In perioada iulie-septembrie 2009, profitul net al Ryanair a crescut la 250,5 milioane euro, de la 185,8 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Vanzarile companiei au scazut cu 4%, pana la 992,1 milioane euro.

Ryanair a precizat, insa, ca profitul anual dupa plata taxelor se va situa "la baza inferioara" a estimarii intre 200 si 300 milioane euro, dupa ce se asteapta la pierderi pe trimestrele fiscale III si IV, anunta NewsIn.

Compania anticipeaza ca preturile la bilete vor scadea cu pana la 20% in sezonul de iarna, dupa ce costul mediu al biletelor a scazut cu 17% in prima jumatate a anului, pana la 39 euro, mai scrie Bloomberg.

Estimarile companiei au ieftinit actiunile Ryanair, care au pierdut luni dimineata 3,3%, pana la 2,85 euro.

"Ryanair va fi un castigator pe termen lung, insa cu siguranta ca urmeaza o iarna dificila", a spus unul din analistii Numis Securities, Wyn Ellis.

Compania a facut slabe progrese in negocierile cu Boeing in privinta unei comenzi de 200 de aeronave ce ar trebui sa fie livrate intre 2013 si 2016. Ryanair sustine ca, daca discutiile nu se vor finaliza pana la finalul acestui an, va anula comanda si isi va stopa strategia de crestere.

"Daca nu are sens sa crestem, daca nu are sens pentru actiunile noastre si pentru actionarii nostri, atunci vom opri cresterea si vom conduce afacerea pentru bani", a spus directorul general al companiei, Michael O'Leary, intr-un interviu acordat postului de televiziune Bloomberg.

Ryanair estimeaza acum numarul de pasageri din acest an la 66 milioane, in crestere cu 14% fata de 2008, revizuindu-si in scadere prognoza, de la 67 milioane pasageri estimati initial.