Sectorul turismului va scadea in acest an cu 5,5% pe plan mondial, inainte de a se stabiliza anul viitor, arata prognozele publicate de Consiliul mondial al calatoriilor si turismului (World Travel and Tourism Council, WTTC), relateaza AFP.

Estimarile WTTC iau in calcul o scadere a produsului intern brut (PIB) mondial cu 1,3% si o revenire economica treptata, dar asociatia a avertizat ca nu exclude o noua cadere a activitatii economice la inceputul anului viitor.

Scaderea activitatii turistice din acest an este cauzata de mai multi factori, intre care caderea calatoriilor de afaceri, reducerea calatoriilor in scop turistic (mai ales in strainatate) si amanarea investitiilor, a precizat presedintele WTTC, Jean-Claude Baumgarten, la targul mondial de turism de la Londra.

"Aceasta inseamna ca ponderea turismului in PIB-ul mondial va scadea la sub 9,3% in acest an, de la 9,6% in 2008", a afirmat el.

WTTC a profitat de ocazie pentru a critica lipsa ajutoarelor publice pentru sectorul turismului, comparativ cu fondurile masive injectate in sectoarele financiar si auto, potrivit NewsIn.

"Guvernele trebuie sa fie atente sa nu omoare gaina care face oua de aur", a subliniat Baumgarten, amintind rolul crucial al turismului in ceea ce priveste locurile de munca.

Totusi, WTTC considera ca ultimele statistici, intre care cele privind traficul aerian, par sa arate ca "ce a fost mai rau a trecut". Pe termen lung, asociatia ramane optimista in privinta evolutiei turismului, care ar urma sa beneficieze de cresterea sustinuta a marilor state emergente, mai ales China si India.

WTTC este o asociatie ce cuprinde circa o suta de mari companii din sectorul turismului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si