Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a precizat ieri, ca profiturile obtinute din tranzactiile imobiliare efectuate de persoane fizice vor fi impozitate cu 10%, potrivit BBC. Oficialul spune ca vor fi impozitate numai actiunile de gen speculatii imobiliare, adica imobile cumparate, construite si vandute in timp scurt. "Casele mentinute pe o perioada mai indelungata si care apoi vor fi vandute nu intra in categoria de impozitare", a declarat Popescu. El nu a precizat data la care va fi introdus noul impozit.

«Orice venit trebuie impozitat»

"Cred ca este normal ca orice venit sa fie impozitat, fie ca e de pe piata de capital, fie ca e din dobanzi, din profituri s.a.m.d. Un impozit de 10%, inca mult mai mic fata de tarile din jurul nostru, nu cred ca va fi de natura sa sperie investitorii", a adaugat ministrul. El a explicat, astfel, efectele majorarii impozitelor pe piata de capital, incepand cu 1 aprilie a.c., cand urmeaza sa fie "taxate" cu 10% profiturile realizate la bursa, dar si cele obtinute din dobanzile bancare. Pana acum, acestea erau impozitate cu doar 1%, cel mai mic nivel din tarile est-europene.

Ministrul finantelor este de parere ca si inzecirea impozitului pe dobanzi era o masura extrem de necesara si ca momentul adoptarii acesteia este bine ales. "Trebuie sa cadem de acord asupra unui principiu: toate veniturile trebuie impozitate. Pana acum, impozitul pe dobanzi era nesemnificativ. Practic, 1% era cam cat comisionul pe care-l percepe banca daca retragi numerar. Acela nu era, practic, un impozit. Este corect sa platesti un impozit de 16% pe salariu, iar daca iti tii banii la banca, sa platesti doar 1%?", a spus ministrul. Intrebat daca toate aceste masuri adoptate de guvern nu se intorc impotriva clasei mijlocii, care a acordat majoritar voturi pentru Alianta PNL-PD, Ionut Popescu a declarat: "Problema mea este sa luam decizii corecte din punct de vedere economic, nu sa satisfacem un anumit segment sau altul".