Noile apartamente concureaza cu locuintele \"solo\"
Organizarea urbanistica sufera. Din acest motiv, e greu sa analizam ofertele existente, ca sa optam pentru cele mai bune variante.

Multa lume s-a plictisit de blocurile comuniste, dar nu toti au bani sa-si cumpere casa in alta parte. Cine strange o suma suficienta pentru o locuinta noua (sau macar pentru a plati avansul la banca) se intereseaza de o vila "cu etaj, singur la curte". Un mic spatiu unde sa te recreezi la aer liber, eventual sa mai faci si un gratar in week-end aduce un plus de confort si in acelasi timp te urca pe scara sociala. Dar, te costa vreo 200.000-300.000 euro. La preturi asemanatoare, au inceput sa se livreze si apartamente in blocuri private. Cum, sa dau tot atatia bani si iar cu vecini pe cap, iar cu cheltuieli comune? Ei bine, exista persoane care agreeaza si aceasta varianta, care vine cu avantajele ei. Aceste imobile sunt structurate, de regula, pe 3-4 etaje, iar locuintele se intind pe suprafete generoase, intre 150 si 250 mp, ocupand, in cele mai multe cazuri, un nivel intreg. Au toate finisajele si dotarile (gresie, parchet, faianta, ferestre tip termopan, centrale termice, aer conditionat), iar cladirea beneficiaza de paza specializata. Aceste blocuri se pot construi si in inima orasului, spre deosebire de noile vile (unele organizate in mini-cartiere), ridicate in special la periferie. Sau chiar in afara orasului.

Apetit pentru satele din vecinatatea Capitalei

"In afara de constructiile noi de la marginea cartierelor vechi, unii bucuresteni au optat pentru achizitionarea de case sau de teren cu destinatie rezidentiala in localitatile din apropierea orasului, datorita preturilor relativ mici comparativ cu cele practicate in Capitala. Astfel, se constata cresterea interesului pentru zone cum sunt Cernica, Branesti, Balotesti, Corbeanca, Otopeni, Mogosoaia, Domnesti, crestere reflectata in numarul mare de tranzactii cu terenuri si in aparitia de constructii noi", a declarat Cristina Constantinescu, coordonator PR la agentia imobiliara Neocasa.

"Bucurestenii prefera aceste zone mai ales pentru ca aici se pot bucura de liniste, aer curat, intimitate, fara a le lua foarte mult timp sa ajunga la serviciu, sa-si duca la scoala copiii sau sa mearga la cumparaturi. In aceste zone, suprafetele de teren sunt mai mari decat cele care pot fi achizitionate in oras, ceea ce le permite sa aloce mai mult spatiu pentru curte sau gradina, ori pentru constructie. Desi inca sunt cautate, locuintele din Capitala pierd teren in favoarea celor din localitatile invecinate, din cauza dorintei populatiei de a evada din aglomeratia urbana", a aratat Cristina Constantinescu.

Haosul in constructii diminueaza confortul

Blocurile private pot fi contruite si in zone centrale, de exemplu in Dorobanti sau Unirii daca ne referim la Bucuresti. Proprietarii pot ajunge in "buricul targului" in numai cateva minute, nu mai trebuie sa suporte traficul intens in drumul de acasa pana la servici. Au aparut si firme care scot pe piata apartamente noi, dar destul de ieftine, la 40.000-50.000 euro, preturi care rivalizeaza cu cele din blocurile vechi. Desigur, finisajele nu se ridica la nivelul din imobilele de lux.

Cel mai potrivit ar fi sa existe o ordine a constructiilor, dar din acest punct de vedere, amenajarea teritoriala se pare ca sufera. "Cred ca intre constructia de vile si cea de blocuri private, ideea ar fi sa existe mai degraba complementaritate decat concurenta. In principiu, aspiratiile sunt diferite", a afirmat Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. "Am putea vorbi cu adevarat despre complementaritate daca s-ar respecta regulile urbanistice. Adica sa avem, in oras, delimitate clar o zona comerciala, una istorica, una de business-center, alta de vile si alta de blocuri. Cat timp se construieste haotic, insa, realitatea e cu totul alta. Ganditi-va ca langa un imobil de tip P+2 se ridica un gigant P+6. Acesta ii va lua tot aerul si toata lumina lui P+2, astfel ca proprietarul nu ar mai avea confortul dorit. Iar daca pui doua blocuri de lux apropiate unul de celalalt, practic pentru locatari nu va mai fi nici un lux sa iasa pe balcon si sa dea cu ochii de rufele pe care vecinii le-au atarnat la uscat", a mai spus Emil Giurgiu.

Firmele timisorene si-au luat avant

Blocurile private incep sa apara si in provincie. La Timisoara, fenomenul are cote ridicate. Cererea de certificate de urbanism pentru acest tip de constructii se afla intr-o permanenta crestere, dupa cum rezulta din evidentele lui Radu Radoslav, directorul Directiei Urbanism din cadrul Primariei Timisoara. Antreprenorii nu au preferinte pentru anumite zone. Ei cauta terenuri dotate cu utilitati (apa, canalizare, electricitate, gaze, posibilitati de parcare). S-au eliberat documente pentru circa 400 de apartamente in imobile private. Preturile acestora nu sunt cu mult mai mari decat cele din blocurile vechi. O garsoniera costa, in Timisoara, intre 25.000 si 35.000 euro, iar un apartament cu trei camere oscileaza de la 40.000 la 70.000 euro. Constructorii au observat ca piata este foarte diversa, astfel ca ei si-au impartit "sferele de influenta". Pe malul Begai se realizeaza atat cladiri cu locuinte la preturi mai scazute, pentru populatia cu venituri medii, cat si imobile de lux, destinate persoanelor cu resurse financiare sporite.

Entuziasmul scade la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, anul 2004 a fost unul foarte bun pentru aceasta afacere. Elanul a mai scazut, insa. Tudorel Sovar, director general la agentia imobiliara Albatros, arata ca exista doua cauze care au determinat o coborare a ritmului constructiilor. In primul rand, au crescut costurile firmelor cu manopera si materialele. In al doilea rand, pe manageri i-au descurajat cotele de impozit aplicate: 10% in 2005 si 16% in 2006. Particularii de la poalele Feleacului vand locuintele cu preturi de la 650 euro/mp (in stare semifinisata) la 950 euro/mp (cu finisaje). Un apartament cu trei camere dintr-un bloc vechi are in jur de 70 mp si costa intre 45.000 si 70.000 euro.

Bucurestenii isi reorienteaza preferintele

"In ultimii ani, zona de nord a Capitalei a devenit o moda printre cei care isi doresc o casa. Daca in ultima vreme cei care cautau o locuinta se indreptau spre aceasta zona, acum se constata o reorientare a preferintelor bucurestenilor in achizitionarea de locuinte sau de terenuri cu destinatie rezidentiala. Aceasta reorientare este generata de preturile crescute ale apartamentelor din blocurile vechi si ale terenurilor, precum si de lansarea pe piata imobiliara a noi proiecte.

Zonele destinate in special clasei medii, cum sunt Titan, Colentina, Drumul Taberei, Berceni au devenit tot mai interesante pentru investitorii din domeniul imobiliar, iar zona de nord a Bucurestiului, dincolo de Baneasa, a continuat sa se dezvolte datorita cresterii cererii segmentelor de populatie mediu-lux si lux."
Cristina Constantinescu, coordonator PR la agentia imobiliara Neocasa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri