Pierderile companiilor aeriene din toata lumea s-ar putea ridica in 2009 la 9 miliarde dolari, aproape dublu fata de estimarile anterioare, in contextul gripei porcine si actualei recesiuni, potrivit Asociatiei Internationate pentru Transport Aerian (IATA).

Vanzarile ar putea scadea cu 15%, la 448 miliarde dolari anul acesta, de la 528 miliarde dolari in 2008, mai arata un comunicat al asociatiei, distribuit luni in cadrul intrunirii anuale.

"Aceasta este cea mai dificila situatie cu care s-a confruntat industria pana acum. Viitorul nostru depinde de o restructurare a partenerilor, guvernului si industriei", a declarat directorul executiv al IATA, Giovanni Bisignani, citat de NewsIn.

Recesiunea a afectat traficul aerian de prima clasa, in contextul in care oamenii de afaceri au cautat sa zboare mai ieftin, ceea ce a dus la pierderi pentru unele companii precum British Airways sau Pacific Airways Ltd. In acelasi timp, China Eastern Airlines Corp. si Shanghai Airlines Co planuiesc sa fuzioneze pentru reducerea competitiei pe cea mai mare piata aviatica din lume si pentru ca ambele companii sa iasa din nou pe profit.

Traficul de pasageri ar putea scadea cu 8%, iar cel de marfuri cu 17%, estimeaza IATA. Grupul anuntase pe 24 martie ca pierderile din industrie, in 2009, vor atinge 4,7 miliarde dolari in 2009.

Companiile nord-americane ar putea raporta pierderi de un miliard dolari in 2009, fata de estimarile anterioare care indicau un profit de 100 milioane dolari. Grupurile din alte regiuni nu vor fi profitabile, in contextul in care cele din regiunea Asia-Pacific vor avea pierderi de 3,3 miliarde dolari, in timp ce companiile europene vor pierde 1,8 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si