Leaganul cetatii Cartagina, ravnita si cucerita pe rand de romani, de vandali, de bizantini, de otomani si de francezi, Tunisia este astazi una dintre exoticele tari care se bucura de binefacerile Marii Mediterane si de o clima ce permite milioanelor de turisti sositi aici in fiecare an sa faca plaja chiar si in decembrie .
Aproximativ 800 de hoteluri cu 200.000 de paturi, sapte aeroporturi internationale, opt porturi. Cam asta ar fi, sintetic, oferta Tunisiei pentru turistii din lumea intreaga. Dar frumusetea acestei tari nu incape nicicum in statistici.

Doua sunt atuurile Tunisiei in fata altor destinatii turistice: clima aproape perfecta (cu veri caniculare, dar comparabile cu ale Europei sudice, si ierni blande, cu minime de 16-17 grade la amiaza in ianuarie si februarie) si istoria tulburatoare ce si-a lasat amprentele pe fiecare fir de nisip.
Detaliata, clima poate fi un avantaj, dar si un dezavantaj, in functie de anotimp si de regiunea vizitata. Zona nordica are un climat mediteranean, cu niste grade in plus datorita pozitionarii. Acelasi lucru se poate spune si despre zona estica, de coasta, la fel de umeda. Pe masura ce inaintezi spre sud, apropierea de desert se face simtita, iar caldura verii devine insuportabila. Asadar, cele mai bune anotimpuri pentru un concediu in Tunisia raman primavara si toamna, vara fiind recomandata doar pentru zonele de litoral.

O tara sigura

Din punct de vedere politic, se poate spune fara grija ca stabilitatea este una dintre caracteristicile acestui stat african, pe plan extern tara fiind recunoscuta pentru pozitiile echilibrate pe care le-a avut de-a lungul timpului. Consecinta, importanta pentru turisti, a acestui fapt este siguranta pe care o resimt cei care viziteaza Tunisia. De altfel, atentia acordata turismului de catre guvern se reflecta inclusiv in respectul fata de straini. Cel mai important amanunt legat de politica Tunisiei este insa faptul ca liderii acestei tari au semnat un tratat cu UE si din 2008 va deveni membru asociat. Din punct de vedere cultural si religios, populatia este majoritar araba, respectarea traditiilor si simbolurilor musulmane fiind una dintre regulile de bun-simt cerute turistilor care aleg aceasta destinatie pentru vacanta.

Tunis

Cel mai mare centru de atractie pentru turisti ramane capitala tarii, Tunis, situata pe malul lacului cu acelasi nume, in nord-estul tarii, foarte aproape de coasta Mediteranei. Fara indoiala, imaginea Tunisului este una de oras modern, specific zonei mediteraneene, cu bulevarde largi, palmieri la tot pasul, cladiri inalte si o sumedenie de restaurante, cafenele si terase, in timp ce ramasitele civilizatiilor care au ridicat si populat orasul stau de veghe sub forma unor ziduri ce inconjoara asezarea.
Cea mai importanta artera comerciala este Avenue Habib Bourguiba, renumita pentru florariile insirate printre magazine, librarii sau galerii de arta. In capatul bulevardului se afla Catedrala si statuia lui Ibn Khaldoun, iar de aici incepe stravechiul Medina. Unde, odata intrat pe stradu-tele mici si intortocheate, vizitatorul are ocazia de a strabate timpul intr-o lume presarata cu mici pravalii, antichitati, bijuterii, covoare sau obiecte artizanale din lemn de maslin ori piele stralucitor colorata. La capatul calatoriei prin orasul vechi se afla Moscheea Maslinului, Ez Zitouna, la fel de veche precum orasul insusi, fiind considerata o adevarata inima a Medinei.

Statiuni la Mediterana

Daca planurile calatoriei contin si o parte rezervata plajei, trebuie luate in calcul in primul rand Sousse, Monastir, Hammamet si Nabeul, dar si Djerba si Tabarka, toate statiuni de top, cu nisip fin, apa limpede si o lista nesfarsita de hoteluri aliniate de-a lungul tarmului. Evident ca sporturile nautice, scufundarile, pescuitul si croazierele sunt la ele acasa, iar bucataria tunisiana face casa buna cu aceea internationala in toate restaurantele deschise aici. In timpul verii se inregistreaza si cea mai intensa activitate, inclusiv programul festivalurilor fiind astfel stabilit incat orice turist sa se poata bucura de folclorul local ori de concertele in aer liber.

Sousse - El Kantaoui

Sousse, sau Colonia Ulpia Trajana Augusta Frugifera Hadrumetina, dupa cum era botezata de romani, este printre cele mai frumoase statiuni ale Mediteranei si e considerata cea mai importanta din Tunisia. Aflata la doua ore de Tunis (140 km), orasul este integrat in statiune si invers, turistii facand practic parte din viata acestei cetati locuite pe rand de fenicieni, bizantini, romani si arabi, o adevarata oaza de liniste. Tot in Sousse se gaseste si portul El-Kantaoui, o adevarata desfasurare de energii, ridicat cu ani in urma in cadrul unui amplu proiect guvernamental, alaturi de un excelent teren de golf cu 27 de gauri si de locatii unice de cazare si de petrecere a timpului liber integrate intr-un complex turistic tip sat de vacanta, absolut impresionant.

Arheologie

O calatorie in Tunisia nu trebuie sa ocoleasca vizitarea unora dintre cele mai importante locatii arheologice ale istoriei mondiale, fie ca dateaza din vremea fenicienilor ori a Imperiului Roman. Cartagina este, fara indoiala, cel mai important sit, rivala de odinioara a Romei pastrand si astazi vestigii de o inestimabila valoare, porturile, canalul, cartierul Hannibal, termele, apeductul, teatrul si templele perioadei romane fiind doar cateva exemple. Importanta vechii cetati a condus la construirea de catre autoritati a Parcului Arheologic al Cartaginei - Sidi Bou Said -, o zona ce cuprinde si satul Sidi Bou, transformat in punct de atractie pentru turistii amatori de suveniruri. Mai departe, templele din Dougga, portul Utica sau constructiile din Sbeitla, orasul roman Bulla Regia si Colosseumul El Jem sunt tot atatea ocazii de a intra in contact cu civilizatiile disparute. Muzeul Bardo din apropiere de Tunis gazduieste cea mai impresionanta colectie de mozaicuri romane din lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri