Desi celebrul pod Charles din Praga este plin de turisti, sezonul estival se anunta slab anul acesta in Cehia, ca si in restul Europei, unde activitatea din industrie ar urma sa scada cu 3,5% anul acesta, din cauza crizei financiare, care a dus la recesiunea mondiala.

In Europa, activitatea din sectorul hotelier a scazut in total cu 10% in primul trimestru din 2009, cu 18% in Praga, cu 20% in Budapesta si cu 5% in Paris, cel mai vizitat oras din lume, afectat, de asemenea, de conditiile economice, conform unor date publicate saptamana aceasta in cadrul unei conferinte din domeniu, scrie NewsIn.

"Ne aflam intr-o perioada de dezechilibru economic, am resimtit efectele crizei si trebuie sa punem la punct stategii noi", a declarat Konstantinos Tatsis, responsabilul comitetului regiunilor din Uniunea Europeana (UE).

Niciun stat european nu a ramas neafectat. In Spania, rata de ocupare a camerelor de hotel a scazut cu 15% in primul trimestru, in contextul in care sectorul a pierdut 60.000 de locuri de munca de la inceputul anului.

Asociatia europeana a industriei hoteliere, Hotrec, se asteapta ca in Portugalia activitatea sa scada intre 10 si 20% anul acesta.

Momentan, "numarul calatoriilor continua sa creasca, dar turisii au un buger mai restrans, ei cauta in primul rand sa faca economii, in primul rand in ceea ce priveste cazarea, apoi restaurantele", a declarat Christophe Demunter, expert al insitutului Eurostat, care se ocupa cu date statistice in ceea ce priveste UE.

Conform unui sondaj recent Eurobarometru, unul din sase europeni nu vor calatori anul acesta din cauza crizei, in timp ce planurile de vacanta ale unui european din trei au fost afectate de conditiile actuale.

Anual, sectorul de turism european genereaza anual venituri de aproximativ 163 miliarde euro.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Statistici despre rata angajarii absolventilor de invatamant superior