Romania a fost printre ultimele tari unde s-a resimtit criza si va fi tot printre ultimele care vor iesi din recesiune. Revigorarea economiei se va face din inertie, pe fondul revenirii economiilor occidentale, si nu va in niciun caz rezultatul unor masuri luate de Guvernul Romaniei, este de parere Radu Enache, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania.
In opinia omului de afaceri, prestatia pe care au avut-o pana acum guvernantii locali in lupta cu criza a fost indubitabil una lipsita de profesionalism. “Guvernul este principalul nostru handicap in batalia cu criza, nefiind in stare sa intocmeasca un plan coerent de iesire din declin. Desi ar trebui sa ne aducem propriul aport la iesirea din criza, asteptam ca totul sa vina de afara”, a declarat, pentru Wall-Street, proprietarul Continetal Hotels.

Enache nu este de acord cu ipoteza ca economia Romaniei isi va relua cresterea incepand chiar cu ultimul trimestru al acestui an. “Cred ca 2010 va fi la fel de greu ca si anul acesta, un eventual reviriment intrevazandu-se abia incepand din 2011”, a mai afirmat omul de afaceri.

Un prim trimestru de cosmar in industria hotelira

Potrivit lui Enache, cea mai grea perioada de pana acum a fost reprezentata de primele trei luni ale anului. “Primul trimestru a fost dezastruos: nu reuseam sa realizam gradul de ocupare, turistii disparusera, economia incetinea, s-au taiat brusc conferintele si training-urile companiilor”, isi aminteste Enache.

In cel de-a doilea trimestru situatia s-a mai indreptat, insa lantul hotelier detinut de Enache a primit inca o lovitura in plina figura: scaderi de pana la 70% ale tarifelor practicate de hotelurile de 4 si 5 stele. “Incepand din martie piata din Capitala a iesit din orice explicatie logica si am asistat la o canibalizare: hoteluri care in 2007 si 2008 aveau venituri pe camera de 150 de euro au ajuns pana la 60-70 de euro. Si noi am scazut tarifele, insa cu doar 11-15%”, mai spune seful Continental.

Desi decizia hotelierilor de 4 si 5 stele a afectat vizibil incasarile unitatilor de 2-3 stele, aceasta decizie se poate transforma intr-un atu, odata cu sfarsitul crizei. “Sunt foarte curios cum vor reactiona clientii atunci cand vor fi nevoiti sa plateasca 150 de euro pentru aceleasi servicii pentru care acum platesc 70 de euro. Cu siguranta, se vor indrepta catre unitatile de 2-3 stele unde tarifele au fost constante”, mai crede proprietarul Continental.

Cel mai optimist scenariu: Venituri la nivelul anului trecut

Daca la inceputul anului seful Continental estima o cifra de afaceri de 115 milioane lei pentru 2009, dupa primul semestru cel mai optimist scenariu este o stagnare a afacerilor la nivelul anului trecut. “Pentru 2009 preconizez o stagnare a veniturilor, in lei, pana la valoarea de 108 milioane, ceea ce inseamana o scadere considerabila in euro”, explica acesta.

Anul trecut lantul hotelier Continental a raportat afaceri de 27 milioane de euro.

Investitii de 17 milioane euro in 2009


Pentru 2009 Continental si-a propus inaugurarea a doua noi unitati in care a investit 17 milioane de euro: unitatea de trei stele Ibis Sibiu, operational din luna iulie, in urma unei investitii de 9 milioane euro si hotelul boutique Grand Hotel Continental. “Initial ne bugetasem o investitie de 6,5 milioane euro pentru Grand Hotel, insa valoarea finala va ajunge la circa 8 milioane euro, hotelul urmand a fi deschis in perioada 20-28 octombrie, cu o intarziere de 4 luni”, adauga oficialul Continental.

Acesta investitii au fost facute atat din surse proprii, cat si din credite bancare: pentru Ibis Sibiu finantarea a fost asigurata, pe langa resurse proprii, de BRD Groupe Societe Generale, in timp ce pentru Grand Hotel a existat o finatare mixta a BRD si Raiffeisen Leasing, impreuna cu resurse proprii.

Urmatorul hotel Continental va fi inaugurat cel mai devreme la finele lui 2011. “Urmatoarea locatie va fi la Timisoara. Acolo am inceput lucrarile in decembrie 2008, dar, din cauza crizei, le-am intrerupt temporar in primavara. Constructia va fi reluata in primavara lui 2010 si se va finaliza in 18 luni”, mai afirma proprietarul lantului hotelier.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri