Compania aeriana British Airways estimeaza ca numarul pasagerilor pe cursele in relatia cu Romania va ramane si in 2009 la nivelul anului trecut, in timp ce veniturile vor scadea pe fondul reducerii tarifelor.
Pentru a spori cererea, operatorul britanic a recurs la reduceri ale tarifelor cu pana la 65%. “Daca anul trecut un bilet tur-retur la business class costa 1.400 de euro, acum a ajuns la 489 euro. Datorita acestor discounturi traficul la business class pe ruta Bucuresti - Londra a crescut usor fata de anul 2008”, a declarat Emil Delibashev (foto), directorul comercial al British Airways pentru zona balcanica.

Romania ramane, in ciuda crizei economice, cea mai profitabila piata est-europeana a companiei britanice, in fata unor tari precum Polonia sau Bulgaria. In ultimii 5 ani am avut cea mai mare cota de piata, cu peste 10 puncte procentuale in fata companiei de pe locul al doilea. Romania este una dintre cele mai importante piete din Europa, fiind a sasea din punct de vedere al veniturilor”, a mai spus Delibashev.

Brititish Airways are in prezent o cota de piata de peste 50% pe ruta Bucuresti - Londra, in conditiile in care pe aceasta ruta mai zboara atat Tarom, cat si operatorul cu tarife scazute Wizz Air.

In aceste conditii compania aeriana ia in considerare estinderea operatiunilor pe piata locala. “Daca nu incepea criza, in vara lui 2009 voiam sa inauguram a doua destinatie in Romania, in Transilvania. Cu siguranta ne vom extinde prezenta in Romania odata ce industria isi va reveni”, a mai afirmat oficialul BA.

La nivel de grup, compania aeriana britanica a inregistrat in semestrul ce s-a incheiat la 30 septembrie o pierdere neta de 217 milioane lire, dupa o pierdere de 49 milioane lire in aceeasi perioada a anului trecut.

Pierderea operationala a fost de 111 milioane lire, dupa un profit de 140 milioane lire anul trecut.

Veniturile au scazut cu 14%, la 4,1 miliarde lire, de la 4,75 miliarde lire, ca urmare a ieftinirii biletelor.

Venitul mediu pe loc ocupat, pentru fiecare kilometru zburat, a scazut cu 12% in primul semestru, la 5,99 pence, de la 6,82 pence in aceeasi perioada a anului trecut.

British Airways va reduce capacitatea zborurilor pe timp de iarna cu 6%, in contextul in care initial prevedea o reducere de 5%.

Grupul a mai anuntat ca a disponibilizat deja 1.900 de angajati si ca intentioneaza sa suprime alte 3.000 de locuri de munca pana la 31 martie. In prezent, compania are 38.704 salariati.

Principalii competitori ai British Airways de pe piata romaneasca sunt Tarom, Lufthansa si Air France KLM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri