Cea mai mare investitie in domeniul imobiliar a fost realizata de fondul austriac Europolis, care a alocat in jur de 70 de milioane de euro pentru Cefin Logistic Park, cel mai mare proiect de acest gen din Romania. Tot austriecii ocupa si pozitia a doua in topul tranzactiilor de anvergura. Immofinanz a platit peste 60 de milioane de euro pentru preluarea imobilului Iride Business Park de la compania BDP Management, cea care a dezvoltat acest imobil.

In functie de termenele de amortizare si de rata profitului, investitorii aleg segmentele cu cel mai mare randament. Acestea sunt in principal spatiile pentru birouri si cele comerciale. Pe segmentul de birouri, termenul de recuperare a investitiei este de circa opt-zece ani, in timp ce pentru spatiile rezidentiale acesta este de 10-14 ani, spune Adrian Nicolescu, managerul departamentului de evaluare de la Eurisko.

Un aspect important, care trebuie reliefat, este faptul ca randamentele sunt in scadere, asta pe masura ce piata se maturizeaza si oferta echilibreaza cererea. Trendul pietei in acest sens incepe sa se normalizeze si sa se indrepte spre randamente similare cu cele din tarile vest-europene, unde piata este relativ stabila, mai spune Nicolescu.

O alta tranzactie de anvergura a fost realizata tot de Europolis, care a cumparat, pentru circa 26 de milioane de euro, imobilul de birouri Europe House de la compania GTC. Una dintre primele afaceri in acest domeniu a fost achizitionarea de catre CA Immo a imobilului de birouri Opera House de la dezvoltatorul proiectului Portland Trust. Cele doua companii au batut palma pentru 25 de milioane de euro. Piata romaneasca poate absorbi, practic, un numar nelimitat de produse de nivel investitional, cu conditia ca acestea sa fie proiecte de buna calitate, bine localizate si inchiriate in majoritate de clienti stabili, pentru minimum cinci ani, spune Adina Paun, Investment Broker in cadrul Colliers. Avand in vedere ca sumele de bani pe care fondurile le pregatesc pentru Romania sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, volumul investitiilor va depinde in mod direct de oferta de produs.

Este de la sine inteles ca Bucurestiul a luat caimacul in domeniul investitiilor imobiliare, insa si celelalte orase importante trebuie luate in calcul, intrucat si acolo incep sa apara proiecte de anvergura.

Spre exemplu, in Timisoara, cea mai mare investitie in domeniul imobiliar este de circa 40 milioane de euro si apartine societatii iesene Iulius Grup. Este vorba de un centru comercial de 73.000 de metri patrati, amenajati pe trei nivele, unde vor exista 200 de magazine, sapte baruri interioare si trei exterioare, doua restaurante si o baza sportiva.

Pana la finalizarea acestui proiect, cele mai mari investitii au fost facute de companiile Billa, Metro, Selgros, valoarea medie a investitiei fiind intre sase si sapte milioane de euro. Tot in orasul de pe Bega, Tender Imobiliare a obtinut acum o luna autorizatia de constructie a unor blocuri cu locuinte de lux, proiect a carui valoare depaseste zece milioane de euro. La Brasov, cele mai importante investitii imobiliare s-au facut in centre comerciale, mall-uri si ansambluri rezidentiale. Anul trecut a fost marcat de deschiderea hipermarketului Carrefour, o investitie de 20 milioane euro. Nemtii au construit al doilea magazin Metro, care a costat circa zece milioane euro. Primul mall din orasul de la poalele Tampei si-a deschis portile in primavara lui 2004, cu o investitie de circa 6,5 milioane euro, realizata de agentia imobiliara Atlanta House. Un alt complex imobiliar este Office Park, realizat de firma Real Estate Development, prin investitia de circa noua milioane euro a companiei belgiene Fivanco Grup.

Desi este al doilea oras al tarii, Constanta a beneficiat de investitii imobiliare modeste din partea marilor fonduri de investitii. Complexul multifunctional comercial si de agrement City Park va fi dezvoltat de fondul de investitii al carui actionar majoritar este banca israeliana Hapoalim, care a alocat pentru acest proiect 40 de milioane de euro.

Pana in acest moment, investitorii au preferat imobilele de birouri. Acestea ofera un randament sigur si o perioada cu un grad mare de predictibilitate pentru recuperarea investitiei. Totusi, in ultimele 12 luni, investitorii au inceput sa se orienteze si spre sectoarele industrial si comercial, spune Dragos Diaconu, Research Assistant la CB Richard Ellis.

Putem spune ca Romania se afla in acest moment pe harta celor mai importante fonduri de investitii din lume. Acest lucru se traduce intr-un volum mare de capital care incearca sa identifice oportunitati pe o piata inca subalimentata in ceea ce priveste produsele.

Pe segmentul de birouri termenul de recuperare al investitiei este de circa opt-zece ani, in timp ce pentru spatiile rezidentiale acesta este de 10-14 ani.


Adrian Nicolescu, managerul departamentului de evaluare de la Eurisko



Piata romaneasca poate absorbi, practic, un numar nelimitat de produse de nivel investitional, cu conditia ca acestea sa fie proiecte de buna calitate, bine localizate.

Adina Paun, Investment Broker in cadrul Colliers.


Tranzactiile care au tinut capul de afis in 2005

achizitionarea de fondul de investitii Kardan a unui teren de 12 ha in nordul Capitalei, tranzactie estimata la 15,5 milioane de euro;

achizitionarea de catre fondul de investitii austriac Immofinanz a cladirii de birouri Global Business Center, pentru 15-20 milioane de euro;

achizitionarea unui teren de 3 ha in Bucuresti, de catre fondul de investitii spaniol Hercesa, pentru dezvoltarea unui proiect rezidential.

Rata de amortizare a investitiilor

In functie de termenele de recuperare a investitiei si de rata profitului, investitorii aleg segmentele cu cel mai mare randament investitional: spatiile pentru birouri si spatiile comerciale, in special cele de tip mall.

SURSA: Eurisko, Colliers

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri