Partia de schi, inregistrata ca pasune a comunei Poplaca
Reprezentantii Primariei si Consiliului Judetean Sibiu s-au declarat total nemultumiti de modul in care primarii comunelor din zona, ce detin drepturi de proprietate asupra terenurilor pe care s-a dezvoltat statiunea turistica din Paltinis, inteleg sa gandesca viitorul acesteia.

Primaria Sibiului si-a asumat un ambitios program de investitii in infrastructura rutiera si edilitara a zonei Paltinis, insa alocatiile de fonduri au incetat in momentul in care reprezentantii institutiei sibiene au constatat ca, in imprejurari nedeplin clarificate, primarii comunelor din zona au reusit sa intabuleze la Cartea funciara suprafete apreciabile de teren situate la Paltinis.

Pentru ca lucrurile nu mai pot continua asa, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu (CJS), si primarul Sibiului, Klaus Johannis, au solicitat primarilor din Rasinari, Gura Raului si Poplaca sa isi exprime public, in decursul a doua saptamani, intentiile referitoare la dezvoltarea zonei Paltinis.

Situatie deplorabila

Johannis a declarat ca oferta municipalitatii sibiene in vederea constituirii unui parteneriat pentru dezvoltarea activitatilor turistice de la Paltinis si "ridicarea economica" a intregii zone nu va fi disponibila la nesfarsit.

"Ideea ca la Paltinis cineva castiga bani multi in prezent este o iluzie absoluta. Primaria Sibiului baga foarte multi bani acolo, zeci de miliarde, in vreme ce din taxe se strang abia vreo 200 de milioane de lei. Din Paltinis s-ar putea castiga in conditiile in care dezvoltarea statiunii ar intra in zona turismului major. Acum turistii nici nu mai au motive sa mearga la Paltinis. Partia de schi este prost intretinuta, este inregistrata in acte ca pasune a comunei Poplaca, telescaunul este sub orice critica, iar serviciile hoteliere si gastronomice sunt ca in anii '70, ca si inexistente. Comuna Poplaca a inchiriat terenul de sub partia de schi pe baza unui contract de pe urma caruia nu a reusit sa instaleze nici macar zece metri de teava pentru apa", spune primarul Sibiului, Klaus Johannis.

In perioada urmatoare, dar si in functie de planurile primarilor din comunele amintite, Primaria si Consiliul Judetean din Sibiu intentioneaza sa propuna edililor din zona realizarea unui plan care sa readuca Paltinisul in atentia turistilor romani si straini. Reprezentantii comunitatii germane sibiene - pentru care revitalizarea statiunii Paltinis (in germana "Hoehe Rhine") reprezinta si o problema de mandrie locala - sunt gata sa stabileasca pana si la nivel politic protocoalele care sa asigure pe viitor dezvoltarea Paltinisului, cu speranta ca, siliti de partide, primarii celor trei comune cu terenuri intabulate la Paltinis ar putea deveni mai sen-sibili la posibilitatile de dezvoltare a zonei. Astfel, cred strategii sibieni, ar putea fi identificate si sustinute financiar, programat investitii in modernizarea partiei de schi existente, extinderea asezarii Paltinis inspre zona "Gaujoara", unde ar exista posibilitati pentru amenajarea unor noi partii de schi, dar si a unor hoteluri pentru cazarea turistilor, iar intr-o a treia etapa posibila, inspre zona Varfului Batrana.

"Trebuie inteles ca dintre cei implicati doar municipiul Sibiu are posibilitatea financiara care sa ii permita investitii masive in zona. Are capacitatile de a atrage finantari Phare, ISPA si mari investitori. Va cer, domnilor primari, sa aban-donati ideea castigurilor marunte din pasunatul zonei si sa optati pentru dezvoltarea la scara mare a statiunii", le transmite primarul Sibiului colegilor din administratiile celor trei comune sibiene.

Constructii ilegale

Reprezentantii comunitatii sasesti din Sibiu isi doresc ca statul sa controleze mai bine si activitatile ilegale de constructii ce se manifesta in zona turistica de la Paltinis. Acolo au aparut in ultimii ani tot felul de constructii in scop turistic, dar care nu respecta nici un proiect arhitectonic structurat si nici reglementarile legale, pentru ca multe dintre ele sunt construite ilegal, fara autorizatii sau nu li se cunosc proprietarii.
"Nu vom mai astepta foarte mult, pentru ca nu imi pot permite sa cheltuiesc banii sibienilor la nesfarsit intr-un fel de gaura neagra ce ii inghite fara nici un rezultat. Daca administratiile din comunele invecinate nu se implica sau nu vor ca Sibiul sa se implice, atunci noi ne vom retrage. In lipsa intretinerii retelelor construite de noi, statiunea va deveni cu adevarat o mare pasune, tot ce e deja construit se va ruina, iar primariile din comunele sibiene se vor ruina si ele in doua luni de plata a taxelor pentru utilitati. Atunci nu vor avea decat sa puna bariera pentru a opri intrarea intr-o zona care va deveni un pericol public", spune, pe buna dreptate, primarul Sibiului.

Doua saptamani, primarul Johannis si Martin Bottesch, presedintele CJS, vor astepta ca administratorii de la Rasinari, Poplaca si Gura Raului sa isi exprime punctele de vedere oficiale in ceea ce priveste viitorul statiunii Paltinis. Dupa o intalnire intre parti avuta la sediul Consiliului Judetean, toti cei implicati au, deocamdata, un singur numitor comun: ar dori sa castige bani din zona turistica Paltinis, dar cei care sunt stapani de pasunat acolo nu stiu cum sa faca banii, iar cei care pot sa investeasca acolo se impiedica de tot felul de situatii incredibile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri