In primul semestru al anului au fost inchiriate sau preinchiriate spatii de birouri din clasa A insumand circa 30.000 de metri patrati, suprafata care reprezinta aproximativ o cincime din stocul existent pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut.

Potrivit datelor furnizate de Colliers International, preinchirierile au acoperit peste 80% din tranzactii si reprezinta singura optiune sigura pentru orice client care doreste sa ocupe suprafete de birouri, in conditiile in care cererea depaseste oferta. Astfel, cea mai mare parte a tranzactiilor de preinchiriere si inchiriere au vizat suprafete de aproximativ 1.000 de metri patrati, se arata in raportul companiei imobiliare. Potrivit acestuia, in primul semestru au fost livrate spatii de birouri insumand 55.000 de metri patrati, suprafata de doua ori mai mare decat cea intrata pe piata in perioada similara a anului trecut. Imobilele de birouri inaugurate in acest an sunt Charles de Gaulle Plaza, Bucharest Business Park, Unimed si Dorobanti 239. Pentru semestrul al doilea este programata insa finalizarea a alte trei imobile (BCC, Floreasca Tower si Banu Andronache Building), cu o suprafata totala de 25.200 metri patrati, din care 30% a fost deja preinchiriata pana in luna august. Totodata, sunt in constructie alte sase cladiri, cu 60.000 de metri patrati, iar pentru urmatorii doi sau trei ani este programata finalizarea a aproape 100.000 de metri patrati de birouri.

Potrivit companiei imobiliare, stocul de birouri de calitate superioara ar urma sa creasca semnificativ in acest an, cu circa 80.000 de metri patrati, fata de cei 150.000 de metri patrati existenti la sfarsitul anului 2004. In acest moment, preturile la inchiriere sunt de 16,5-17 euro/mp, insa analistii estimeaza o crestere la 19-20 euro/mp.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Colliers: Deal-urile cu birouri din 2020 ar putea insuma 0,6 mld. euro