Cumparatorii care dispun de sume medii vor si ei locuinte confortabile
Cale de mijloc nu prea exista. Ori iti iei un apartament ieftin intr-un bloc comunist, ori dai gramezi de bani pentru o vila de lux.

Piata locuintelor s-a impartit in doua mari categorii. Un apartament la bloc poate fi achizitionat cu 50.000-60.000 de euro. Cine cauta ceva mai select se orienteaza catre o vila sau un apartament intr-un imobil privat. In acest caz, se va pregati sa cheltuiasca vreo 300.000 euro sau chiar mai mult. Pe ambele segmente, exista oferta suficienta. Intre cele doua extreme, se casca insa o "prapastie". La ce se poate astepta o persoana care vrea un confort ceva mai ridicat, dar nu are foarte multi bani?

Cerere mare in ultimii 15 ani

"Bucurestiul se confrunta cu nevoia de locuinte din perioada anilor 90. Cea mai mare crestere a fost inregistrata din anul 2000, cand a aparut creditul ipotecar", a afirmat Robert Teodorescu, directorul Departamentului Vanzari Rezidentiale din cadrul companiei imobiliare Regatta. "De atunci si pana acum, cererea de locuinte a ramas la un nivel foarte ridicat. De ce? Deoarece s-a construit foarte mult pe segmentul pietei de lux, sectorul mediu ramanand descoperit. Prin nivel mediu intelegem preturi de aproximativ 100.000-200.000 euro/locuinta. Cererea pentru locuinte a fost temporar influentata crescator din cauza nefinalizarii proiectelor planificate de ANL.

Persoanele care si-au pus bazele in aceste programe nu au mai putut astepta hotararea asupra realizarii lor, sau nu si-au indreptat fondurile de care dispuneau catre piata privata de constructii", a mai aratat Teodorescu.

Pe acest segment de piata, nu prea se observa scumpiri sau ieftiniri substantiale. "In ceea ce priveste evolutia preturilor, acestea au ramas constante in ultima perioada de timp. Acest lucru se datoreaza echilibrarii fortelor din sfera constructiilor. La un moment dat, a existat o tendinta de scadere a preturilor, deoarece constructorii doreau sa ofere conditii optime beneficiarilor, acestea insemnand preturi mici si constructii multe si de calitate. Din pacate, augmentarea preturilor materialelor de constructii a facut imposibila scaderea preturilor la nivelul dorit de constructori, ceea ce a dus la pastrarea constantei", a explicat Robert Teodorescu.

In Bucuresti, partea de nord aproape ca a monopolizat constructiile rezidentiale, si cand spunem "nord", ne referim in special la Baneasa. Aici "se inghesuie" majoritatea ansamblurilor de locuinte.

Complex rezidential pe Iancu Niculae

In zona Iancu Niculae a aparut un nou proiect rezidential, compus din 20 de vile. Complexul acopera o suprafata de peste 12.000 mp. Suprafata construita a unei vile este de 305 mp, pe un lot aferent de 600 mp, plus cota de drum privat. Constructia este executata din beton armat cu inchideri din caramida eficienta de 25 cm, placata exterior cu strat de 8 cm de polistiren Baumit, care va fi tencuit pe plasa textila, si invelitoare de tip tigla Lindab. Finisajele si dotarile includ baterii Grohe, obiecte sanitare Ideal Standard, usi de interior Pinum, gresie si faianta in bai, parchet de stejar in camere, glafuri din marmura sau granit. Ferestrele sunt realizate din tamplarie PVC pentacamerala, cu plase si rulouri exterioare Rehau. Locuintele mai cuprind prize si intrerupatoare Gavis, cosuri de fum Schiedel, centrala termica Vaillant/Buderus si radiatoare din otel, canalizare, put de adancime (cu filtrare) la 225 metri adancime. "O astfel de vila costa 350.000 euro, ne-a informat Sorin Lacusta, senior real estate broker la Regatta.

Bloc privat in Dorobanti

Se construieste si mai spre centru, in Dorobanti, un cartier "dominat" de case cu arhitectura de epoca. Un proiect rezidential de lux se afla in curs de executie in aceasta zona. "Imobilul este structurat pe 4 etaje, avand cate un apartament pe fiecare nivel, cu suprafete cuprinse intre 160 mp si 230 mp. Proiectul va fi finalizat in decembrie 2006, iar preturile variaza intre 270.000 euro si 400.000 euro", a declarat Cristina Constantinescu, coordonator PR la compania imobiliara Neocasa. Fiecare apartament dispune de terase generoase si de un loc de parcare in garajul subteran. Finisaje: parchet, gresie, faianta, marmura, vopsea lavabila, geamuri termopan, pereti Rigips. Constructorul da posibilitatea clientului de a opta pentru un alt tip de compartimentare decat cel standard. Viitorii proprietari vor beneficia de lift, interfon, cablu TV, calorifere de aluminiu, telecomanda pentru garaj, usa metalica si instalatie de aer conditionat.

Creditul completeaza suma

Observam ca o locuinta de lux costa de la 250.000-300.000 euro in sus. Iti poti face o casa confortabila si cu 150.000 euro, dar parca tot pare mult. Greu sa strangi atatia bani! Dar, orice problema trebuie sa aiba si o rezolvare. Creditele ipotecare ne ajuta sa ne completam resursele financiare. In acelasi timp, locuinta devine mai ieftina daca face parte dintr-un ansamblu, comparativ cu situatia ca o construim individual. "Solutia cea mai avantajoasa pentru o persoana care dispune de circa 60.000-80.000 euro si doreste sa se mute intr-o casa este sa faca un credit pentru a ajunge la suma de 150.000 euro, necesara achizitionarii unei locuinte de calitate", a spus Robert Teodorescu de la Regatta.

Individual sau la condominium

"Casa este la fel de primitoare si daca este localizata in cadrul unui complex rezidential. Costul terenului este mai mic cu cat se cumpara suprafete mai mari fata de loturile individuale. De asemenea, materialele de constructii se cumpara in cantitati mari si reducerile aferente sunt mari. Costurile de organizarea santierului si obtinerea tuturor aprobarilor se impart. Practic, in acest caz totul se imparte si se ajunge la costuri cu 20-30% mai mici comparativ cu imobilele individuale", a mai spus Robert Teodorescu.

Casa pe care o ridici de unul singur costa mai mult, dar o poti realiza asa cum vrei, fara sa tii cont de "restrictiile" unui mini-cartier. Totusi, un ansamblu bine proiectat iti poate oferi, in cadrul pretului, facilitati pentru care altfel ar trebui sa dai o groaza de bani: piscina, teren de tenis, locuri de joaca pentru copii, paza specializata.

E avantajos sa contractezi in faza de proiect

"Ca in orice afacere, cumpararea unei locuinte trebuie tratata pragmatic. Este mult mai avantajos sa cumperi in faza de proiect, deoarece obtii un pret mai mic, iar dupa finalizarea constructiei poti vinde cu castig. Acesta este primul lucru la care trebuie sa te gandesti cand cumperi o proprietate. Daca vrei sa o vinzi, vei obtine pe ea cel putin suma la care ai achizitionat-o.

Deoarece achizitionarea locuintei este o investitie, trebuie analizate toate detaliile si unghiurile de abordare. Astfel, trebuie luate in vedere si modalitatile de plata. Cumpararea in faza de proiect ofera si posibilitatea de a plati pretul in rate. In general, se cere 30% avans, 40% in perioada executiei si 30% in momentul finalizarii locuintei.

In ante-contractul care se incheie la notariat, se precizeaza atat drepturile catsi obligatiile partilor, inclusiv modul de plata. Ulterior, acesta se notifica in cartea funciara".
Eugen Paternic, real estate broker, Regatta
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri