Ultimul an a adus pentru piata hoteliera din Europa o scadere a tarifului mediu pe camera cu 12,3% si o rata de ocupare in scadere cu 7,8%, fata de anul precendent, arata o analiza a firmei de consultanta Deloitte, pentru anul incheiat in septembrie.
In ultimul an, veniturile pe camera disponibila (revPAR) au scazut la nivelul inregului continent cu 19,2%, ajungand 58 de euro. Declinul este rezultatul unei scaderi de 12,3% a tarifului mediu pe camera, la 108 euro, in timp ce rata de ocupare s-a redus la 61,6%, de la 66,8%.

„Tarile est-europene, precum Romania, Cehia, Slovacia, Rusia, Estonia, Letonia si Lituania, au resimtit impactul cel mai puternic, fiecare raportand scaderi ale indicelui revPAR de peste 20% in moneda locala. Dintre tarile incluse in zona euro, Spania a fost lovita cel mai puternic, pentru ca numarul de turisti provenind din principalele sale piete, Marea Britanie, Germania si Franta, a scazut”, se arata in analiza mentionata.

Londra a ramas si in ultimul an orasul cu cel mai mare grad de ocupare din Europa, respectiv 79,8%. In plus, alte 20 de proiecte hoteliere se afla in curs de dezvoltare, totalizand peste 5.000 de camere. Dintre acestea, noua proiecte sunt asteptate spre livrare anul viitor.

„Cresterea ratei somajului, raspandirea virusului de gripa AH1N1 si cresterea monedei euro fata de alte monede au avut un impact serios asupra performantei operatorilor de profil din Europa. Multi oamenii au preferat sa stea acasa in loc sa calatoreasca peste hotare, iar numarul calatoriilor de afaceri s-a redus, ceea ce a atras scaderea vanzarilor si a rezultatelor operatorilor hotelieri, a companiilor aeriene si a agentiilor de turism”, a declarat Alex Kyriakidis, Global Managing Partner, Tourism Hospitality & Leisure in cadrul Deloitte.

In zona euro, veniturile pe camera disponibila (indicele revPAR) au scazut cu 16,8%, in contextul in care aprecierea monedei euro fata de lira sterlina a descurajat calatoriile catre destinatii traditionale precum Spania, Franta sau Italia.

„Declinul s-a resimtit puternic si in tarile din afara zonei euro, unde indicele revPAR a coborat mai mult de 20%, pe fondul unei scaderi semnificative a tarifelor medii pe camera”, se mentioneaza in analiza Deloitte.

Pe langa faptul ca britanicii au renuntat la calatoriile in Spania, din cauza deprecierii lirei sterline fata de euro, Spania se confrunta cu o competitie tot mai puternica din partea unor tari precum Turcia, Tunisia, Egipt si Maroc.

„Principalele orase spaniole – Barcelona si Madrid – au inregistrat o scadere a indicelui revPAR de 22,5%, respectiv 30,5%. Principala cauza a declinului pentru hotelurile din Barcelona a fost reducerea de 15,7% a tarifului mediu pe camera, la 113 de euro. Rata de ocupare a scazut, de asemenea, cu 8,1%, la 64,4%”, sustin consultantii Deloitte.

In ceea ce priveste Germania, orasul Dusseldorf a inregistrat cea mai mare scadere a indicelui revPAR (- 33,3%), in timp ce Hamburg, Berlin, Frankfurt si Koln au asistat la scaderi mai mici.

Mai mult, operatorul de transport aerian national Lufthansa a anuntat recent o reducere de 7,4% a numarului de curse saptamanale pe perioada lunilor de iarna, din cauza unei scaderi a cererii, cu precadere pentru cursele intra-europene.

Nici in Marea Britanie lucrurile nu au mers tocmai bine. In contextul in care rata somajului a atins maximul ultimilor 13 ani, in aceasta vara, iar lira sterlina a pierdut teren in fata monedei euro, britanicii cu resurse limitate au preferat sa isi petreaca vacantele acasa.

„Chiar daca operatorii din Londra au raportat o scadere de 7,6% a veniturilor pe camera disponibila in anul incheiat in septembrie, ei inregistreaza in continuare cea mai mare rata de ocupare din Europa (79,8%). La randul lor, hotelurile scotiene au motive de bucurie, Glasgow si Edinburgh fiind singurele orase din Europa care au raportat cresteri ale ratei de ocupare. Edinburgh are a doua rata de ocupare din Europa, dupa Londra si inainte de Paris (76,8%)”, se mai arata in analiza Deloitte.

Peformanta hoteliera a diverselor piete europene in anul incheiat in septembrie 2009

Piete din zona euro (in euro)
Rata de ocupare (%) Tariful mediu pe camera Venituri pe camera disponibila (revPAR) Evolutia revPAR (%)
Amsterdam 69,6 121 84 -22,6
Atena 57,7 124 71 -25,4
Berlin 67,6 80 54 -9,6
Düsseldorf 55,8 84 47 -33,3
Lisabona 59,2 82 49 -17,6
Madrid 55,6 91 51 -30,5
Milano 56,6 142 80 -23,2
Paris 74,0 167 124 -13,9
Roma 62,9 138 87 -15,1
Viena 64,0 95 61 -19,6


Sursa: Deloitte



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri