Numarul de hoteluri si restaurante inregistrate la Registrul Comertului in primul trimestru al acestui an a scazut cu 3,2%, la nivelul tarii, fata de anul precedent, in timp ce pentru municipiul Bucuresti, a crescut cu 16%, potrivit datelor furnizate de ONRC.
Astfel, aproximativ 1.440 de comercianti cu obiectul de activitate in domeniul "Hoteluri si restaurante" s-au inregistrat in registrul comertului in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 3,2% fata de perioada similara a anului precedent, potrivit informatiilor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) agentiei de presa NewsIn.

Cele mai multe unitati inregistrate in primele trei luni ale anului curent se regasesc in Bucuresti, cu 176 de comercianti inregistrati, in crestere cu 16% fata de perioada similara a anului precedent, in Constanta, cu 80 de unitati, in crestere cu 17%, Maramures, cu 59 de comercianti inregistrati, cu 20% mai multi fata de T1 din 2008, Brasov, cu 52 de unitati, si Timis, cu un numar total de 51 de unitati.

In ceea ce priveste judetele cu cel mai mic numar de comercianti inregistrati pentru acest segment, se numara Braila si Vrancea, cu 14 unitati, Giurgiu, cu 10 inregistrari si Ialomita cu doar 7 comercianti inregistrati.

Pentru segmentul "Hoteluri si restaurante", exista in prezent cinci categorii de comercianti, si anume hoteluri si alte activitati de cazare similare, alte servicii de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, restaurante, baruri si alte activitati de servire a bauturilor si alte activitati de alimentatie, precum catering pentru evenimente.

Astfel, dintre unitatile inregistrate in primele trei luni ale anului la Registrul Comertului in domeniul HorReCa, cea mai mare pondere a fost reprezentata de baruri si alte activitati de servire a bauturilor, in numar total de 571, in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2008, cu 9%.

Totodata, din totalul de 1.440 de inregistrari, circa 75 din unitatile totale inregistrate au reprezentat hoteluri si alte facilitati de cazare similare, in scadere cu circa 24% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce, pentru segmentul de restaurante numarul de inregistrari a scazut cu circa 6%, pana la 433 de unitati. Restul unitatilor inregistrate in primul trimestru al acestui an au fost reprezentate de alte servicii de cazare, precum rulote sau campinguri, un numar de 301, si alte activitati de alimentatie, precum catering, circa 60 de unitati.

Ponderea hotelurilor si a restaurantelor este de 66% pentru zona urbana

In plus, potrivit ONRC, ponderea comerciantilor de pe piata hotelurilor si a restaurantelor, care isi desfasurau activitatea la data de 31 martie 2009, este mai mare pentru zona urbana, de circa 66%, ceea ce reprezinta 32.076 unitati, iar pentru zona rurala numarul acestora a fost de 15.271, adica 34% din numarul total.

In ceea ce priveste numarul total de comercianti care functionau la data de 31 martie 2009, acesta a fost de 47.347, in scadere cu 3,5%, fata de finalul anului 2008. Astfel, pentru segmentul de hoteluri si alte facilitati de cazare, numarul celor aflate in functiune se ridica la 3.023, in scadere cu 3,5%, in timp ce numarul de restaurante s-a diminuat cu 3,4%, pana la 13.127.

In plus, categoria barurilor si a altor activitati de servire a bauturilor, care inca functionau, numara in primul trimestru al acestui an, aproximativ 21.012 unitati, cu 3,61% mai putine fata de T1 din 2008, in timp ce pentru alte activitati de alimentatie, precum cateringul, numarul unitatilor in functiune era de 1.818, fata de cele 1.848 inregistrate la finele anului trecut.

De asemenea, potrivit evidentelor Registrului Comertului, tot pentru categoria "Hoteluri si restaurante", se aflau in functiune la finele lunii martie a anului curent circa 8.366 de unitati care ofera servicii de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, precum parcuri pentru rulote, campinguri si tabere.

Numarul total al comerciantilor care s-au inregistrat in registrul comertului in anul 2008 a fost de 5.992 de unitati, in crestere cu 12,2% fata de anul precedent, cand numarul acestora era de 5.339. In plus, anul trecut, ca si in primul trimestru al anului curent, comerciantii de tip persoane juridice au avut o pondere mai mare din numarul total, de 84%, fata de 16% cat au reprezentat comerciantii persoane fizice.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri