Orasele si cetatile medievale din Transilvania sunt, alaturi de Delta Dunarii si Bucovina monahala, o adevarata mina de aur pentru turismul romanesc. Sezonul dureaza tot anul, facilitati de cazare si masa exista si altele noi se dezvolta intr-un ritm incurajator, iar obiectivele turistice atrag, in orice stare de conservare s-ar afla - excelenta sau ...deplorabila. Dar centrele istorice ale frumoaselor orase ardelene au fost, in marea majoritate, renovate si restaurate. Sighisoara, patrimoniu mondial UNESCO, este exemplul mandru al cetatilor care si-au atins ambitia de a face din turism un mijloc principal de trai.
Intemeiata (potrivit traditiei) in 1191, de colonistii sasi adusi in Transilvania pentru paza granitelor vechiului regat maghiar, Sighisoara de astazi este o carte vie de istorie ilustrata, pe care oricine o poate consulta. Este suficient sa bati cu piciorul ulitele sucite ale cetatii si strazile centrului istoric, pentru a te simti in alte timpuri, in care grijile nu erau atat de mari si viata era mai simpla.

Sighisoara (Castrum Sex, Schaessburg, Sagesvar) a fost intotdeauna considerata Perla Transilvaniei, si astazi atat turistii, cat si expertii sunt foarte seriosi atunci cand afirma ca nu exista cetate medievala locuita mai frumoasa in toata Europa! In trecut, Sighisoara a trait exclusiv din practicarea mestesugurilor si a comertului. In vremea comunismului, industrii nefiresti au fost implementate in zona. Astazi, localnicii vad limpede ca tot traditia e solutia, asa ca au lasat balta fabricile si s-au intors la comert si vechile meserii, pe langa care au dezvoltat turismul cultural si istoric. Mostenirea arhitectonica este impresionanta si valoreaza mult in instantaneele luate de turisti, iar legendele ce inconjoara batranele ziduri pot fi cu usurinta insotite de o mancare buna si o bauturica traditionala, mult apreciate atat de romani, cat mai ales de straini.


Sighisoara medievala este unul dintre cele mai de succes obiective turistice ale Romaniei


Dupa multi ani de eforturi pentru a impune Sighisoara pe piata turismului medieval, pare ca astazi succesul este incontestabil. In orice zi vei vizita Sighisoara, te vei ciocni de grupuri riguros organizate de nemti, vei urmari cu placere targuielile nesfarsite ale turistilor evrei amatori de suveniruri, vei fi uimit de verva pasareasca a cetelor de italieni si italience, si te vei convinge ca turistii japonezi sunt exact ca-n filme: zambesc cu gura pana la urechi si fotografiaza absolut totul... Francezii, belgienii si englezii prefera turismul in doi sau in perechi de cate doi. Dar, mai mult, ca turist roman te vei bucura sa vezi autobuze cu copii de scoala, adusi in excursii de o zi de prin te miri ce sat muntenesc ori moldovenesc. Si, cel mai spectaculos, vei admira dezarmat familiile hippie-turiste: el, tanar descult cu parul foarte lung savant incalcit; ea, tanara in sandale cu parul foarte scurt cu atentie neingrijit, copilul, in poponetul gol, abia stiind sa mearga singur, cu parul lung neglijent impletit; si cainele, mare si vesel, cu blana curata in mod natural ingrijita... Turistii devin astfel, atractie turistica in sine!

Cetatea medievala Sighisoara, declarata in 1999 monument protejat de UNESCO, pe lista patrimoniului cultural universal, a fost mentionata documentar pentru prima data in 1280 sub denumirea de Castrum Sex. Situata pe platoul superior al actualului Deal al Cetatii, aceasta servea la adapostirea locuitorilor asezarii de la poalele dealului - actualul centru istoric al Sighisoarei. Mestesugarii stabiliti in secolul al XIV-lea pe platoul superior al dealului s-au organizat in bresle si au decis sa-si protejeze familiile si averile printr-un puternic sistem defensiv, ridicat, intr-o prima faza, pana la jumatatea secolului al XV-lea. De-a lungul veacurilor, zidurile cetatii au fost permanent ridicate, fortificate si intarite cu turnuri, impunand Sighisoara ca pe una dintre cele mai greu de cucerit cetati din Transilvania. Vechea centura de fortificatii se pastreaza aproape in intregime, impreuna cu cele noua turnuri de aparare care au rezistat timpului. Turnul Cositorarilor, Turnul Cositorilor, mai ales Turnul cu Ceas, dar si bisericile din incinta, Scoala din Deal cu scara sa de acces acoperita, sunt tot atatea obiective care atrag zilnic mii de turisti.

Succesul turistic de astazi al Sighisoarei este si urmarea unui lung si anevoios program de promovare, mai ales prin programe culturale. Festivalul de Arta Medievala are deja o traditie indelungata si face ca, an de an, Sighisoara sa-si dubleze numarul de locuitori cu turistii veniti in zilele festivalului. Pe langa acesta, o multime de alte evenimente: Festivalul ProEtnica, Festivalul Muzicii Academice, festivaluri si concursuri de teatru, film, dans, si alte si alte nenumarate sarbatori devenite atractie turistica.


Legenda lui Dracula atrage in Sighisoara sute de mii de turisti straini anual


Pe de alta parte, nu trebuie omis aportul consistent al lui Vlad Tepes in atragerea turistilor de astazi. Numai pentru ca s-a nascut in aceasta cetate, cel devenit peste secole vestitul Dracula este responsabil pentru o buna parte din afluxul turistic.

Unii ar spune astazi ca cetatea este insuficient protejata impotriva agresiunii specifice secolului XXI, si ca prezenta elementelor moderne (de exemplu circulatia autoturismelor) dauneaza aspectului turistc. Dar tocmai acesta este principalul farmec al cetatii Sighisoara: faptul ca este locuita! Este locuita de sute si sute de ani, iar in aceleasi case traiesc familii ai caror stramosi au contribuit la ridicarea zidurilor si turnurilor de aparare. Aceste lucruri sunt cu adevarat impresionante, si acestea fac din Sighisoara medievala un produs turistic de succes: faptul ca, zid in zid cu Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas, e o curte interioara in care vezi rufe atarnate la uscat pe sfori; faptul ca, in spatele unei ferestre antice cu muscate in jardiniere, vezi o batrana pieptanandu-si parul alb intr-o oglinda mancata de vreme; faptul ca, impiedicandu-se printre picioarele turistilor, alearga copii murdari si sumar imbracati, care dispar intr-o clipita in pasaje numai de ei cunoscute... In plus, cetatea nu ar fi aratat asa bine cum arata astazi daca ar fi fost un simplu monument parasit, o simpla ruina devenita obiectiv turistic, o relicva a unor vremuri trecute. Cetatea a fost si a ramas casa pentru o multime de sighisoreni, si acestia au stiut, cum au putut si cum s-au priceput, sa aiba grija de casa lor...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri