Ipotecile asupra imobilelor ce urmeaza sa fie construite vor putea fi inscrise in cartea funciara, prevede proiectul de act normativ care urmeaza sa completeze Legea cadastrului si a publicitati imobiliare.

Totodata, vor putea fi efectuate si inscrieri referitoare la transferul ipotecilor. Intrarea in vigoare a acestor prevederi poate impulsiona piata constructiilor.

Modificarea prevederilor Legii cadastrului este propusa in pachetul de legi privind creditul ipotecar, initiat de senatorul Varujan Vosganian, odata cu proiectele de acte normative referitoare la modificarea Legii creditului ipotecar, functionarea bancilor de credit ipotecar, emiterea de obligatiuni ipotecare, respectiv securitizarea creantelor.

Autorizatiile de functionare a bancilor de credit vor fi eliberate de Banca Nationala a Romaniei. Activitatea acestora va fi similara cu cea a societatilor de credit ipotecar, deoarece bancile de acest gen nu vor putea atrage depozite. De altfel, proiectul de lege prevede ca societatile de credit ipotecar se vor transforma in banci de credit ipotecar, daca urmeaza toate etapele obtinerii autorizatiei de la BNR. Din acest motiv, bancile de credit ipotecar vor fi interesate sa atraga si fonduri de pe piata de capital, contribuind la dezvoltarea acesteia.

La nivel european, in unele tari, bancile de credit ipotecar au ajuns sa detina peste 90% din piata ipotecara primara, datorita structurilor organizatorice care le-au permis sa se adapteze rapid la evolutia pietei.

Potrivit proiectului de act normativ, bancile de credit ipotecar vor putea cere autoritatii de supraveghere si autorizarea desfasurarii de activitati precum acordarea de credite de consum, de finantare a tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare sau forfetare, leasing financiar, emitere de carduri, carti de credit, cecuri de calatorie si moneda electronica, emiterea de garantii, respectiv tranzactii cu instrumente ale pietei monetare, in cazul in care aceste activitati o sustin pe cea de acordare de credite ipotecare sau de emitere de obligatiuni ipotecare.

Normele de aplicare a legii vor fi emise insa de BNR in 12 luni de la intrarea in vigoare a acesteia, iar pana la acea data vor fi aplicate normele bancare in vigoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri