi Dubai (300 dolari), în creştere cu 13,5%, 20% şi respectiv 6,5%.