Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune ca, din 2006, sa fie aplicat un procent de impozitare de 2% din pretul constructiilor si a terenurilor de orice fel vandute mai devreme de trei ani de la data dobandirii. La cererea notarilor, dispare impozitul de 10% aplicat pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare a imobilelor, ne-au declarat surse din MFP. Acest impozit ar fi trebuit sa creasca la 16% in 2006.

Potrivit propunerilor de modificare a Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2006 vor fi supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si a terenului aferent acestora, care se instraineaza mai devreme de trei ani inclusiv de la data dobandirii.

Acelasi tratament va fi aplicat veniturilor obtinute din terenuri, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. In sensul legii, venitul impozabil reprezinta pretul de vanzare specificat in contractul de vanzare-cumparare, valoarea proprietatii imobiliare specificate in act pentru renta viagera, dare de plata, adjudecare, hotarare judecatoreasca, contract de intretinere sau valoarea maxima rezultata din expertizele utilizate de camerele notarilor publici. Sunt exceptate de la impozitare aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate prin reconstituirea dreptului de proprietate, mostenire, donatie intre rude de pana la gradul patru inclusiv.

Proiectul de act normativ stabileste un nivel de impozitare de 2% asupra veniturilor obtinute din transferul proprietatii imobiliare, care va fi retinut de catre cumparator in momentul tranzactiei intre parti. Proprietatea nu poate fi intabulata pe numele noului stapan fara justificarea platii impozitului. Sumele astfel calculate se vireaza de catre debitor in cinci zile de la data de la care a fost retinut.

Notarii publici care autentifica actele care certifica transferul dreptului de proprietate vor fi obligati sa depuna semestrial la Fisc o declaratie privind transferurile de proprietati imobiliare. Declaratiile informative trebuie sa cuprinda date privind partile contractante, valoarea tranzactiei si impozitul pe venit pentru fiecare tranzactie.


10% in plus pentru fiecare 100 de metri

Finantele propun majorarea cu 10% a valorii impozabile a cladirilor apartinand persoanelor fizice, incepand din 2006, data de la care valoarea impozabila a locuintelor de peste 100 metri patrati se va majora cu cate 10% pentru fiecare 100 metri sau fractiune din acestia. In cazul in care au fost executate lucrari de reconstruire, renovare, modernizare sau extindere, se propune ca, din punct de vedere fiscal, anul terminarii luat in calcul sa fie considerat cel in care au fost terminate ultimele lucrari. Trebuie amintit faptul ca valoarea impozabila a cladirii se reduce in functie de anul terminarii acesteia, nefiind acordat nici un discount pentru cladirile cu o vechime sub 30 de ani. Se instituie si obligativitatea ca orice persoana care instraineaza sau construieste o cladire sa depuna o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii locale, in termen de 30 zile de la data perfectarii tranzactiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri