Touroperatorii romani care promoveaza pachete turistice in zona Bran vor sa anuleze aceasta destinatie din cauza retrocedarii castelului, a declarat vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Mircea Vladu.
Potrivit acestuia, de cand s-a luat decizia retrocedarii castelului Arhiducelui Dominic de Habsburg, programul de vizitare a castelului s-a redus la doua zile pe saptamana, respectiv luni si marti, iar in restul saptamanii programul a fost micsorat la patru ore miercurea si vinerea, potrivit NewsIn.

De asemenea, reprezentantii agentiilor de turism se plang ca mobilierul si obiectele din castelul Bran se muta succesiv in cladirea Vamii Bran, iar " in castel raman doar peretii dezgoliti".

Conducerea ANAT a precizat ca va lansa un semnal de alarma pentru ca retrtocedarea acestui castel sa fie oprita.

De asemenea, un grup de initiativa format din ghizi din turism a precizat ca impreuna cu asociatia vor incepe actiuni de protest si vor recurge chiar la o initiativa legislativa pentru stoparea procesului de retrocedare.

"Grupul nostru de initiativa are informatii conform carora Dominic de Habsburg a angajat o firma americana care se va ocupa de administrarea castelului. Aceasta are depuse la Primaria Bran documente conform carora viitoarea administratie intentioneaza sa deschida mai multe localuri si baruri in incinta castelului" a declarat reprezenatntul grupului de initiativa al ghizilor, Mircea Radea.

Piesele de patrimoniu din castelul Bran care apartin statului roman vor fi mutate in sectia Vama Medievala, Muzeului Bran, a anuntat, saptamana trecuta, ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

"Pe de alta parte, familia de Habsburg a ramas deschisa pentru o eventuala cumparare a castelului de catre statul roman. Deocamdata, castelul poate fi vizitat de catre public", a precizat Paleologu.

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a precizat ca a inceput deja mutarea pieselor mici si ca se lucreaza la amenajarea depozitelor, urmand ca, pana la data de 18 mai, sa se finalizeze transportul tuturor colectiilor din castelul Bran.

"Toate obiectele de patrimoniu din colectia Muzeului Bran apartin domeniului public al statului roman. In Vama Medievala va fi amenajat un nou fond expozitional, care va contine piesele mari si va fi prezentat in sapte-opt sali, restul, in special piesele mici, urmand a fi distribuite in depozite", a mai precizat directorul institutiei.

Muzeul Bran are in prezent trei sectii: castelul Bran, Vama Medievala si sectia etnografica, expusa in aer liber.
Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. Fortificatia atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu Dracula - faima ce i se trage de la romanul omonim al lui Bram Stoker.

In mai 2006, castelul Bran i-a fost retrocedat arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri