Dupa ce a investit 12 milioane de euro in renovarea a doua unitati hoteliere de pe litoral, turismul ajungand astfel la 15% din portofoliul SIF Transilvania (SIF 3), Mihail Fercala, presedintele socitetatii de investitii, este de parere ca dezvoltarea turismului autohton este una haotica, cauzata in mare parte de lipsa unei legi a turismului.
In opinia acestuia, Ministerul Turismului ar trebui sa reglementeze absolut totul, pana la absurd, dupa modelul unor tari ca Germania, Elvetia sau Austria.

“Dezvoltarea turismului romanesc postdecembrist a fost una haotica, fiecare a facut turism “dupa ureche”. Cred ca principala misiune a Ministerului Tursimului ar trebui sa fie conceperea si promulgarea unei legi a turismului care sa reglementeze sectorul pana la absurd, de la vanzatorii ambulanti, pana la administratia plajelor sau de la cat de tare poate fi muzica in discoteci, pana la locurile de parcare”, a declarat presedintele SIF Transilvania.

Solutia cu care vine oficialul SIF 3 pentru a avea o lege a turismului fara cusur este una inedita, dar care ar simplifica mult munca autoritatilor din Ministerul Turismului. “Daca nu suntem in stare ca facem o lege a turismului, si pana acum am dovedit ca nu suntem, putem lua legea germana, elvetiana sau austriaca, o traducem si avem o reglementare perfecta”, mai spune Fercala.

Principala cauza a dezvoltarii haotice pe care a avut-o turismul autohton este lipsa de coeziune. “Nu in spatele fiecarui hotel, ci in culisele fiecarei cladiri de orice fel de pe litoral, se afla cate o societate comerciala care se dezvolta dupa propria strategie. Acesta este si motivul pentru care mari tour-operatori precum TUI sau Neckermann au ocolit Romania si au ales sa mearga in Bulgaria sau Grecia”, a adaugat Fercala.

Reprezentanul SIF 3 mai afirma ca este necesara si o noua abordare a turismului de masa. „Ne-am obisnuit sa confundam turismul de masa cu cel de sindicat, cel pentru popor. Ar trebui sa ne reeducam in primul rand turistii, care platesc putin si cer de doua ori mai mult”.

Chiar daca hotelierii investesc zeci de milioane de euro in deschiderea de unitati de 4-5 stele pe litoralul romanesc, lipsa unei infrastructuri indeparteaza turistii de aceste locatii. “S-a dus de mult vremea cand litoralul romanesc era un paradis al preturilor plin de turisti straini, acum trebuie sa tragetam in procent de 99% din turistii romani. Insa, fara o infrastructura necesara nici acestia nu vor mai alege sa isi petreaca vacantele in tara, chiar daca exista hoteluri care pot concura cu cele din afara”, mai declara presedintele SIF 3.

Compania hoteliera THR Marea Neagra (EFO), controlata de SIF Transilvania a incheiat, prin redeschiderea celor doua hoteluri din Eforie Nord si Saturn, prima faza de modernizare a hotelurilor din portofoliul SIF Transilvania.

“Urmeaza acum ce-a de-a doua faza, de reconstruire de la zero a activelor vechi. Vom demola cladirile vechi si vom face noi proiecte. Primul hotel care va trece printr-un astfel de proces va fi Vraja Marii din Saturn pe care il vom trasforma intr-o unitate de 4-5 stele”, a mai spus Fercala care adauga ca prima faza, cea de remodernizare a 14 unitati vechi, construite in anii ’60-’70 a fost una foarte dificila care a necesitat investitii mari.

Un alt proiect pe termen scurt si mediu al THR Marea Neagra este revitalizarea statiunii Oglinzi, de langa Targu-Neamt, una dintre cele mai cunoscute din Europa in perioada interbelica.

Societatea THR Marea Neagra administreaza 34 de hoteluri pe categorii de confort intre 1* si 4*, in cinci statiuni aflate pe tarmul Marii Negre, respectiv Eforie Nord, Eforie Sud, Venus, Saturn si Neptun. “Chiar daca in ultimii patru ani THR a avut profit anual de circa 10 milioane lei, SIF 3 nu a luat pana acum dividende din aceasta companie, lasandu-i resursele pentru dezvoltare. Acelasi lucru il vom face si in urmatorii 3-4 ani pana ce vom finaliza cea de-a doua faza de investitii in tursim”, sustine presedintele SIF Transilvania.

Pe langa cele 34 de heteluri detinute pe litoral, SIF 3 mai are in portofoliu inca 21 de unitati pe segmente precum balneo, satiuni montane sau locatii de evenimente.

Cititi si: Estimare de criza: Cu 15% mai putini turisti pe litoral


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri