Cel putin 100 euro pe luna platesti pentru o garsoniera din provincie
Studentii se intorc din vacante. Afluenta lor a facut ca tarifele de inchiriere a apartamentelor sa se majoreze cu circa 10%.

Ziua de 1 octombrie se apropie cu pasi repezi. Incepe noul an universitar, studentii se intorc din vacante si iau cu asalt marile orase. Ca in fiecare an, chiriile cresc, pentru ca multi dintre tinerii invatacei prefera sa locuiasca in apartamente sau garsoniere decat in camine.

Acestea sunt, de altfel, neincapatoare, numarul solicitantilor depasind capacitatile de cazare. Iar in asa-zisele "cutii de chibrituri" din blocurile comuniste, beneficiezi de confort sporit, pentru ca nu te mai inghesui cate trei sau cate patru in camere cu paturi suprapuse.

Nu mai vorbim de grupurile sanitare, cate unul sau doua pe un palier unde stau zeci de persoane. Studentii ai caror parinti au venituri substantiale isi permit chiar sa cumpere locuinte.

Cei cu posibilitati modeste inchiriaza. E mai scump ca la camin, dar acolo unde se asociaza cate trei-patru cota la chirie si la intretinere scade simtitor. Procedeul a devenit familiar nu numai in Bucuresti, ci si in provincie.

Camine private la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, s-a produs obisnuita crestere de toamna a chiriilor, cu circa 10%. "Una dintre cauzele scumpirii a fost, de data aceasta, si faptul ca studentii din anul I au venit mai repede cu o luna", a spus Tudorel Sovar, director general la agentia imobiliara Albatros Cluj-Napoca.

"Ne asteptam la o stabilizare a tarifelor. Probabil ca de la 1 octombrie se va reveni la normal. In prezent, o garsoniera confort I, mobilata, se inchiriaza cu 120-150 euro pe luna. Un apartament cu doua camere ajunge pe la 150-200, iar unul cu trei camere - la 200-400 euro pe luna", a adaugat Tudorel Sovar.

Si in orasul din inima Ardealului s-a impamantenit o practica frecventa in toate centrele universitare: un student preia o locuinta si cand are cheia, mai cheama doi-trei prieteni in spatiu si impart plata in mod egal. In camine e criza de locuri de cazare, pentru ca numarul olicitantilor intrece posibilitatile.

Fenomenul a fost speculat de constructorii privati, care au construit cladiri speciale pentru studenti. Acestia pot inchiria o garsoniera cu bucatarie pentru doua persoane la 120-150 euro pe luna.

In caminele clasice, cum ar fi "Conservator" sau "Hasdeu", stau cate 4 in camera si platesc in jur de 700.000 lei pentru un loc.

Timisoara: scumpiri moderate

La Timisoara, lucrurile nu difera cu mult fata de ce se intampla la poalele Feleacului. "Chiriile s-au majorat in orasul nostru, dar foarte putin, cu maxim 10%", a afirmat Anca Vlad, director general la Imoserv Group Timisoara.

"Pentru o garsoniera se achita intre 110 si 150 euro pe luna. Tariful depinde de amplasament (cat de deaprte se afla de complexul studentesc), de etajul la care se situeaza locuinta si de ce ofera - in ce masura e utilata cu mobila sau aparatura electrocasnica. La apartamentele cu trei camere, chiriile variaza in jur de 250-300 euro. Si la Timisoara, tinerii obisnuiesc sa se asocieze, pentru a ocupa cate doi sau trei un spatiu, impartindu-si astfel cheltuielile de chirie si intretinere", a mai spus Anca Vlad.

Craiova: cele mai ieftine locuinte

Craiova, un alt oras cu traditii universitare, nu traieste, in aceasta toamna, o febra a chiriilor. "Tarifele nu s-au majorat vizibil", declara Florina Vlad, director general la agentia Madival Craiova.

Un apartament cu doua camere, mobilat, costa in jur de 150 euro pe luna, iar unul cu trei camere se ridica pana la 300 euro pe luna. In Banie se mai gasesc, inca, locuinte ieftine la inchiriere.

Exista garsoniere (nemobilate) ce pot fi ocupate contra unor sume de 60-70 euro pe luna, ne informeaza Florina Vlad. Dupa cum ai sanse sa obtii doua camere, tot nemobilate, la 100 euro pe luna.

Occidentalii domina piata galateana

Si Galatiul are facultati. Totusi, in urbea de la malul Dunarii, studentii nu "dirijeaza" nivelul chiriilor, fiind mai degraba niste actori secundari pe aceasta piata.

"Tarifele de inchiriere au crescut fata de anul trecut, dar factorii principali nu sunt studentii, ci oamenii de afaceri, care formeaza 50% din aceasta piata", a afirmat Danut Onofrei, director general la agentia Lazaris 2003 Galati.

Culmea, aici scumpirile au intervenit in timpul verii! Multi localnici, plecati la munca in Italia, Spania sau alte tari din Vest, au adus cunostinte in concediu.

Occidentalii vor conditii bune, ei accepta sa dea 200-400 euro pe 10 zile, dar sa aiba aer conditionat, combina frigorifica, televizor, masina de spalat, eventual si menajera la 2-3 zile.

Proprietarii au vazut ca pot lua bani frumosi in timpul sezonului estival, si continua sa mentina nivelul la cote inalte. Multi dintre ei au observat ca daca modernizeaza locuintele, atrag clienti cu resurse financiare sporite.

"De ce sa dau apartamentul cu 150 euro pe luna, cand ii pot pune finisaje si dotari, si primesc 250?" - gandesc intreprinzatorii. Se pare ca regimul hotelier, la moda in Bucuresti, e pe cale sa demareze si la Galati. Deja unele vile costa 700, chiar 1.000 euro pe luna.

La gazda, cu 1 milion pe luna

Cat despre studenti, acestia ori stau la camin, ori cauta ceva unde sa plateasca maxim dublu. De exemplu, sa se mute cate trei intr-un apartament cu doua camere la 150 euro pe luna.

"Proprietarii maraie cand li se propune sa inchirieze pentru mai multe persoane. Cu greu am intermediat o tranzactie pentru trei fete, s-a batut palma abia dupa ce au intervenit si parintii, care au demonstrat ca au bonitate financiara", povesteste Danut Onofrei.

Studentii se mai indreapta si catre casele din jurul facultatii, unde pentru o camera in gazda se plateste lunar 1 milion de lei.

Aglomeratie de facultati la Iasi

"Chiriile la apartamentele din Iasi au crescut destul de mult in aceasta toamna, cu circa 20%. Pentru o garsoniera se plateste pana la 200 euro pe luna in centru si in jur de 100-120 euro pe luna in cartierele periferice.

Apartamentele cu trei camere pornesc de la 200 euro pe luna in cartiere si ajung la 300-500 euro in zonele centrale. Desigur ca foarte mult conteaza dotarile. Intre un apartament care nu are nimic, si altul cu aer conditionat, centrala termica si televizor, situat in aceeasi zona, diferenta poate fi de 100 euro.

In orasul nostru exista mai multe institutii de invatamant superior: Politehnica langa cartierul Tudor Vladimirescu, Medicina in Centru, Universitatea Alexandru Ioan Cuza si Agronomia in Copou. Zona cea mai scumpa este Centrul Civic, cu bulevardele Stefan cel Mare si Independentei. Urmeaza portiunile semicentrale (Pacurari, Podu Ros, Copou, Targu Cucu) si cartierele (Nicolina, Alexandru, Podul de Piatra, Tatarasi, Dacia)".
Alexandru Lupascu, director general la agentia imobiliara Colosseum Iasi
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri