”Conform datelor estimative, pana la sfarsitul anului se vor inregistra 12.000 de turisti sositi prin terminalul de pasageri al Portului Constanta pentru a vizita Romania in 2009”, a precizat directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Ionel Balan. Anul trecut, potrivit datelor publicate de CNAPMC, numarul turistilor care au trecut pe la terminalul de croaziere a fost de 30.000, potrivit NewsIn.

Potrivit directorului CNAPMC, in terminalul de pasageri al Portului Constanta sunt asteptate sa soseasca pana la sfarsitul acestui an inca cinci nave de croaziera: Le Levant, Norwegian Jade (cu 295m lungime, cea mai mare nava din acest sezon, cu o capacitate de 2.224 pasageri si echipaj format din 1.100 persoane, apartine companiei Norwegian Cruise Line), Kristina Regina, Discovery, Astor.

In ultimele zile, portul a vost vizitat de nava de croaziera Crystal Serenity, apartinand companiei Crystal Cruises. Aceasta s-a aflat in Portul Constanta, pe 8 septembrie, intre orele 8.00 si 18.00, la terminalul de pasageri.

Nava a plecat din port spre Odessa. Crystal Serenity a avut la bord aproximativ 600 de turisti de diverse nationalitati, are o lungime de 250 metri si o capacitate de 1.080 pasageri. Turistii repartizati in 12 autocare au avut mai multe variante pentru petrecerea timpului in Romania: un tur al orasului Constanta, vizite la Cetatea Histria, Bucuresti, Brasov, Mamaia, Adamclisi. Cel mai interesant tur s-a dovedit a fi cel spre localitatea Bran din Brasov. Turistii au avut o noapte de cazare la munte iar a doua zi au plecat cu avion charter pentru a se intalni cu nava la Odessa.

O alta nava de mare capacitate, Costa Europa, s-a aflat in terminalul de pasageri al Portului Constanta miercuri 9 septembrie, intre orele 7.00 si 19.00, cu 1.387de turisti la bord. Nava Costa Europa are o capacitate de 1.400 de pasageri si o lungime de 250 de metri.

Turistii au fost transportati cu 13 autocare spre destinatii diverse: un tur orasului Constanta, vizite la Cetatea Histria, Bucuresti, Brasov, Mamaia, Adamclisi. Majoritatea pasagerilor au fost de nationalitate italiana. Nava apartine companiei italiene Costa Crociere care in ultimii doi ani a avut doua acostari in Portul Constanta. In anul 2010 compania italiana estimeaza 4 sosiri in Portul Constanta cu nave de dimensiuni mari, cu peste 1.000 pasageri.