Specialistii considera însa ca tocmai ultimele trei state sunt cele care vor domina piata investitiilor imobiliare în perioada urmatoare. Rusia se bazeaza pe potentialul imens de dezvoltare, iar Slovacia - pe puterea de cumparare a populatiei si nivelul de dezvoltare economica, net superioare tarilor din zona. Atuurile României? Principala atractie pentru investitorii straini este apropiata integrare europeana, care poate produce un salt important al preturilor pe piata imobiliara. România este favorizata, în competitia cu statele est-europene, de deficitul de birouri si de locuinte din orasele mari, de pretul redus al terenurilor, dar si de ritmul rapid de crestere economica, peste nivelul înregistrat de majoritatea celorlalte tari. Sectorul imobiliar din Romania este cotat drept unul dintre cele mai profitabile din Europa, având în vedere rentabilitatea investitiilor. În Bucuresti, rentabilitatea cladirilor destinate birourilor este estimata la o valoare cuprinsa între 11 si 12%. Principalii competitori - Praga, Budapesta sau Varsovia - se lauda cu o profitabilitate de 7,5-8%, în vreme ce capitale europene precum Londra, Barcelona, Viena sau Roma nu depasesc 7%.

100.000 de case nelocuite

Pentru anul 2005, fondurile de investitii internationale si-au anuntat disponibilitatea de a investi în sectorul românesc de afaceri imobiliare peste un miliard de euro. La sfârsitul anului 2005, doar în Bucuresti vor aparea 34 de noi imobile de birouri clasa A, cinci mall-uri, trei hypermarketuri si trei centre comerciale. Principalele destinatii pentru constructori sunt cartierele rezidentiale, cladirile de birouri si supermarketurile. De la începutul anului, în Capitala au demarat lucrarile de constructie a peste 12 cartiere rezidentiale, unele dintre ele reprezentând proiecte foarte ambitioase, care ajung la 5.000 de unitati locative, cum este cazul minioraselului care se va construi la Baneasa, în imediata apropiere a DN1, cu un cost total estimat la peste 1,2 miliarde euro. Paradoxul este ca în România se înregistreaza un… excedent de locuinte. Cel putin asa arata ultimul recensamânt efectuat în 2002. Potrivit Institutului National de Statistica, la acea data existau 8.107.114 locuinte. Dintre acestea, 111.610 figurau ca fiind neocupate pe toata perioada anului. Alte 829.712 unitati locative erau locuinte secundare sau sezoniere.

Imobiliare, sa traiti!

Doar în ultima saptamâna, în Bucuresti, afacerile imobiliare au inregistrat un rulaj de circa 70 de milioane de euro. O suma impresionanta, dar trebuie tinut cont de faptul ca o singura tranzactie a însumat peste 80% din totalul fondurilor derulate. Este vorba de cumpararea proiectului imobiliar Bucharest Business Park, localizat în apropierea Pietei Presei Libere, investitie cotata ca fiind cea mai mare din România, cu o valoare de aproape 65 de milioane de euro. Statul începe si el sa-si reia rolul de investitor pe aceasta piata, prin intermediul Ministerului Apararii Nationale, care va pune la dispozitia unei firme din Australia terenul pentru constructia a peste 240 de locuinte pentru militarii aflati în subordine. Valoarea estimata a investitiei depaseste 13 milioane de euro. Tot în ultima saptamâna, firma Lev Or a anuntat ca va investi doua milioane de euro într-un imobil de locuinte situat tot în Bucuresti, în apropiere de Piata Victoriei.

Esplanada ramâne pentru 2006

Daca ar fi demarat si lucrarile la ambitiosul proiect Esplanada, situat chiar în centrul Capitalei, într-o zona dezafectata, valoarea investitiilor imobiliare ar fi depasit cu usurinta cele mai optimiste asteptari. Proiectul este evaluat la un cost cuprins între 800 de milioane si 1,2 miliarde euro si se doreste a fi un centru multifunctional, care va contine hoteluri, blocuri-turn, pasaje pietonale, spatii comerciale si parcuri, pe o suprafata totala de 10 hectare. Investitori interesati exista, si nu unii oarecare. Este vorba despre Tri Granit Development Corporation, cotata drept una dintre cele mai mari companii pe piata afacerilor imobiliare din Europa Centrala si de Est. Constructia Esplanadei, aprobata în 2004, ar putea începe in 2006 daca Ministerul Transporturilor se va lamuri, pe baza unei evaluari si a unui studiu de fezabilitate pe care le-a comandat, care este valoarea terenului aflat în proprietatea sa.

Valoare-record si pe piata UE

În anul 2004, valoarea totala a investitiilor în sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est s-a ridicat la 3,9 miliarde euro, în crestere cu peste 60% fata de valoarea înregistrata în 2003 (2,4 miliarde euro). În 2002, statele din Europa Centrala si de Est au atras investitii în sectorul imobiliar în suma de numai un miliard de euro. Principalul actor a fost, pâna nu de mult, SUA, dar, începând cu anul 2004, Germania a „mirosit“ potentialul de dezvoltare al zonei si si-a majorat substantial plasamentele, volumul investitiilor ajungând la 35% din totalul fondurilor aruncate pe piata Europei Centrala si de Est. Nemtii sunt urmati de americani, irlandezi si francezi. Împreuna, primii patru investitori însumeaza 75% din sumele investite. Totalul banilor plasati de fondurile europene în Europa Centrala si de Est atinge 8,6 miliarde euro pe ansamblul perioadei 1998-2005, conform unui studiu al companiei CBRE. Investitiile au fost efectuate, în proportie de 75%, în ultimii doi ani, majoritatea fiind orientate catre primele trei state aflate în top: Cehia, Ungaria si Polonia. Ungaria a atras în 2005 un miliard de euro, dar recordul este detinut de Polonia, cu 1,4 miliarde euro, jumatate din bani rezultand din vânzarea unui lant de magazine Metro.

Departe de „Cei 15“

Cu tot avântul economic resimtit în Europa Centrala si de Est, noile democratii ramân înca departe de sumele imense derulate în afacerile imobiliare din cele 15 state fondatoare ale UE. În 2004, investitiile în imobiliare atingeau, în acest caz, cifra-record de 103,6 miliarde de euro, cu 26 la suta mai mult decât în 2003. Pe primul loc, din punctul de vedere al investitiilor, se afla Marea Britanie, urmata de Franta. În Londra si Paris s-au derulat o treime din totalul tranzactiilor înregistrate în Europa în 2004. Germania prefera sa ramâna un cumparator net. Investitiile statului german în afaceri imobiliare s-au ridicat la 6,2 miliarde euro, în vreme ce vânzarile au atins doar 1,2 miliarde euro.