Departamentul pentru Securitate Nationala al SUA spune ca cinci tari ale Uniunii Europene - Bulgaria, Cipru, Grecia, Polonia si Romania - nu indeplinesc conditiile americane pentru a beneficia de programul Visa Waiver. Fiecare dintre cele cinci tari sunt intr-o situatie cumva diferita, dar problema este ca sunt indeplinite criteriile, afirma Departamentul Securitatii Nationale, care nu poate aprecia care sau daca vreuna dintre cele cinci tari va indeplini conditiile in viitorul apropiat.

Acesta este si cazul Romaniei, confirma asistentul pentru Europa al secretarului de stat, Philip Gordon: "Programul Visa Waiver este foarte clar, este bazat pe criterii. Dorim sa ajungem la momentul in care romanii sa poata calatori in SUA fara vize, dar aceste criterii includ probleme ca ratele de refuz pentru vize si impartasirea de date, iar romanii mai au de lucru pentru a indeplini aceste criterii".

Romania a avut o rata de refuz a vizelor SUA de 26,3% in anul fiscal 2009, in crestere cu 1,3% fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor.