Situat într-una dintre cele mai scumpe zone ale orasului, complexul Baneasa propune solutii pe masura. Cea mai mica locuinta din cele 3.000 care urmeaza a fi construite, de tip garsoniera, nu va avea mai putin de 67 de metri patrati. Chiar si asa, numarul garsonierelor va fi relativ restrâns, accentul fiind pus pe apartamente sau locuinte individuale. Lucrarile de constructie au demarat deja în zona rezidentiala, care vizeaza constructia vilelor, compuse din apartamente dotate cu unu, doua sau trei dormitoare. Ultimul nivel al vilelor este destinat unui singur apartament, de tip penthouse, cu o suprafata de 450 de metri patrati, care include si terase descoperite. La acest moment se lucreaza la fundatii, fiind deja turnate structurile de egalizare si radierele. Apartamentele din vile beneficiaza de parcari subterane si spatii verzi comune generoase (la finalizarea proiectului, fiecarui metru patrat construit ii vor corespunde 1,3 metri patrati de spatiu verde).

Lucrarile la zona de case însiruite vor începe tot în acest an, în vreme ce lucrarile de constructie pentru casele individuale sunt prevazute a fi lansate în primavara viitoare. Casele însiruite sunt construite pe loturi de teren cuprinse între 250 si 400 mp, sunt dotate cu unu, doua sau trei dormitoare, unu sau doua garaje, si vor avea o suprafata totala construita cuprinsa între 180 si 230 de metri patrati. Cele mai scumpe locuinte care vor fi oferite spre vânzare sunt casele individuale, realizate pe loturi cu suprafete cuprinse între 700 si 1.200 mp. În perioada urmatoare, Baneasa Investments va lansa un concurs de arhitectura pentru acest tip de locuinte, într-un sistem de licitatie privata pe baza de invitatie. Odata cu terminarea lucrarilor, zona rezidentiala va totaliza 1.300.000 mp de suprafata construita desfasurata.

Preturi pe masura

Primele apartamente vor fi livrate la cheie pâna la sfârsitul anului 2006. Pretul este pe masura calitatii oferite: metrul patrat construit, la finisaje superioare, se va vinde cu sume cuprinse între 1.400 si 1.500 de euro, în functie de tipul de locuinta ales. Deocamdata, nici o casa nu a fost scoasa la vânzare, dar primele contractari vor începe înainte de finele acestui an. Ulterior vor fi scoase la vânzare si primele case însiruite. Ultimele vor fi finalizate casele individuale. Reprezentantii Baneasa Investments estimeaza ca, pâna la sfârsitul anului 2006, vor fi deja construite peste 66 de hectare, reprezentând aproape 30% din total.

Zona comerciala

La finalizare, zona comerciala va fi cea mai întinsa locatie de acest tip din Europa Centrala si de Est, cu o suprafata construita desfasurata de aproximativ 200.000 mp. În prezent, o mare parte a constructiilor se afla în diverse stadii de derulare, de la nivelul de auto-rizare pâna la stadiul de constructie structura. Cel mai avansat din punctul de vedere al constructiei este hypermarketul Carrefour, cu galeria comerciala aferenta, aflat deja la stadiul de structura. Mobexpert si Bricostore au început si ele constructiile, amândoua aflân-du-se la zona de fundatie.
Adiacent zonei comerciale au început deja lucrarile la magazinul Cash&Carry. În prezent, investitorii negociaza, potrivit expertului britanic în domeniul imobiliar Michael Lloyd, cu Citroën, Dacia Renault si Tiriac Auto deschiderea unui showroom auto, lucrarile urmând sa demareze în acest an. O premiera pentru România ar fi deschiderea unui magazin Ikea în centrul comercial al cartierului, dar deocamdata negocierile nu s-au incheiat, desi reprezentantii gigantului suedez si-au exprimat interesul de a deschide noi reprezentante în economiile emergente. În faza a doua a proiectului vor demara lucrarile la galeria comerciala, în suprafata totala de 40.000 de metri patrati, care va adaposti si centrul de divertisment pentru locuitorii mini-oraselului, dotat inclusiv cu cinematografe si piste de bowling.

120.000 mp de birouri

Lucrarile la zona de birouri se afla în faza de autorizare, dar se estimeaza ca la mijlocul lunii octombrie va demara constructia primelor doua corpuri de cladiri. Investitorii îsi propun realizarea a circa 120.000 de metri patrati de birouri clasa A si A+. Complexul de cladiri integreaza spatii de birouri, centrul de conferinte si un hotel. Birourile vor beneficia de toate facilitatile, de telecomunicatii prin fibra optica, inclusiv televiziune digitala si acces la Internet de banda larga.

Protectie pentru poluare fonica

Învecinarea mini-oraselului cu Aeroportul Otopeni nu va crea probleme de poluare fonica, sustine directorul general al Baneasa Investments, Mihail Mateescu. Unul dintre argumentele sale este orientarea pistelor aeroportului, care face ca zgomotul sa fie mai puternic în zona Pipera. În orice caz, pentru a evita eventualele neplaceri, în zona de sud a înce-put constructia unui val de pamânt cu o înaltime de cinci metri, care va fi acoperit cu o perdea de padure, cu rolul de a prelua zgomotul produs de decolarea si aterizarea avioanelor.

Credit ipotecar dedicat

Finantarea proiectului se va face pe mai multe niveluri. Investitiile în infrastructura globala vor fi asigurate de Baneasa Investments. Zona rezidentiala va fi „sparta” în mai multe proiecte separate, care vor dispune de finantare proprie, actionarii negociind cu mai multe banci pentru asigurarea investitiilor. Negocierile vizeaza inclusiv crearea unui produs de credit ipotecar dedicat proiectului Baneasa. Zona comerciala va costa în final circa 150 de milioane euro, iar investitiile pentru zona birourilor vor ajunge la aproape 300 de milioane euro. Constructia pietei centrale, care va include o biserica si o scoala, va costa 15 milioane de euro, restul banilor urmând a fi cheltuiti pentru case si realizarea infrastructurii. Pe ansamblu, se estimeaza ca 70-80% din costul total al proiectului, de 1,2 miliarde de euro, va fi asigurat de banci. O alta posibilitate de finantare avuta în vedere de investitori este dezvoltarea individuala a unei zone, cum e cazul galeriei comerciale, pentru care s-a încheiat un acord cu grupul francez Vinci. Un lucru e sigur: Baneasa Investments nu intentioneaza sa emita obligatiuni pentru asigurarea finantarii. „Consideram ca nu e oportun pentru noi”, a precizat directorul general Mihail Mateescu.

Autorizatiile au costat 800.000 euro

La constructia cartierului Baneasa vor lucra, pâna la finalizarea constructiilor, 10.000 de oameni, iar apoi în mini-oraselul din nordul Capitalei vor fi create 25.000 de noi locuri de munca. În urmatorii zece ani, municipalitatea va încasa din realizarea acestui proiect aproape 800 de milioane de euro, din taxe directe si indirecte, estimeaza Mihail Mateescu. Pâna în prezent, doar pentru lucrarile de autorizare s-au platit 800.000 de euro. Proiectul Baneasa reprezinta unul dintre cele mai ample concepte de dezvoltare urbana din Europa Centrala si de Est. Cu o suprafata de 1% (221 hectare) din totalul Bucurestiului, proiectul reprezinta o investitie de aproximativ 1,2 miliarde euro, in 10 ani. Planificarea si proiectarea au început în 2000, pâna în prezent fiind investiti 22 milioane dolari, din fondurile Baneasa Investments, initiatorul proiectului. Baneasa Investments a luat fiinta în 2000, ca un parteneriat între Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti (care detine 49,88% din capital) si o serie de investitori privati care detin împreuna 50,12% din capital.