Cresterea impozitului la tranzactiile imobiliare va afecta, insa, grav piata de profil
"Relaxarea fiscala" de care vorbea noul Guvern continua sa se transforme in cresteri de taxe si impozite, impovarand agentii economici si cetatenii tot mai mult. Ultima gaselnita pentru astuparea gaurilor din buget, create in urma negocierilor defectuoase si contradictorii cu organismele internationale, este cresterea impozitului pe tranzactiile imobiliare, de la 10 la suta la 16 la suta, incepand cu 1 aprilie 2005. In timp ce o parte a actorilor pietei imobiliare este rezervata sau chiar vede cu ochi buni masura legislativa, o alta contesta vehement aplicarea acesteia si afirma ca va conduce la prabusirea intregii piete.

Impozitarea tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice si majorarea impozitului aferent transferurilor realizate de firme ar avea ca efect scaderea temporara a preturilor proprietatilor si descurajarea operatiunilor speculative, afirma analistii pietei.
"Ca o prima reactie, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor. Ulterior, vanzatorii se vor impaca cu gandul impozitarii de 10 la suta si piata va reveni. La fel se va intampla si in cazul persoanelor juridice", a declarat Eduard Uzunov, directorul general al companiei imobliare Regatta.

El a precizat ca investitiile in sectorul imobiliar vor ramane atractive, pentru ca vor aduce profituri, si ca impozitarea tranzactiilor imobiliare este o practica fireasca pentru piata Uniunii Europene.
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu atrage atentia asupra modului in care vor fi elaborate normele de aplicare a impozitarii.

"Problema cea mai mare va fi metodologia de calcul a sumelor care vor fi supuse impozitarii. In cazul unui apartament cumparat in urma cu cativa ani, la un pret de cateva sute de mii de lei, si vandut astazi pentru 50.000 de euro, va fi greu de facut actualizarea castigului acelui proprietar. Ce suma va fi impozitata? Trebuie sa fie impozitat castigul, dar care este castigul in acest caz?", a spus Zilisteanu.
Potrivit analistului, calculul corect al sumei care va fi impozitata va fi cu atat mai dificil cu cat, in foarte multe cazuri, au fost declarate in acte valori mai mici ale tranzactiilor decat cele reale, pentru achitarea unor taxe minime.

"Dupa aplicarea impozitarii, s-ar putea sa asistam la un fenomen extrem de interesant - vanzatorii vor dori sa declare un pret mai mic, pentru ca diferenta care va fi impozitata sa fie mai mica, iar cumparatorii vor dori sa declare un pret mai mare, astfel incat, la o eventuala revanzare, sa fie impozitat mai putin. Adica exact invers fata de situatia actuala", a adaugat Zilisteanu.
Potrivit analistului, decizia impozitarii tranzactiilor imobiliare va descuraja operatiunile speculative de pe piata.

"Vor fi descurajati in special speculatorii care cumpara in vederea unei vanzari imediate si se va micsora cota de piata a speculantilor, in prezent de circa 10-12 la suta", a precizat Zilisteanu.
Castigurile unei firme rezultate in urma unei tranzactii imobiliare sunt impozitate, potrivit Codului fiscal, cu 10 la suta din profit. De la 1 aprilie, impozitul va creste la 16 la suta.
Autoritatile doresc sa impoziteze, la un moment dat, si tranzactiile imobiliare realizate de persoanele fizice. "Avem in vedere o astfel de masura dupa ce vom constitui o baza de date in domeniu", a spus ministrul de stat Adriean Videanu.

Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara - Universit Francophone Internationale - Bruxelles:

O ipoteza de act normativ cu caracter campanistic
"Intentia declarata de a reglementa tranzactiile imobiliare prin introducerea de impozit este deocamdata o simpla declaratie si doar intentie. Spre a o putea analiza, ar fi nevoie de amanunte si, bineinteles, de o dezbatere publica, facuta si de specialisti. Asa cum se prezinta acum, destul de vag, ea pare sa confirme dispozitii indistincte si nemultumitoare. Aparent acestea ar apropia realitatile de aici de mediul de afaceri occidental. Dar lipsesc multe componente esentiale. Acolo impozitul pe proprietate este altul, mai mare; taxa de succesiune are un caracter prohibitiv. Prin lege, fatadele de cladire sunt improspatate periodic si, deci, angajeaza cheltuieli. Impozitele pe castigul speculatoriu - prin revanzare in limite clar definite, de timp - exista, dar sunt rationale", a precizat, pentru "Curierul national", Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara in cadrul Universit Francophone Internationale din Bruxelles.

Silvestri atrage atentia, de asemenea, asupra faptului ca in Occidentul de care incercam sa ne apropiem "nu exista antreprenori care sa construiasca in regie proprie actionand ca o societate de antrepriza mascata si facand averi din aceasta activitate. Si, inca multe altele. In schimb, mecanismele de deducere sunt mult mai clare, mai incurajatoare si mai rezonabile. Pe scurt, statul isi ia dupa ce te-a ingaduit, incurajandu-te sa cheltuiesti.
Impresia mea este ca, si in acest caz, avem o ipoteza de act normativ cu caracter campanistic, negandita poate, dar, in orice caz, adoptata fara a se cunoaste realitatile de pe teren si ansamblul de factori ce compun imobiliarul".

Emil Giurgiu, presedintele UNAI: Cred ca sunt complet dezorientati

Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), nu aflase, inca, de revizuirea impozitului la tranzactiile imobiliare, insa considera ca o astfel de crestere a impozitului pe tranzactiile imobiliare ale firmelor este un gest iresponsabil, care va conduce la prabusirea pietei imobiliare din Romania.
"Noi am inaintat un amendament la Codul fiscal tuturor factorilor de decizie, in care propuneam o cota de 16 la suta, insa doar pentru terenurile agricole, nicidecum pentru intreaga piata. Daca au comis aceasta greseala, atunci cred ca ar trebui sa ne gandim la modul serios daca exista responsabilitate in aplicarea acestei masuri", a declarat Giurgiu.
Presedintele UNAI a catalogat initiativa drept "aberanta", aratand ca piata imobiliarelor nu este speculativa in ansamblul sau, aceasta problema intalnindu-se in special in privinta terenurilor. "Parerea mea este ca sunt complet dezorientati. Daca aplici un impozit de 16 la suta pe toata piata imobiliara, nu mai creste nimic, parjolesti tot, iar piata se va prabusi. Avem foarte aproape o Bulgarie deosebit de atractiva, care si-ar putea dubla sau chiar tripla investitiile atrase, in timp ce noi vom pierde din Produsul Intern Brut, pentru ca nimeni nu va mai fi interesat sa investeasca pe o astfel de piata", a precizat Giurgiu.
Presedintele UNAI este de parere ca exista si anumite persoane care vor avea de castigat in aceasta "afacere".
"Ar avea de castigat din treaba asta cei care au lichiditati consistente in acest moment, probabil si cei care au impins acest proiect. Dupa ce piata se va prabusi, vor cumpara ieftin de la toata lumea, apoi vor propune sa se revina la normal pentru ca piata a avut de suferit. Preturile vor creste din nou la nivelul normal, iar ei vor face un profit consistent", a afirmat Emil Giurgiu.

Presedintele UNAI s-a aratat dezamagit de faptul ca Executivul nu a apelat, nici de aceasta data, la dialog. "Masurile acestea ar trebui, totusi, discutate inainte, nu ar trebui sa aflam noi, cei implicati, din presa", a spus Giurgiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri