Ministrul sanatatii, Ion Bazac, a cerut Ministerului Transporturilor introducerea unor curse directe catre SUA, care ar putea fi operate de Tarom, pentru a preveni raspandirea noii gripe, chiar daca astfel de zboruri nu sunt profitabile, potrivit secretarului de stat din MTI, Marin Anton.

"Se incearca introducerea unor curse directe catre SUA, existand o astfel de solicitare din partea ministrului sanatatii, Ion Bazac", a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Marin Anton, informeaza NewsIn.

Oficialul din cadrul MTI a precizat ca introducerea de curse directe catre SUA nu se poate face doar invocand gripa porcina, ci doar in urma unor analize economice si financiare. "Nu putem introduce curse spre SUA doar petru ca e gripa porcina. Introducerea oricarei curse se face dupa o analiza economica si financiara serioasa. Plus ca o astfel de cursa peste Atlantic nu este rentabila pentru Tarom", a declarat Anton.

Reprezentantii companiei aeriene de stat au precizat ca, in prezent, Tarom nu dispune de aeronave care sa efectueze zboruri catre SUA. "Noi nu avem avioane pentru astfel de curse. Nu avem in planuri introducerea unor zboruri peste Atlantic pentru ca nu e profitabil", au declarat pentru NewsIn surse din companie.

Si specialistul in aviatie, Sorin Stoicescu, fost director al Tarom si al Directiei de aviatie civila din cadrul Ministerului Transporturilor a declarat, pentru NewsIn, ca introducerea unor curse catre SUA ar produce serioase gauri in bugetul companiei aeriene. "Tarom a incercat mentinerea, operarea unor curse directe catre SUA, insa pagubele au fost enorme. In 2003, cand s-a luat decizia scoaterii curselor peste Atlantic, Tarom pierdea circa 26 de milioane de dolari pe an. Din 2004, dupa ce s-au scos aceste curse, compania a inregistrat profit operational", a declarat Stoicescu.

Acesta a precizat ca este chiar mai bine ca zborurile catre si din SUA sa fie operate din bucati pentru ca virusul poate fi detectat mult mai devreme. "E mai bine ca o cursa sa aiba escala, deoarece se face un control in plus si exista sanse mai mari sa fie depistat virusul", a declarat Stoicescu.

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca a fost luata masura ca romanii care se intorc acasa din SUA sa aiba la dispozitie curse directe. Seful de la Sanatate a precizat ca persoanele care ajung in Romania din tarile afectate de virusul noii gripe vor fi supuse triajului epidemiologic inainte de a iesi din aeroport si vor completa obligatoriu declaratia privind starea de sanatate, in caz contrar riscand amenda si chiar inchisoare, de la o luna la doi ani.

Anuntul a fost facut, luni, de ministrul Sanatatii, , la cateva ore dupa ce autoritatile au anuntat confirmarea in Romania a doua noi cazuri de infectare cu virusul H1N1.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Dancila trimite Corpul de Control la TAROM dupa dezvaluirile de ieri