„Vorbim despre renaturarea Deltei Dunarii, un program care implica fonduri serioase. Avem nevoie de 500 de milioane de euro pentru a aplica programul si pentru a rezolva litigiile funciare si pretentiile financiare ale partilor implicate, proprietari de diguri si autoritati locale”, a declarat Nemirschi, la conferinta "Conservarea Deltei Dunarii prin intermediul politicii regionale si de protectia mediului a Uniunii Europene", potrivit NewsIn.

Ministrul a mai precizat ca prioritara, din acest punct de vedere, este despagubirea proprietarilor de diguri, care vor trebui sa le cedeze prin protocol Consiliului Judetean, pentru a le include in patrimoniul public. In prezent, Consiliul Judetean a concesionat suprafete mari de teren, iar castigul din redeventele percepute este de aproximativ un milion de euro pe an.

Nicolae Nemirschi a adaugat ca poate fi luata in calucl si o posibila despagubire pentru autoritatile judetului, care ar putea ceda in interesul statului incintele agricole si piscicole pentru a fi inundate.

In ce priveste gropile de gunoi ecologice, Nemirschi a avertizat din nou ca Romania risca penalitati din partea UE daca nu rezolva aceasta problema si ca situatia localitatilor din Delta este destul de grava.

„Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana. Din cate se pare, in Delta Dunarii, din acesta perspectiva, lucrurile nu sunt deloc roz. Eu stiu ca primarii localitatilor din Delta Dunarii si-au asumat raspunderea constructiei acestor rampe ecologice si sper ca le vor face. Daca aceste angajamente nu sunt respectate, singurii vinovati care vor fi si trasi la raspundere in eventualitatea in care Comisia Europeana va declansa procedura de infrigement sunt primarii, care nu si-au respectat angajamentele, si nu Guvernul. Stiu ca au fost alocate sume de bani, dar banii nu au fost procesati", a spus Nemirschi.

Potrivit ministrului, Romania are la acest moment peste 200 de depozite destinate deseurilor. El a adaugat primarii ar trebui sa nu se mai planga de faptul ca nu au bani pentru realizarea deponeurilor ecologice si sa intocmeasca proiecte pentru a putea accesa fondurile necesare.