Cota de impozit pentru veniturile realizatea din vanzarea proprietatilor din patrimoniul personal detinute mai putin de trei ani va fi redusa, anul viitor, de la 10% la 2%, dar va fi aplicata asupra pretului de vanzare, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, publicat, recent pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor. In acest an, taxa este de 10%, insa se aplica asupra castigului dintre pretul de vanzare si valoarea de baza a proprietatii.

Nici anul viitor, nu se va aplica impozit pentru vanzarea caselor mostenite, a celor dobandite prin reconstituirea dreptului de proprietate sau a celor obtinute prin donatie intre rude de pana la gradul al patrulea. Venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal detinute in comun, in devalmasie, se repartizeaza in mod egal intre proprietarii comuni, daca acestia nu decid altfel.


Cumparatorul retine impozitul

Impozitul trebuie calculat si retinut de catre cumparatorul proprietatii imobiliare prin aplicarea cotei de 2% asupra venitului impozabil, la momentul incheierii tranzactiei intre parti. Proprietatea nu poate fi intabulata pe numele noului proprietar fara justificarea platii impozitului. Noul proprietar trebuie sa vireze impozitul la bugetul de stat in termen de cinci zile de la data incheierii transferului. Alte obligatii cad in sarcina notarilor publici care autentifica actele intre vii. Acestia trebuie sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare. Daca transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala, contribuabilul care a realizat venitul are obligatia de a declara venitul obtinut, in maximum 5 zile de la data instrainarii bunului, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal in Romania declara venitul obtinut la organul fiscal in a carui raza teritoriala este situata proprietatea imobiliara instrainata, care calculeaza impozitul datorat si emite decizia de impunere. Procedura de declarare, de calcul si de plata a impozitului va fi stabilita prin ordin al ministrului Finantelor Publice. 16% impozit pentru dividende si dobanzi

Potrivit proiectului citat, veniturile sub forma de dividende, castigurile realizate pe piata de capital, precum si cele obtinute din dobanzile la depozitele constituite dupa 1 ianuarie 2006 vor fi impozitate cu 16% incepand de anul viitor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal. In categoria veniturilor impozabile cu 16% sunt incadrate dobanzile aferente depozitelor la termen, la vedere si conturilor curente constituite dupa 1 ianuarie 2006, precum si instrumentele de economisire dobandite sau contractele civile incheiate dupa aceasta data. Daca aceste instrumente au fost constituite anterior datei de 1 ianuarie 2006 si sunt scadente dupa aceasta data, impozitul se calculeaza aplicand cota de la momentul constituirii.

Pentru castigurile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice odata cu plata catre actionari sau asociati, iar termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului este pana la data de 31 decembrie a anului respectiv. Asupra castigurilor din transferul titlurilor de valoare obtinute in timpul anului se va aplica o cota de 16%, cu posibilitatea optionala de definitivare, la sfarsitul anului, a impozitului, aplicand cota de 16% asupra castigului net. Astfel, impunerea pentru castigul determinat in cursul anului din transferul actiunilor este de 16%, impozitul astfel calculat fiind final.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie. Veniturile realizate de persoanele fizice care au primit actiuni la Fondul Proprietatea nu vor fi impozitate la prima tranzactionare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri