Imprumuturile pentru locuinte au ramas ca pe vremea comunismului

Inasprirea succesiva a conditiilor de creditare, dictata de oficialii bancii centrale, a subtiat semnificativ numarul romanilor care au reusit sa-si cumpere sau sa-si construiasca locuinte cu bani imprumutati de la bancheri. Socotelile acestora din urma arata ca in primul semestru au acordat credite ipotecare si imobiliare in valoare de 1,2 miliarde de euro. Practic, de opt ori mai putin decat in tarile din Uniunea Europeana.

Ca pe vremea comunistilor

Linia trasa de bancheri dupa primele sase luni ale anului scoate la iveala o valoare care nu numai ca asaza Romania in coada statelor membre UE, dar nemultumeste pe toata lumea.

In acest moment, creditul ipotecar din Romania nu se deosebeste cu nimic de vanzarile in rate de pe vremea comunismului, a apreciat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante din Senat.

Potrivit lui Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank, valoarea creditelor pentru locuinte acordate in prima jumatate a anului reprezinta doar 9% din totalul creditului bancar. In tarile dezvoltate, ponderea creditului ipotecar in totalul creditului neguvernamental depaseste 50%, a declarat presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, la Forumul Imobiliar organizat de Finmedia.

Potential urias

Totodata, valoarea creditelor pentru locuinte reprezinta sub 2% din PIB si circa 4% din activele sistemului bancar din Romania. In tarile din Europa de Vest, aproximativ 80% din creditul neguvernamental este reprezentat de imprumuturi ipotecare si imobiliare, iar ponderea lor in PIB este de 46%, a explicat Oprescu.

In opinia sa, ultimele reglementari ale BNR limiteaza drastic acest tip de creditare. Cu astfel de frane ne putem explica de ce nivelul creditului ipotecar si imobiliar, in Romania, ramane atat de scazut, a adaugat Oprescu.

Solutii ceva mai scumpe

Noile norme impuse de BNR tocmai pentru a tempera avantul imprumuturilor in valuta vor lovi sub centura creditul ipotecar, mai ales ca, dupa cum spune Oprescu, peste 90% din creditele ipotecare se acorda in valuta. Desi sunt nevoiti sa-si reintoarca fata spre leu, bancherii nu si-au luat gandul de la creditul in moneda straina. Putem da credite direct din strainatate. Dosarele se vor analiza aici, iar pentru finantare vor fi transferate in strainatate. Insa, contractarea de credite prin subsidiare din Bulgaria, de exemplu, va mari costul creditului in valuta. Si asta din cauza multitudinii de avize si aprobari care sunt necesare, a explicat Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri